23/4/12


Γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Στέφανου Στεφάνου για την ανακοίνωση του ΔΗΣΥ
 
23/04/2012


Τα όσα σήμερα ο ΔΗΣΥ έδωσε στη δημοσιότητα από το υπόμνημά του, όντως μιλούν από μόνα τους. Κι αυτό που λένε είναι ότι ο ΔΗΣΥ ευκαιριακά προβάλλει το θέμα της απόσυρσης προτάσεων λόγω της προεκλογικής σκοπιμότητας να φτιάξει συμμαχίες.

Το ότι ο διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής πλευράς έχει τη δυνατότητα να αποσύρει ή διαφοροποιήσει προτάσεις, επειδή «τίποτε δεν θεωρείται συμφωνημένο αν δεν συμφωνηθούν όλα», δεν είναι κάτι καινούριο ούτε και ανακάλυψη του ΔΗΣΥ. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις 19 Φεβρουαρίου 2010 -τρεις μήνες πριν την υποβολή του υπομνήματος από το ΔΗΣΥ- ανέφερε σε επιστολή του προς τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ κ. Καρογιάν τα εξής: «Οι διαπραγματεύσεις, όπως πολλές φορές έχουμε δηλώσει, διεξάγονται επί της αρχής ότι 'τίποτε δεν θεωρείται συμφωνημένο, αν δεν συμφωνηθούν όλα'. Η διαπραγμάτευση είναι μια ανοικτή και συνεχής διαδικασία και ως εκ τούτου, ο Πρόεδρος που είναι ο εκάστοτε διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής κοινότητας, έχει την ευχέρεια, αφού συνεκτιμηθούν και αξιολογηθούν όλα τα δεδομένα, αν το κρίνει κι αν το αποφασίσει, να εμπλουτίσει, να τροποποιήσει, να αναδιαμορφώσει ή να αντικαταστήσει προτάσεις».


Πότε προηγουμένως ο ΔΗΣΥ θεώρησε ότι είναι η «κατάλληλη στιγμή», όπως σημειώνει στο υπόμνημά του, για την απόσυρση θέσεων; Ποτέ! Την απόσυρση τη θυμήθηκε τώρα, επειδή αυτό επιβάλλουν οι προεκλογικές σκοπιμότητες εν όψει της υποψηφιότητας του κ. Αναστασιάδη.


Σοβαρά ερωτήματα εγείρονται και για το τι εισηγείται ο ΔΗΣΥ να δώσει η πλευρά μας για να πάρει ανταλλάγματα από την τουρκοκυπριακή πλευρά. Προφανώς εννοεί την πάγια του θέση για μεταφορά αρμοδιοτήτων από το κεντρικό κράτος στις ομόσπονδες μονάδες, κάτι που βρίσκει αντίθετες όλες τις πολιτικές δυνάμεις.

Τι υποστηρίζει ο ΔΗΣΥ να δώσουμε στο θέμα της εκτελεστικής εξουσίας για να πάρουμε ανταλλάγματα; Ο ΔΗΣΥ καλείται συγκεκριμένα να απαντήσει και να αφήσει επιτέλους τις αόριστες και πυθιακές τοποθετήσεις.


Βέβαια, δεν περιμένουμε ότι θα δώσει τέτοιες συγκεκριμένες απαντήσεις ο ΔΗΣΥ. Προκλήθηκε επανειλημμένα και ποτέ δεν απάντησε.


Σχετικά δε με το δικαίωμα του διαπραγματευτή για διαφοροποίηση ή απόσυρση προτάσεων, σημειώνουμε πως παρότι κληρονομήσαμε το πολιτικό κεκτημένο της εκ περιτροπής προεδρίας, σήμερα με τους σωστούς χειρισμούς του Προέδρου είμαστε σε θέση να βάζουμε στο διαπραγματευτικό τραπέζι θέμα για πρόεδρο και αντιπρόεδρο χωρίς να μπορεί κανείς να μας κατηγορήσει για αθέτηση δεσμεύσεων.