9/4/12

Ο Υπουργός Γεωργίας προήδρευσε σύσκεψης με εκπροσώπους του κλάδου εσπεριδοκαλλιεργητών
09/04/2012


Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλής Αλετράρης προήδρευσε σήμερα σύσκεψης, στο Υπουργείο Γεωργίας, με εκπροσώπους του Παγκύπριου Συνδέσμου Παραγωγών, Συσκευαστών, Εξαγωγέων Εσπεριδοειδών και Σταφυλών και τη Συντονιστική Επιτροπή Ομάδων/Οργανώσεων Παραγωγών Εσπεριδοειδών, στην παρουσία της Γενικής Διευθύντριας του Υπουργείου Γεωργίας κας Αίγλης Παντελάκη, εκπροσώπων των Αγροτικών Οργανώσεων και υπηρεσιακών παραγόντων.

Μετά το πέρας της σύσκεψης ο κ. Υπουργός προέβη σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους ως ακολούθως: «Είχαμε μια χρήσιμη συνάντηση με εκπροσώπους του κλάδου εσπεριδοκαλλιεργητών στην παρουσία εκπροσώπων και των πέντε Αγροτικών Οργανώσεων κατά την οποία συζητήσαμε τα διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος. Το κυριότερο ζήτημα είναι ότι λήγει το Καθεστώς Ενίσχυσης της Μεταποίησης Εσπεριδοειδών το τέλος του 2012 ενώ η νέα προγραμματική περίοδος ξεκινά το 2014 μέχρι το 2020. Παρουσιάζεται ένα κενό το 2013 και έχουμε ανοίξει ένα διάλογο με τον Σύνδεσμο και τις ομάδες των παραγωγών για να εξετάσουμε ποιες δυνατότητες μπορούν να υπάρχουν για να δημιουργήσουμε κάποια μέτρα στήριξης του κλάδου και για τη νέα προγραμματική περίοδο αλλά και για το 2013.

Πρόκειται για ένα κλάδο που πραγματικά αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα. Αντιμετωπίζει τα αυξημένα εργατικά κόστη και τον πολύ μεγάλο ανταγωνισμό από άλλες χώρες στις εξαγωγές».

Ερωτηθείς κατά πόσο έχει δοθεί σχετικό υπόμνημα από τους εκπροσώπους των εσπεριδοκαλλιεργητών, ο κ. Αλετράρης είπε ότι σήμερα δεν έχει δοθεί κάποιο υπόμνημα αλλά συμφωνήθηκε ότι θα αρχίσουν σύντομα εντατικές διαβουλεύσεις μεταξύ των Συνδέσμων, των Οργανώσεων και του Τμήματος Γεωργίας σε τεχνοκρατικό επίπεδο για να εξεταστούν πιο αναλυτικά τα προβλήματα και να γίνουν σχετικές εισηγήσεις για μέτρα στήριξης.

Σε ερώτηση κατά πόσο πιστεύει ότι θα εξευρεθούν λύσεις για το 2013, ο κ. Υπουργός είπε ότι υπάρχει η πολιτική βούληση να στηριχθεί ο κλάδος οπότε θα πρέπει να βρεθούν λύσεις για τη στήριξή του.