8/5/12

Ο Υπουργός Εμπορίου συναντήθηκε με την ηγεσία του ΠΑΣΥΞΕ
 
08/05/2012


Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Νεοκλής Συλικιώτης συναντήθηκε σήμερα, στο γραφείο του, με τον Πρόεδρο κ. Χάρη Λοϊζίδη, τον Γενικό Διευθυντή κ. Ζαχαρία Ιωαννίδη και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ). Παρών στη συνάντηση ήταν, επίσης, ο Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού (ΚΟΤ) κ. Αλέκος Ορουντιώτης, καθώς και υπηρεσιακοί λειτουργοί. Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους αναφορικά με τη συνάντηση, ο κ. Συλικιώτης είπε ότι αντικείμενο της συζήτησης ήταν όλα τα θέματα που άπτονται του τουριστικού τομέα, ο οποίος, διαβεβαίωσε, αποτελεί μια από τις βασικές προτεραιότητες του Υπουργείου. Επισήμανε δε ότι ενημέρωσε την αντιπροσωπεία του ΠΑΣΥΞΕ για την ανάγκη τόσο υλοποίησης του πενταετούς στρατηγικού σχεδιασμού του ΚΟΤ όσο και για ριζική αναδιάρθρωση στον τρόπο λειτουργίας του Οργανισμού.
Ο Υπουργός Εμπορίου σημείωσε, επίσης, ότι εξετάστηκαν παράλληλα ζητήματα που αφορούν στη μείωση της εποχικότητας, καθώς και οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν για νέες αεροπορικές συνδέσεις και τα θέματα θεωρήσεων διαβατηρίων. Για τα δύο τελευταία μάλιστα, ανέφερε ότι ενημέρωσε τον ΠΑΣΥΞΕ για τις σχετικές αποφάσεις και τα μέτρα που έχουν ληφθεί για συγκεκριμένες χώρες τις προηγούμενες εβδομάδες, σε συναντήσεις που είχε με τους συναρμόδιους Υπουργούς Εξωτερικών και Συγκοινωνιών και Έργων.
Το μήνυμα, τόνισε ο κ. Συλικιώτης, είναι ότι ο τουρισμός, ως ένας από τους σημαντικότερους τομείς της οικονομίας μας, χρειάζεται συνεχή εγρήγορση και συνεργασία του κράτους με τον ιδιωτικό τομέα, με το σημερινό έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον να απαιτεί μέτρα για νέες αγορές και βελτίωση του τουριστικού μας προϊόντος. Επισήμανε δε ότι συζητείται και σήμερα η λήψη ανάλογων ουσιαστικών μέτρων, όπως αυτά των προηγούμενων χρόνων που περιελάμβαναν, μεταξύ άλλων, πολεοδομικά κίνητρα για τις ξενοδοχειακές μονάδες, καθώς και ότι στη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου βοηθά το γεγονός ότι προχωρούν έργα όπως μαρίνες, γήπεδα γκολφ και θεματικού τουρισμού.
Καταλήγοντας, ο Υπουργός Εμπορίου σημείωσε ότι στη συνάντηση η ηγεσία του ΠΑΣΥΞΕ έθεσε, επίσης, τα ζητήματα του εκσυγχρονισμού της νομοθεσίας του ΚΟΤ και της δημιουργίας Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου. Για τις συγκεκριμένες προτάσεις, εξήγησε, έδωσε ήδη οδηγίες στον ΚΟΤ να μελετηθούν και να προωθηθούν σε σύσκεψη μαζί με τον ΠΑΣΥΞΕ και άλλους συνδέσμους.
Κληθείς να διευκρινίσει από ποιες χώρες επιδιώκονται νέες αεροπορικές συνδέσεις, ο κ. Συλικιώτης επισήμανε ότι αυτό αφορά πρώτιστα χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και της περιοχής μας, που αποτελούν νέους προορισμούς και για τις οποίες υπάρχουν συγκεκριμένες εισηγήσεις και προτάσεις. Το ίδιο ισχύει, πρόσθεσε, και για την απλοποίηση των διαδικασιών αναφορικά με τη θεώρηση διαβατηρίων.
Ερωτηθείς αν υπάρχει εξέλιξη αναφορικά με το θέμα της εταιρείας Triple Five, ο Υπουργός Εμπορίου εξήγησε ότι ο ΚΟΤ, μετά και από δικές του οδηγίες, βρίσκεται σε επαφή με την εταιρεία, για να συζητήσουν κατά συγκεκριμένο τρόπο πώς παίρνει σάρκα και οστά αυτό το ενδιαφέρον της Triple Five σε ό,τι αφορά στον τουριστικό τομέα.
Σε δηλώσεις προέβη, επίσης, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ, ο οποίος τόνισε ότι τα δύο βασικότερα κεφάλαια που τους απασχολούν είναι αυτά της ανταγωνιστικότητας και της εποχικότητας, η αντιμετώπιση των οποίων θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και θα προωθήσει την ανάπτυξη. Παράλληλα, εξέφρασε τόσο την ικανοποίηση του Συνδέσμου για τις πρόσφατες εξελίξεις για τις οποίες τους ενημέρωσε ο Υπουργός, όσο και τη βεβαιότητα, βάσει και της προηγούμενης συνεργασίας του ΠΑΣΥΞΕ με τον κ. Συλικιώτη ως Υπουργό Εσωτερικών, ότι τα θέματα που θίγονται θα παίρνουν τον δρόμο τους και θα τροχοδρομούνται λύσεις.


Αρχή