Ομιλία του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλή Αλετράρη κατά την τελετή υπογραφής της Συμφωνίας Συνεργασίας μεταξύ του Τμήματος Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών και του Ωκεανογραφικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Κύπρου
02/04/2012
Είναι με μεγάλη χαρά που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας για την υπογραφή μίας πολλά υποσχόμενης Συμφωνίας Συνεργασίας μεταξύ του Τμήματος Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών (ΤΑΘΕ) του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος και του Ωκεανογραφικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Ο νησιωτικός χαρακτήρας της Κύπρου και οι ζωτικοί για την επιβίωση και την ευημερία μας πόροι που προσφέρει η θάλασσα, κάνουν σήμερα πιο επιτακτική από ποτέ την ανάγκη να επενδυθεί εντατική προσπάθεια στον τομέα της θαλάσσιας έρευνας σε πολλά πεδία και επίπεδα. Η έρευνα αυτή, δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι μονοδιάστατη. Αντιθέτως, πρέπει να αποτελεί μια συστηματική και διαχρονική διεπιστημονική προσπάθεια προκειμένου να υιοθετήσουμε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση του θαλάσσιου περιβάλλοντος μας.
Το ΤΑΘΕ, μέσα από τις τέσσερις και πλέον δεκαετίες λειτουργίας του, έχει να παρουσιάσει ένα σημαντικό έργο στους τομείς της έρευνας και της συστηματικής παρακολούθησης των βιοτικών και αβιοτικών στοιχείων του θαλάσσιου περιβάλλοντος, περιλαμβανομένης της βιολογίας και οικολογίας πολλών θαλάσσιων οργανισμών και βιοικοινοτήτων και της μελέτης της βιοποικιλότητας. Στο πλαίσιο ευρωπαϊκών Οδηγιών και ερευνητικών προγραμμάτων, το ΤΑΘΕ δραστηριοποιείται, επίσης, στους τομείς της συστηματικής παρακολούθησης και αξιολόγησης της οικολογικής και χημικής κατάστασης των παράκτιων νερών της Κύπρου, της προστασίας και της διαχείρισης σημαντικών και ευαίσθητων ειδών, οικοτόπων και περιοχών, της εκτίμησης και διαχείρισης των αλιευτικών αποθεμάτων, της πρόληψης και αντιμετώπισης της ρύπανσης και της μελέτης των ανθρωπογενών επιδράσεων στο θαλάσσιο οικοσύστημα.
Το Ωκεανογραφικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κύπρου, παρά τα σχετικά λίγα χρόνια λειτουργίας του ως ερευνητική μονάδα, έχει να επιδείξει ένα σημαντικό και διεθνώς αναγνωρισμένο έργο στη διεξαγωγή βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας στους τομείς της Φυσικής και Επιχειρησιακής Ωκεανογραφίας, στην ανάπτυξη σύγχρονων συστημάτων ωκεανογραφικής παρακολούθησης και πρόγνωσης και στη δημιουργία βάσεων μακροχρόνιων χρονοσειρών ωκεανογραφικών δεδομένων.
Με την υπογραφή της παρούσας Συμφωνίας Συνεργασίας, που αποτελεί έμπρακτη υλοποίηση της πολιτικής του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος για ενδυνάμωση της συνεργασίας με τα ακαδημαϊκά ιδρύματα της Κύπρου, εγκαινιάζεται μια συστηματική συνεργασία σε διάφορους τομείς με στόχο την ενίσχυση της θαλάσσιας έρευνας στην Κύπρο. Η όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένη ερευνητική προσέγγιση του θαλάσσιου περιβάλλοντος αναμένεται να έχει πολλά και σημαντικά οφέλη, όσον αφορά την αύξηση της επιστημονικής γνώσης και τη βαθύτερη κατανόηση των διεργασιών και των αλληλεπιδράσεων ενός τόσο δυναμικού και πολύπλοκου περιβάλλοντος όπως είναι η θάλασσα. Επιπλέον, τα οφέλη της συνεργασίας αυτής θα είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του Πανεπιστημίου Κύπρου, η προσέλκυση χρηματοδοτήσεων για έρευνα και η βελτίωση της διαχείρισης των θαλάσσιων πόρων. Μέσα από αυτή τη διεπιστημονική συνεργασία ευελπιστούμε να κατανοήσουμε σε μεγαλύτερο βάθος φαινόμενα όπως είναι η κλιματική αλλαγή και οι επιπτώσεις της στο θαλάσσιο οικοσύστημα της Ανατολικής Μεσογείου.
Κλείνοντας θα ήθελα να συγχαρώ όλους τους εμπλεκόμενους για την πρωτοβουλία αυτή και να ευχηθώ κάθε επιτυχία, ελπίζοντας σε ένα καλύτερο μέλλον για τον τόπο μας, μέσα από την κοινή προσπάθεια, τη συνεργασία και την αλληλεγγύη.