29/5/12

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλή Αλετράρη στην εκδήλωση εορτασμού των 20 χρόνων του προγράμματος LIFE+
 
29/05/2012


Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι σήμερα στο Περιβαλλοντικό Κέντρο Αθαλάσσας, στην εκδήλωση για τον εορτασμό των 20 χρόνων του ευρωπαϊκού προγράμματος LIFE+, που διοργανώνουν τα προγράμματα LIFE-Φύση, ICOSTACY, PLANT-NET CY, JUNIPERCY και Oroklini με θέμα: «20 χρόνια LIFE: Προστατεύοντας τη φύση και τη βιοποικιλότητα».
Ο τόπος μας χαρακτηρίζεται από εξαιρετικά πλούσια βιοποικιλότητα, δηλαδή από αριθμό ειδών χλωρίδας, πανίδας και τύπων οικοτόπων. Αυτό οφείλεται στη γεωμορφολογία της Κύπρου, τις διακυμάνσεις στη θερμοκρασία και τη βροχόπτωση, την τοποθεσία της αλλά και τη βιογεωγραφική απομόνωσή της.

Οι βασικές απειλές ως προς τα είδη που έχουμε στην Κύπρο προέρχονται κυρίως από ανθρώπινες δραστηριότητες όπως αλλαγές στις χρήσεις της γης, φωτιές, αύξηση στη ζήτηση και χρήση του νερού, ξηρασία, και γενικότερα από τον τρόπο που αναπτυσσόμαστε και συμπεριφερόμαστε.

Η Κύπρος, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεσμεύεται πλέον για ουσιαστική δράση στον τομέα της προστασίας της φύσης και κατ’ επέκταση της προστασίας του περιβάλλοντος. Μέσω του σχετικού νόμου που βασίζεται στην Ευρωπαϊκή Οδηγία περί προστασίας της φύσης, καθώς και της ένταξης περιοχών με ιδιαίτερη περιβαλλοντική αξία στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο «
NATURA 2000», ο στόχος για τη διατήρηση των ειδών και των οικοτόπων φαίνεται να γίνεται πιο ξεκάθαρος.
Η επιτακτική ανάγκη για την προστασία της βιοποικιλότητας, τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, έχει ενεργοποιήσει παράλληλα την ευρωπαϊκή κοινότητα η οποία αναζητά λύσεις που θα επιφέρουν θετικά αποτελέσματα, σε μόνιμη βάση, στην προσπάθεια αυτή.

Το πρόγραμμα
LIFE+ έχει αποκτήσει μια σημαντική θέση ανάμεσα στις προσπάθειες αυτές, καθώς θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μια διαδραστική και πολύπλευρη κίνηση. Το LIFE+ στοχεύει να συνεισφέρει στην υλοποίηση της πολιτικής και της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη φύση και τη βιοποικιλότητα. Αποτελεί το «χρηματοδοτικό μέσο για το περιβάλλον», καθώς συγχρηματοδοτεί τα κράτη μέλη στον τομέα της διατήρησης της φύσης αλλά και σε άλλους περιβαλλοντικούς τομείς ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, όπως για παράδειγμα το νερό, τα απόβλητα, η κλιματική αλλαγή. Επιπλέον, περιλαμβάνει δραστηριότητες ενημέρωσης και επικοινωνίας για το περιβάλλον, καθώς και σχέδιο διάχυσης αποτελεσμάτων, μεταδίδοντας ξεκάθαρα μηνύματα τα οποία συμβάλλουν στην επίτευξη αυτού του σκοπού.
Η Κύπρος συμμετέχει ενεργά στην υλοποίηση των προγραμμάτων
LIFE, τόσο μέσω του κρατικού όσο και του ιδιωτικού τομέα. Εύχομαι να συνεχιστούν αυτές οι δράσεις με τον ίδιο τρόπο, ώστε να διαφυλάξουμε όσο περισσότερο γίνεται τη μοναδική μας φύση και τα στοιχεία της, που είναι τόσο πολύτιμα για την αρμονία και της δικής μας ζωής.
Είναι πολύ σημαντική η γνωριμία με τις ομορφιές της φύσης γιατί μας κάνει να αγαπήσουμε και να σεβαστούμε τον δικό μας τόπο και να συμβάλουμε, με τον τρόπο που μπορεί ο καθένας στην προστασία του.

Θα ήθελα να δώσω συγχαρητήρια στα τέσσερα προγράμματα που διοργάνωσαν τη σημερινή εκδήλωση με θέμα την προστασία της φύσης και της βιοποικιλότητας και να ευχηθώ οι δράσεις που υλοποιούν να έχουν πάντοτε τα αναμενόμενα αποτελέσματα.