9/4/12

Ο Υπουργός Γεωργίας συναντήθηκε με τον Βουλευτή κ. Γιώργο Περδίκη
09/04/2012


Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλής Αλετράρης είχε σήμερα συνάντηση, στο γραφείο του, με τον Βουλευτή των Οικολόγων – Περιβαλλοντιστών κ. Γιώργο Περδίκη.

Μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Υπουργός δήλωσε τα ακόλουθα:

«Κατά τη συνάντηση που είχα με τον κ. Περδίκη συζητήσαμε το θέμα του ζωολογικού κήπου στην Πέγεια και συγκεκριμένα την παρουσία των δύο τίγρεων Σιβηρίας που έχουν αφιχθεί πρόσφατα στην Κύπρο, τη διαδικασία που ακολουθήθηκε και κατά πόσον οι κλιματολογικές συνθήκες στο νησί μας είναι κατάλληλες για τη διαβίωση των ζώων αυτών.

Επίσης αναφερθήκαμε στο θέμα της παράνομης διακίνησης απαγορευμένων φυτοφαρμάκων από τις κατεχόμενες περιοχές μέσω του οδοφράγματος Αγίου Δομετίου και συζητήσαμε για το τι μέτρα μπορούν να ληφθούν για να καταπολεμήσουμε το φαινόμενο αυτό. Πρόκειται για φυτοφάρμακα που δεν είναι εγκεκριμένα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και είναι επικίνδυνα για την παραγωγή των γεωργών και για την υγεία των πολιτών».

Ερωτηθείς κατά πόσον υπάρχουν ακριβή στοιχεία σχετικά με την ποσότητα των παράνομων φυτοφαρμάκων που εισήλθαν στις ελεύθερες περιοχές, ο κ. Αλετράρης είπε ότι δεν έχουμε ακριβή στοιχεία αλλά ενημερωθήκαμε από τον κ. Περδίκη ότι κάποια παράνομα φυτοφάρμακα βρέθηκαν στις ελεύθερες περιοχές σε συσκευασία που αποδεικνύει ότι προήλθαν από τα κατεχόμενα.

Σε ερώτηση, τέλος, για τις τίγρεις της Σιβηρίας και σχετικά με την καταλληλότητα των συνθηκών κάτω από τις οποίες έφθασαν στην Κύπρο, ο κ. Υπουργός είπε ότι η διαδικασία ήταν καθόλα νομότυπη, η άδεια δόθηκε τόσο από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες όσο και από το Τμήμα Περιβάλλοντος, αλλά θα παρακολουθούμε την υπόθεση γιατί αυτό που θέλουμε είναι τα ζώα αυτά να ευημερούν στον τόπο μας και σε καμία περίπτωση να υποφέρουν.