17/5/12

Ομιλία του Προέδρου της Βουλής κ. Γιαννάκη Λ. Ομήρου στα εγκαίνια της Έκθεσης Ζωγραφικής Κυπρίων Ρευματοπαθών
 
17/05/2012


Να μην μεταδοθεί πριν τις 7 μ.μ.
Σας καλωσορίζω στα εγκαίνια της Έκθεσης Ζωγραφικής Κυπρίων Ρευματοπαθών που πραγματοποιείται στα πλαίσια της 12ης Ετήσιας Εβδομάδας Ενημέρωσης για τις Ρευματικές και Μυοσκελετικές Παθήσεις. Στόχος της σημερινής εκδήλωσης είναι να δοθεί το μήνυμα ότι τα άτομα με ρευματικές παθήσεις, με την κατάλληλη υποστήριξη από την κοινωνία και την πολιτεία, μπορούν να αναδείξουν τις δεξιότητες, τις ικανότητες και τα ταλέντα τους και να προσφέρουν στα καλλιτεχνικά και πολιτιστικά δρώμενα του τόπου και στην κοινωνία ευρύτερα.
Οι ρευματικές παθήσεις επηρεάζουν άτομα όλων των ηλικιών και αποτελούν το
σημαντικότερο αίτιο πρόκλησης σωματικής αναπηρίας παγκοσμίως. Είναι σοβαρές και επώδυνες χρόνιες ασθένειες του μυοσκελετικού συστήματος που χαρακτηρίζονται από φλεγμονές και έντονους χρόνιους πόνους σε οστά, αρθρώσεις, μυς και άλλους ιστούς του σώματος και συχνά έχουν σοβαρές ψυχολογικές επιπτώσεις, καθώς δυσχεραίνουν τόσο τις καθημερινές δραστηριότητες όσο και την επαγγελματική ζωή των πασχόντων. Στατιστικά στοιχεία αναφέρουν πως οι ρευματοπάθειες αποτελούν το συνηθέστερο αίτιο απουσίας από την εργασία και οι ρευματοπαθείς συχνά γίνονται θύματα κοινωνικού αποκλεισμού εξαιτίας της πάθησης τους.
Κυρίες και κύριοι,

Η φετινή εβδομάδα ενημέρωσης για τις ρευματοπάθειες έχει ως θέμα τον χρόνιο πόνο και την αποτελεσματική αντιμετώπιση του με σύνθημα «Διώξτε τον Πόνο, Φέρτε το Χαμόγελο».
Ο έντονος πόνος τον οποίο οι ρευματοπαθείς βιώνουν καθημερινά είναι από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν οι ασθενείς. Ο πόνος παραλύει το άτομο όχι μόνο σωματικά, αλλά και ψυχολογικά, μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη, μείωση της παραγωγικότητας, υπονομεύει αυτό που αποκαλούμε όρεξη για ζωήυποβαθμίζοντας στο τέλος την ποιότητα της ζωής του πάσχοντος και της οικογένειας του.
Απαιτείται συνειδητοποίηση της σοβαρότητας του ζητήματος και των κοινωνικών επιπτώσεων του
, καθώς και διαφώτιση του κοινού και των επαγγελματιών υγείας, με στόχο την έγκαιρη διάγνωση και παροχή πρώιμης και ορθής θεραπευτικής αγωγής και κατ’ επέκταση την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος. Απαιτείται επίσης ψυχοκοινωνική στήριξη των ρευματοπαθών και ενίσχυση της έρευνας και της ιατρικής προόδου στο πεδίο των ρευματικών παθήσεων. Στόχος είναι η χάραξη μιας ευρωπαϊκής πολιτικής σύμφωνα με την οποία να προωθείται η θεραπευτική προσέγγιση των ρευματοπαθών και η ανάπτυξη δραστηριοτήτων για την επίλυση των ιατρικών, οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.
Η Βουλή των Αντιπροσώπων έχει υποχρέωση να συμβάλει καθοριστικά στην ανάπτυξη πολιτικής και στρατηγικής στον χώρο της υγείας
, προωθώντας την εφαρμογή σχεδίων για την καταπολέμηση των ρευματοπαθειών και των προβλημάτων που αυτές επιφέρουν στο άτομο, στην οικογένεια του και στο κοινωνικό σύνολο γενικότερα.
Φίλες και φίλοι,

Η σημερινή έκθεση είναι ένα φωτεινό μήνυμα πως ο πόνος δεν είναι ανίκητος.
Η ανθρώπινη δημιουργικότητα δεν υποκύπτει στον πόνο. Με τη βοήθεια και τη στήριξη της ιατρικής και του κοινωνικού περίγυρου ο ρευματοπαθής μπορεί να αντιμετωπίσει τον πόνο και να συνεχίσει να προσφέρει και να δημιουργεί.
Η άμεση και αποτελεσματική στήριξη των ρευματοπαθών δεν μπορεί παρά να αποτελεί προτεραιότητα και καθήκον κάθε δημοκρατικής κοινωνίας. Στηρίζοντας τη μάχη ενάντια στον χρόνιο πόνο και φέρνοντας το χαμόγελο στα χείλη των ρευματοπαθών, φέρνουμε το χαμόγελο και στην κοινωνία, αφού
οι ρευματοπαθείς ανήκουν στις παραγωγικές και δημιουργικές δυνάμεις της πολιτείας. Η αποτελεσματική επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ρευματοπαθείς επιφέρει αμφίδρομα οφέλη τόσο στην κοινωνία όσο και στους ίδιους τους πάσχοντες. Εύχομαι η σημερινή εκδήλωση να συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση και να αποτελέσει μήνυμα ελπίδας και έμπνευσης για όλους.

Τελειώνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ τον Αντιρευματικό Σύνδεσμο Κύπρου και τη Ρευματολογική Εταιρεία Κύπρου για το αξιόλογο έργο που επιτελούν στον αγώνα τους για στήριξη των Κυπρίων ρευματοπαθών και για διαφώτιση του κοινού.