11/4/12

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε στρατόπεδο και φυλάκιο της Εθνικής Φρουράς και το στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ
 
11/04/2012


Την πλήρη στήριξη της Κυβέρνησης και της Πολιτείας για το έργο που επιτελείται από την Εθνική Φρουρά εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος επισκέφθηκε στρατόπεδο και φυλάκιο της Εθνικής Φρουράς καθώς και στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Άμυνας κ. Δημήτρη Ηλιάδη, τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγο Στυλιανό Νάση και τον Διευθυντή του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Χρίστο Χριστοφίδη.

Μιλώντας στους αξιωματικούς και τους οπλίτες στο Στρατόπεδο της Εθνικής Φρουράς «Ηλίας Παπακυριακού», ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «Είμαι εδώ σήμερα μαζί σας ως ένδειξη της πλήρους στήριξης της Κυβέρνησης, εμού προσωπικά και της Πολιτείας για το έργο που επιτελείται από την Εθνική Φρουρά, το οποίο είναι δύσκολο και που εμπεριέχει φυσιολογικά και κινδύνους.

Ήρθα εδώ για να σας πω να κρατάτε καλά διότι, δυστυχώς, ενώ σύρουμε στον ώμο μας τον σταυρό προς τον Γολγοθά, δεν έχει έρθει ακόμα η ώρα της λύτρωσης .

Δυστυχώς, έχουμε την αδιαλλαξία και τον κυνισμό της τουρκικής ηγεσίας, παρά την πλήρη καλή θέληση της δικής μας πλευράς για μια συμβιβαστική και αξιοπρεπή λύση, στηριγμένη σε αρχές, που θα διασφαλίζει ότι θα υπάρχει ένα κράτος, με μία και μόνη κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα και με αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων ανεξαιρέτως, και δεν έχουμε την όποια ανταπόκριση από πλευράς της Τουρκίας.

Αντίθετα, η τουρκική ηγεσία, με εγκάθετο τον κ. Έρογλου στις συνομιλίες, εμμένει σε λύση δύο κρατών. Η Τουρκία εμμένει στο να ελέγχει την Κύπρο και μετά τη λύση του Κυπριακού. Αυτό αντιλαμβάνεστε δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό και κάνει και τη δική μας αποστολή ακόμη πιο δύσκολη, αλλά και τη δική σας.

Όσο η Τουρκία, αντί να λογικεύεται, εκτοξεύει απειλές εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο ρόλος της Εθνικής Φρουράς αλλά και όλων μας, ο αμυντικός μας ρόλος για διασφάλιση αυτού που έχουμε τώρα αλλά και των προϋποθέσεων για να γίνει η μεγάλη αλλαγή και να επανενώσουμε τον τόπο και τον λαό μας γίνεται ακόμη πιο σημαντικός και πιο κρίσιμος.

Θέλω να καλέσω την ηγεσία της Εθνικής Φρουράς να συνεχίσει την προσπάθεια εκσυγχρονισμού της Δύναμης και χαιρετίζω το γεγονός ότι η νέα ηγεσία έχει θέσει αυτόν τον στρατηγικό στόχο. Από πλευράς της Κυβέρνησης υπάρχει πλήρης στήριξη».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχήθηκε σε όλους Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση σημειώνοντας ότι «Καλή Ανάσταση για εμάς είναι να τερματιστεί η πολύχρονη δοκιμασία του λαού της Κύπρου και, όπως ζούμε τώρα μέσα στις συνθήκες της οικονομικής κρίσης , εύχομαι να τερματιστεί το συντομότερο δυνατόν και η δοκιμασία του αδελφού λαού της Ελλάδας. Πονούμε μαζί με τον λαό της Ελλάδας, όπως ο λαός της Ελλάδας πονάει μαζί με τον λαό της Κύπρου».

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετέβη στο Στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ «Ανδρέας Ζάκος», όπου μιλώντας στους αξιωματικούς και τους φαντάρους είπε : «Το γεγονός ότι υπηρετείτε μακριά από τις οικογένειες σας άγιες μέρες αυτό λέει πολλά. Η οικογενειακή θαλπωρή σίγουρα λείπει. Όμως υπάρχει η θαλπωρή της διοίκησης της ΕΛΔΥΚ, αλλά και της Κυπριακής Δημοκρατίας η οποία είναι ατόφια και βγαίνει από την ψυχή μας, από την καρδιά μας».

Αναφερόμενος στις ευχαριστίες που εξέφρασε η ΕΛΔΥΚ για την αύξηση του επιδόματος που λαμβάνουν οι Ελλαδίτες Μόνιμοι Κατώτεροι Αξιωματικοί και Υπαξιωματικοί, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι «το επίδομα ήταν μια ελάχιστη προσφορά που μπορούσε να κάνει η Κυπριακή Δημοκρατία για τους ανθρώπους που υπηρετούν εδώ από την Ελλάδα.

Εύχομαι ειλικρινά αυτή η σύγχρονη οικονομική και κοινωνική δοκιμασία του ελληνικού λαού να τερματιστεί το συντομότερο δυνατόν , παρόλο που δεν είναι εύκολο, διότι εξαρτάται από ξένους η όλη διευθέτηση των ζητημάτων, και όταν πρόκειται για οικονομικά ζητήματα, το κεφάλαιο είναι αδυσώπητο, δυστυχώς. Είμαι σίγουρος ότι ο ελληνικός λαός έχει αντοχές για να αντεπεξέλθει.

Εμείς είμαστε νοερά στο πλευρό σας και εύχομαι στο τέλος της ημέρας να μην ρίξουν και εμάς στους λεγόμενους μηχανισμούς στήριξης, διότι θα είναι διπλή η δοκιμασία. Έχουμε τη δοκιμασία από την εισβολή και την κατοχή που συνεχίζεται λόγω της αδιαλλαξίας, του κυνισμού της τουρκικής ηγεσίας και δεν ξέρουμε πότε θα τερματιστεί.

Αντί να δείξουν καλή θέληση, εκτοξεύουν συνεχώς και νέες απειλές για εφαρμογές σχεδίων Β’ και άλλων, διότι θέλουμε εμείς να λυθεί το Κυπριακό. Αλλά θέλουμε να λυθεί μέσα από μια αξιοπρεπή λύση η οποία θα διασφαλίζει την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία της ενωμένης, ομοσπονδιακής Κυπριακής Δημοκρατίας, μετά τη λύση.

Μια λύση, η οποία θα διασφαλίζει ότι θα είναι μία η διεθνής προσωπικότητα , και βεβαίως η ιθαγένεια, που σημαίνει να λυθεί σωστά και το θέμα του εποικισμού, το οποίο ουσιαστικά οδηγεί στην αφομοίωση των Τουρκοκυπρίων από τους έποικους και στην ακύρωση της ταυτότητας των Τουρκοκυπρίων.

Οι Τουρκοκύπριοι είναι Κύπριοι, όμοιοι με τους Ελληνοκύπριους στα περισσότερα χαρακτηριστικά γνωρίσματα ενός λαού. Υπάρχει διαφορά στη θρησκεία και στη γλώσσα, αλλά πολλά άλλα χαρακτηριστικά και παραδόσεις είναι ακριβώς τα ίδια.

Είναι και νιώθουν Κύπριοι . Το λέω από προσωπικές μου εμπειρίες. Έχω διαχρονικά πολλές επαφές με Τουρκοκύπριους συμπατριώτες. Ο πραγματικός, αγνός Τουρκοκύπριος θέλει να ζήσει από κοινού με τον Ελληνοκύπριο και να διαφεντεύει τη μοίρα του και τα της χώρας του. Πρέπει να απαλλαγούμε από τα όποια σύνδρομα απέναντι στους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας, να τους αναγνωρίζουμε ως ισότιμους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι οποίοι έχουν και μπορούν να χαίρονται δικαιώματα μιας ανεξάρτητης χώρας, δικοινοτικής ή πολυπολιτισμικής.

Αυτό είναι προϋπόθεση και είναι μήνυμα που πρέπει να απευθύνεται συνεχώς και με συνέπεια προς τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας, διαφορετικά τους ρίχνουμε στην αγκαλιά των σοβινιστών και των επεκτατιστών της Τουρκίας, όπως έγινε και στο παρελθόν. Λαός που δεν διδάσκεται από τις πικρές εμπειρίες του δεν θα έχει καλή τύχη. Και αυτό πρέπει να το έχουμε πάντοτε υπόψη μας.

Οι Θερμοπύλες που φυλάτε εδώ έχουν και πολιτικούς φρουρούς, δεν είναι μόνο οι ένστολοι φρουροί. Εμείς αγωνιζόμαστε για μια συμβιβαστική μεν , αλλά αξιοπρεπή και λειτουργική λύση. Τα όσα λέγονται, από όποιους λέγονται, περί τουρκοποίησης της Κύπρου ένεκα των πολιτικών της επίσημης Κυβέρνησης, είναι το λιγότερο αναληθή και δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Τουρκοποίηση της Κύπρου επιτελείται καθημερινά μπροστά στα μάτια μας με την παράταση της εκκρεμότητας στο Κυπριακό και τη δημιουργία νέων τετελεσμένων από πλευρά της κατοχικής Τουρκίας. Για αυτό εμείς, σε αντίθεση με τις ψευδείς και διαστρεβλωτικές δηλώσεις του κ. Έρογλου, επειγόμαστε πραγματικά για λύση στο Κυπριακό.

Επαναλαμβάνω, όμως, ότι η λύση πρέπει να στηρίζεται σε αρχές. Δεν μπορούμε χάριν της λύσης να κύψουμε τον αυχένα και να χορηγήσουμε τα όποια δικαιώματα, εντός ή εκτός εισαγωγικών, στην κατοχική δύναμη. Η Κύπρος είναι ανεξάρτητη και πρέπει να παραμείνει ανεξάρτητη, ένα κράτος ενωμένο με μια και μόνη κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα, με τα δικαιώματα όλων των Κυπριών διασφαλισμένα.

Για τον σκοπό αυτό αγωνιζόμαστε και σας ευχαριστώ διότι εσείς, μαζί με τους Κύπριους συναδέλφους σας, διασφαλίζετε την ακεραιότητα και την κυριαρχία της Δημοκρατίας, του τμήματος που δεν πλήττεται από την κατοχή. Είναι μια ιερή αποστολή. Εκφράζω την αλληλεγγύη του κυπριακού λαού προς τον ελληνικό λαό».

Ακολούθως ο Πρόεδρος Χριστόφιας μετέβη στο φυλάκιο «Άρωνας» της Εθνικής Φρουράς.

Μιλώντας στους αξιωματικούς και τους οπλίτες, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι «έγινε προσπάθεια για δημιουργία προϋποθέσεων να μειωθεί η θητεία για πέντε – έξι μήνες, αλλά οι οικονομικές συνθήκες δεν μας το επέτρεψαν. Το αφήνουμε κατά μέρος αυτό και εργαζόμαστε εντατικά για λύση του Κυπριακού.

Με τον κ. Ταλάτ είχαμε συμφωνήσει ότι συστατικό της λύσης θα ήταν και η αποστρατιωτικοποίηση. Και πολιτικές δυνάμεις δικές μας θέλουν να έχουμε στρατό, αλλά προπάντων η άλλη πλευρά θα ήθελε επίσης να υπάρχει στρατός. Αυτό σημαίνει μικτός στρατός στο πλαίσιο της λύσης. Δεν θα είναι μόνο Ελληνοκύπριοι αλλά και Τουρκοκύπριοι. Σε τέτοια περίπτωση, η Ελλάδα δεν πρόκειται να μας ενοχλήσει και να μας υποβάλει ή να μας επιβάλει τη θέλησή της για το πώς θα χειριζόμαστε τον στρατό της Ενωμένης Κυπριακής Δημοκρατίας. Δεν ξέρω αν η Τουρκία σε αυτό το πλαίσιο δεν θα διατάζει αξιωματικούς και στρατιώτες, οι οποίοι θα υπηρετούν στην κυπριακή μονάδα. Αυτά πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε με πολλή περίσκεψη.

Και επειδή μας δόθηκε η ευκαιρία να δεχθεί ο ένας ηγέτης αποστρατιωτικοποίηση διερωτώμαι γιατί το επαναφέρουμε εμείς οι ίδιοι το θέμα της δημιουργίας στρατού, δήθεν για να εκπληρώνουμε υποχρεώσεις έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η ΕΕ είναι πανέτοιμη να δεχθεί αποστρατιωτικοποίηση της Κύπρου και δεν θα μεμφθεί ποτέ το γεγονός ότι δεν θα έχουμε στρατό.

Σας διαβεβαιώνω ότι είστε στην έγνοια μας συνεχώς. Αυτή η Κυβέρνηση, παρόλα τα προβλήματα, προσπαθεί να μεριμνά όσο γίνεται πιο άρτια για να διατηρηθεί το μάχιμο της Εθνικής Φρουράς».

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ευχήθηκε σε όλους Καλό Πάσχα και να επιστρέψουν «σώοι και αβλαβείς» από τις άδειες εξόδου που θα λάβουν για τις γιορτές σημειώνοντας ότι «τονίζω το ‘σώοι και αβλαβείς’, διότι θλίβομαι πραγματικά όταν σχεδόν καθημερινά πια ακούς για νέους που είναι θύματα δυστυχημάτων που προκάλεσαν οι ίδιοι. Δεν πρέπει να ξοδεύουμε τη ζωή μας τόσο εύκολα», κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος χάρισε δώρα στα στρατόπεδα και το φυλάκιο που επισκέφθηκε με την ευκαιρία των εορτών


Αρχή