17/5/12


 
Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας
 
17/05/2012


Προσπαθούμε να πάρουμε όλα τα αναγκαία μέτρα σε συνεργασία και με την Επιτροπή της ΕΕ, για να αντιμετωπίσουμε αυτό το πολύ δύσκολο θέμα για την κυπριακή οικονομία, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας αναφερόμενος στο ζήτημα των τραπεζών, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι το θέμα αυτό είναι διαχειρίσιμο.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο
περιθώριο της τέλεσης των εγκαινίων της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «με την κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης, αναβαθμίζεται και η οντότητα του κυπριακού κράτους. Η ανάληψη της Προεδρίας είναι μια αναγνώριση της κυριαρχίας και της οντότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, διότι η Κύπρος αναγνωρίζεται ακόμη μια φορά ως μέλος της ΕΕ, ισότιμο με τα άλλα».

Κληθείς να σχολιάσει αναφορά του Γερμανού
Υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος κάλεσε την Τουρκία να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο της ΄Αγκυρας, καθώς και κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες από τις Βρυξέλλες για άνοιγμα του κεφαλαίου της ενέργειας για την Τουρκία, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «δεν θέλω να σχολιάζω αυτά τα πράγματα. Θέλω να πω πόσο θετική ήταν η δήλωση του Γερμανού Υπουργού Εξωτερικών, όμως, από κει και πέρα, τα σχόλια είναι δουλειά δική σας σε σχέση με το τι θα μπορούσε να κάνει ή δεν θα μπορούσε να κάνει η Κομισιόν. Αν θα υπάρξει οτιδήποτε το οποίο να παραβιάζει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εδώ είμαστε. Είμαστε σε επαφή συνεχώς με τον κ. Φούλε».

Κληθείς να σχολιάσει χθεσινή δήλωση του Ειδικού
Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό κ. Αλεξάντερ Ντάουνερ ότι η πολυμερής διάσκεψη βρίσκεται στο τραπέζι και είναι μέρος της ατζέντας, ο Πρόεδρος Χριστόφιας απάντησε ότι «τίποτε δεν υπάρχει, θα μείνει στην ατζέντα».
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι το μεγαλύτερο
μέτωπο στην οικονομία είναι αυτό των τραπεζών και ερωτηθείς αν μπορεί το όλο θέμα να διασυνδεθεί με τη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι θα υπερπηδηθούν τα προβλήματα, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «έτσι και αλλιώς το θέμα των τραπεζών είναι πάρα πολύ σοβαρό, δεν είναι κάτι για πανηγυρισμούς, σίγουρα είναι ζήτημα για προβληματισμό. Θα μας προβληματίσει και στην πορεία. Προσπαθούμε να πάρουμε όλα τα αναγκαία μέτρα σε συνεργασία και με την Επιτροπή της ΕΕ, για να αντιμετωπίσουμε αυτό το πολύ δύσκολο θέμα για την κυπριακή οικονομία. Θα έλεγα ότι αυτό το θέμα είναι το πρόβλημα της κυπριακής οικονομίας σήμερα. Πιο συγκεκριμένα θα σας μιλήσει ο Υπουργός Οικονομικών».

Ερωτηθείς αν το όλο ζήτημα είναι διαχειρίσιμο μετά
και τη σημερινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο συνεδρίασε εκτάκτως στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «εάν δεν θεωρούσαμε ότι είναι διαχειρίσιμο, δεν θα παίρναμε αποφάσεις».