9/4/12


Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια
 
08/04/2012


Δεν εξαγγέλλω αυθαίρετα υποψηφιότητα ούτε και ακυρώνω υποψηφιότητες, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας, επισημαίνοντας ότι οι δικές του αποφάσεις σε σχέση με εξαγγελία υποψηφιότητας του για τις Προεδρικές Εκλογές του 2013 δεν είναι ανεξάρτητες από τις αποφάσεις του ΑΚΕΛ.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο των εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν στο Δάλι στη μνήμη των Κώστα Μισιαούλη και Ντερβίς Καβάζογλου, ο Πρόεδρος Χριστόφιας, κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα εφημερίδας που τον φέρει να αποσύρει το ενδιαφέρον του για τις Προεδρικές Εκλογές του 2013, είπε: «Χαίρομαι για το ενδιαφέρον το δικό σας, αλλά το δικό μου ενδιαφέρον θα εκφραστεί στην ώρα του σε συνεννόηση με το κόμμα μου, όπως εκφράστηκε προτού υποβάλω υποψηφιότητα για τις προηγούμενες εκλογές. Δεν μπορώ τώρα να σας πω τίποτε».

Ερωτηθείς πότε τοποθετεί χρονικά τη λήψη απόφασης για το θέμα, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «μιλά ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος», ενώ σε ερώτηση για τις δικές του αποφάσεις απάντησε: «Είναι μαζί με το κόμμα οι δικές μου αποφάσεις, δεν είναι ανεξάρτητες. Ο Άντρος Κυπριανού δεν δήλωσε σήμερα ότι αρχές Ιουνίου θα εξαγγείλουμε τις προθέσεις του κόμματος; Δεν έπαυσα να είμαι Ακελικός, στέλεχος του κόμματος, και εγώ δεν εξαγγέλλω αυθαίρετα υποψηφιότητα ούτε και ακυρώνω υποψηφιότητες».

Κληθείς να σχολιάσει την εξαγγελία του κ. Γιώργου Λιλλήκα για υποψηφιότητα του στις Προεδρικές Εκλογές, και σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι τώρα υπάρχουν δύο υποψηφιότητες στην «κούρσα» των εκλογών, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «μακάρι να έχει και 15 (υποψηφιότητες). Γιατί όχι ο κ. Λιλλήκας; Εδώ που φτάσαμε ο κάθε πολίτης, αφού έχει το δικαίωμα, ας υποβάλει υποψηφιότητα».

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει τις επικρίσεις εναντίον του από την ΚΟΠ σε σχέση με τις πρόσφατες αναφορές του σε εκδήλωση του Σωματείου «Νέα Σαλαμίνα», και σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι αυτές του οι αναφορές προκάλεσαν το μένος της ΚΟΠ, ο Πρόεδρος Χριστόφιας διερωτήθηκε: «Εγώ ανέφερα την ΚΟΠ; Ανέφερα τους ηγήτορες του κυπριακού ποδοσφαίρου. Εάν είναι η ΚΟΠ που πειράζεται, δικαίωμά της. Πράγματα τα οποία είναι αυτονόητα και όλη η κοινωνία τα συζητεί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει όχι δικαίωμα, αλλά καθήκον να τα ψέξει, διότι το χάλι μας στο ποδόσφαιρο είναι ανείπωτο και πρωτοφανές. Κατά συνέπεια, αν πειράζει την ΚΟΠ, υγεία να έχουμε».