15/5/12

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στην εκδήλωση παρουσίασης του Λευκώματος «Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα, Διαδρομή στο χρόνο» και στην Έκθεση Ιστορικής Φωτογραφίας, στην πύλη Αμμοχώστου
 
15/05/2012


Να μη μεταδοθεί πριν τις 7.30 μ.μ.

Είναι πραγματικά με ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι απόψε εδώ μαζί σας στην εκδήλωση παρουσίασης ιστορικών στοιχείων βγαλμένων μέσα από την πολύχρονη ιστορία της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας. Τόσο μέσα από την Έκθεση Ιστορικής Φωτογραφίας όσο και μέσα από την παρουσίαση του Λευκώματος με τίτλο «Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα-Διαδρομή στο χρόνο».
Η Έκθεση Ιστορικής Φωτογραφίας αποτελεί ένα σημαντικό ντοκουμέντο με φωτογραφικό υλικό οικονομικού, συνεργατικού και κοινωνικού περιεχομένου από μια περίοδο εξαιρετικά σημαντική για την ιστορία της Κύπρου. Την περίοδο της Αγγλοκρατίας 1878-1960 κατά την οποία έγιναν και τα πρώτα βήματα δημιουργίας των πρώτων συνεργατικών οργανισμών ανά το παγκόσμιο.

Το Λεύκωμα που παρουσιάζεται σήμερα με τίτλο «Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα – Διαδρομή στο χρόνο» αναφέρεται στην πορεία της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας από την ίδρυση της το 1937 και στη διαχρονική προσφορά της στο Συνεργατικό Κίνημα και στην κυπριακή κοινωνία.


Η σημερινή εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 75 χρόνων από την ίδρυση της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας που συμπίπτουν με την ανακήρυξη του 2012 ως διεθνούς έτους Συνεργατισμού από τα Ηνωμένα Έθνη. Αυτό αποτελεί έμπρακτη αναγνώριση, σε διεθνές επίπεδο, της προσφοράς του Συνεργατισμού στην πρόοδο και ευημερία των λιγότερο προνομιούχων ανθρώπων του πλανήτη.

Η επέτειος της ίδρυσης της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας συμπίπτει με περίπου ένα αιώνα από τη δημιουργία των πρώτων συνεργατικών οργανισμών ανά το Παγκύπριο. Πριν έναν αιώνα η τοκογλυφία και η εκμετάλλευση των απλών ανθρώπων του λαού αποτελούσε μάστιγα για την κοινωνία οδηγώντας στην εξαθλίωση των ανθρώπων. Το απάνθρωπο σύστημα δανεισμού που επικρατούσε ξεκλήριζε τους απλούς ανθρώπους ενώ οι τοκογλύφοι κατάφερναν να αποσπούν ολόκληρες περιουσίες.

Το προοδευτικό κίνημα του Συνεργατισμού εξαπλώθηκε με μεγάλη επιτυχία λόγω των άμεσων ωφελημάτων που παρείχε στους φτωχούς ανθρώπους σε δύσκολες συνθήκες στις αρχές του αιώνα. Αποτελεί μια από τις σημαντικότερες λαϊκές κατακτήσεις και συνέβαλε ουσιαστικά στη δημιουργία ενός πιο δίκαιου και πιο ανθρώπινου χρηματοπιστωτικού συστήματος στην Κύπρο.

Είναι γενικά παραδεκτό ότι ο Συνεργατισμός εδραιώθηκε στη συνείδηση του κυπριακού λαού, γιατί σε καιρούς δύσκολους και σε συνθήκες οικονομικής εκμετάλλευσης, στήριξε τα μεσαία και χαμηλά εισοδηματικά στρώματα. Ο συνεργατισμός, βασισμένος στις αρχές και αξίες της ισότητας, της αλληλοβοήθειας, της συνεργασίας και της αλληλεγγύης, απέδειξε ότι είναι διαχρονικός και μπορεί να προσαρμόζεται σε οποιεσδήποτε κοινωνικοοικονομικές συνθήκες.

Η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον Μάιο του 2004, συνέβαλε στην ανασυγκρότηση και στον εκσυγχρονισμό του Συνεργατικού Κινήματος. Οι συγχωνεύσεις των Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων και η ίδρυση του Κεντρικού Φορέα των Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων, τον ρόλο του οποίου ανέλαβε η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα, αποτελούν σοβαρά εκσυγχρονιστικά βήματα. Τα βήματα αυτά έχουν αναπτυξιακή προοπτική και καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τις μελλοντικές συνεργατικές εξελίξεις.

Σήμερα, το σημαντικό μερίδιο αγοράς των Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων στα δάνεια και στις καταθέσεις, δάνεια σε μόνιμους κάτοικους Κύπρου και καταθέσεις από μόνιμους κάτοικους Κύπρου το οποίο ανέρχεται περίπου στο 29% και 37% αντίστοιχα του συνόλου της αγοράς, είναι ενδεικτικό της εκτίμησης του κυπριακού λαού προς το έργο του Συνεργατικού Κινήματος και αντικατοπτρίζει τον ρόλο του ως σημαντικού παράγοντα και ρυθμιστή στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Ο ρόλος αυτός εδραιώνεται με τον συνεχή εκσυγχρονισμό και την περαιτέρω αναβάθμιση των υπηρεσιών των συνεργατικών πιστωτικών ιδρυμάτων.

Περαιτέρω, ο Συνεργατισμός, απασχολεί πέραν των 3,5 χιλιάδων ατόμων, βοηθώντας έτσι την εθνική οικονομία και συμβάλλοντας στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, ιδιαίτερα σε περιόδους δύσκολες, όπως είναι η περίοδος που διερχόμαστε σήμερα λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Πολύ σημαντικός είναι επίσης ο ρόλος της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας στην κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Κυβέρνησης, αφού αποτελεί τον κύριο αγοραστή κυβερνητικών χρεογράφων στην εγχώρια αγορά.

Οι αρνητικές εξελίξεις, σε παγκόσμιο επίπεδο, ένεκα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, έχουν επιβεβαιώσει ότι χρειαζόμαστε ένα δυνατό και υγιές Συνεργατικό κίνημα, που θα διασφαλίζει συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Ο χρηματοπιστωτικός τομέας της Κύπρου πολύ πιθανόν θα βρισκόταν σε πολύ δεινότερη θέση εάν δεν είχαμε ένα εύρωστο Συνεργατικό κίνημα.

Η Κυβέρνηση προβαίνει σε όλα εκείνα τα βήματα έτσι ώστε να αναχαιτίσει τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί ένεκα της έκθεσης του τραπεζικού τομέα στην ελληνική οικονομία γεγονός που αποτελεί σήμερα το κύριο πρόβλημα της κυπριακής οικονομίας. Η πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα εντείνει την ανησυχία και εδώ στην Κύπρο.

Η πολιτική της Κυβέρνησης στηρίζεται σε δυο συνιστώσες. Η πρώτη και κύρια προσπάθεια μας να επιλύσουμε τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η υπερβολική έκθεση των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα υπάρχει η ανάγκη για διερεύνηση των λαθών και των παραλείψεων του τραπεζικού τομέα και της Εποπτικής Αρχής που οδήγησαν σε αυτή την υπερβολική έκθεση, με κύριο στόχο να αποφευχθεί επανάληψη αυτών των λαθών στο μέλλον. Παράλληλα, συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για την περαιτέρω δημοσιονομική εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών με τρόπο κοινωνικά δίκαιο και μέσα από διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους, έτσι ώστε να περιοριστούν οι αποκλίσεις που παρατηρούνται από στόχους που έχουμε θέσει.

Αγαπητοί φίλοι,

Ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό μου θα ήθελα να εκφράσω τα ειλικρινή συγχαρητήρια μου για τη μακρόχρονη προσφορά της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας και του Συνεργατισμού γενικότερα. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει κάθε προσπάθεια για περαιτέρω αναβάθμιση των υπηρεσιών των Συνεργατικών Ιδρυμάτων.