27/5/12

 
Χαιρετισμός της Υπουργού Εσωτερικών κας Ελένης Μαύρου στην εκδήλωση-συνεστίαση του Σωματείου «Το Ριζοκάρπασο», στη Δρομολαξιά
 
27/05/2012


Φίλες – φίλοι
Συγχωριανοί Ριζοκαρπασίτες,

Αρχικά επιτρέψετε μου να ευχαριστήσω το Σωματείο «Το Ριζοκάρπασο» για την πρόσκλησή του να παρευρεθώ και να θέσω υπό την αιγίδα μου τη συνεστίαση η οποία διοργανώνεται σε συνεργασία με τα Κοινοτικά Συμβούλια των τριών ενοριών του Ριζοκαρπάσου, Αγίας Τριάδας, Ανάβρυσης και Λέκου
, με την ευκαιρία της γιορτής του Άγιου Συνεσίου. Συγκεντρώσεις όπως η σημερινή έχουν πολύ μεγάλη αξία γιατί κρατούν ζωντανές για όλους εμάς τις μνήμες και τους δεσμούς με το παρελθόν, γιατί μας βοηθούν να έχουμε ελπίδα για το μέλλον και, το κυριότερο, γιατί βοηθούν τους παλαιότερους να «μπολιάσουν» τους νεότερους με την αγάπη για τον τόπο και τη θέληση για επιστροφή.
Συγκίνηση και νοσταλγία, τόνωση της μνήμης και της αγάπης για την κατεχομένη κωμόπολη αλλά ιδιαίτερα ενίσχυση της αποφασιστικότητας όλων μας για να εργαστούμε ενωμένοι για την επίτευξη του στόχου της επιστροφής στη γενέτειρα γη είναι τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν το σημερινό μας συναπάντημα.

Τη γη αυτή που όλοι μας έχουμε αποθηκεύσει ως θησαυρό στο μυαλό μας και τη καρδιά μας. Εικόνες από το Ριζοκάρπασο που συντροφεύουν όλους μας όλα αυτά τα χρόνια, εικόνες της καθημερινότητας, από τη σκληρή δουλειά του γεωργού, του ψαρά, εικόνες από τη θάλασσα, εικόνες από το πανηγύρι του Άγιου Συνεσίου τη Λαμπρή. Αυτές τις εικόνες είναι που μοιραζόμαστε όλοι εμείς που ζήσαμε στην ευλογημένη αυτή γη.
Γιορτάζουμε
, φίλες και φίλοι, την ιερή Μνήμη του Αγίου Συνεσίου, Πολιούχου του Ριζοκαρπάσου και επιφανούς Επισκόπου Καρπασέων. Τριάντα οκτώ τόσα χρόνια στην πικρή προσφυγιά, μακριά από τα σπίτια και τις περιουσίες μας, αλλά με ακλόνητη την πίστη ότι ο αγώνας του λαού μας στο τέλος θα δικαιωθεί. Προσβλέπουμε στην ώρα που όλοι μαζί θα πορευθούμε στο Ριζοκάρπασο και θα λειτουργηθούμε στον περικαλλή ναό του, τον «θαυμαστό και παράδοξο» κατά τον Συναξαριστή Ακάκιο Μοναχό, ελεύθεροι και περήφανοι χωρίς τεχνητά εμπόδια και συρματοπλέγματα, απαλλαγμένοι από την τουρκική κατοχή και τους εποίκους που αρπάζουν τα σπίτια και λεηλατούν τον πολιτισμό μας.
Τα 38 χρόνια προσφυγιάς είναι 38 χρόνια αναμονής και ελπίδας για τον καθένα από εμάς. Είμαστε σήμερα εδώ γιατί ο χρόνος δεν έχει αλλοιώσει τη θέλησή μας για επιστροφή και δικαίωση. Η σύνδεση με τον τόπο, οι ρίζες του κάθενος, δεν έχουν κοπεί. Είναι μέσα από αυτές τις ρίζες που γεννιέται η ελπίδα για επιστροφή σε όλες τις κατεχόμενες πόλεις και χωριά μας. Η ελπίδα για την επίλυση του Κυπριακού και την εξεύρεση μιας δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης. Η ελπίδα αυτή που κρατά τον αγώνα ζωντανό.

Το Ριζοκάρπασο, αγαπητοί συγχωριανοί, υπήρξε διά μέσου των αιώνων έπαλξη αγώνων εθνικών
, θρησκευτικών και κοινωνικών. Αυτή η ιστορία συνεχίζεται και σήμερα με πρωτοπόρους και πρωταγωνιστές τους ηρωομάρτυρες εγκλωβισμένους μας. Οι ανά τον κόσμο Ριζοκαρπασίτες δίδουν το παράδειγμα της αντίστασης και της θυσίας. Οι εγκλωβισμένοι μας είναι το προζύμι της επιστροφής. Ηθικό καθήκον μας είναι να σταθούμε δίπλα σε αυτούς, να τους ακολουθήσουμε και να αγωνιστούμε για την απελευθέρωση της Καρπασίας, της Αμμοχώστου και της Κερύνειας μας, της Μόρφου και της Μεσαορίας.
Νοερά όλοι μας βρισκόμαστε σήμερα στη Μονή Αποστόλου Αντρέα και προσευχόμαστε για την έναρξη εργασιών για τη συντήρησή της με τη συνδρομή της Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής Πολιτιστικής Κληρονομιάς και την ενεργό συμμετοχή της διαχειριστικής επιτροπής της Μονής
, εκ μέρους των ιδιοκτητών της που είναι η κοινότητα μας.
Σήμερα τιμούμε στο όνομα του Αγίου Συνεσίου όλους τους Αγίους του Ριζοκαρπάσου, Φίλωνα
, Θύρσο και Φωτεινή. Τιμούμε επίσης τους ήρωες της κοινότητας μας Γιαννάκη Γιαννίκου, Ανδρέα Καλογήρου, Νίκο Κόρκου, Λεοντή Σαρμά, Συνέση Βασίλη Τσούνταρου και Σώτο Χατζηπροκοπίου.
Ταυτόχρονα αποδίδουμε τιμές σε πρωταθλητές της αθλητομάνας κωμόπολής μας, γεγονός που επίσης συνιστά εκπλήρωση χρέους και αναγνώριση αυτών που μας κάνουν περήφανους.

Αγαπητοί μου
,
Σας μεταφέρω το χαιρετισμό και την αγάπη του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, μαζί με την υπεύθυνη διαβεβαίωση ότι η Καρπασία και οι εγκλωβισμένοι μας, το Ριζοκάρπασο και το μοναστήρι του Αποστόλου Αντρέα, η εφαρμογή της Συμφωνίας της Τρίτης Βιέννης της 2ας Αυγούστου 1975 και η υπαγωγή της Χερσονήσου Καρπασίας υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση στο πλαίσιο πιθανής λύσης του Κυπριακού, είναι και παραμένουν σταθερή επιδίωξη της Κυβέρνησης.