27/4/12

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας
27/04/2012


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας δέχθηκε σήμερα το πρωί, στο Προεδρικό Μέγαρο, τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας κ. Αθανάσιο Ορφανίδη.

Μετά τη συνάντηση, η οποία διήρκησε περίπου μία ώρα, ο κ. Ορφανίδης δήλωσε στους δημοσιογράφους
: «Είχα μια πολύ καλή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σήμερα το πρωί. Όπως ξέρετε, είχε καιρό να βρεθούμε. Μιλήσαμε για διάφορα θέματα, τον ενημέρωσα για την κατάσταση της οικονομίας, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή και μιλήσαμε επίσης και για το θέμα της λήξης της θητείας μου στις 2 Μαΐου».

Ερωτηθείς αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας του ανέφερε κατά πόσο θα τον επαναδιορίσει ή θα τον αντικαταστήσει, ο κ. Ορφανίδης είπε
: «Όπως εξήγησα και στο παρελθόν, θεωρώ ότι δεν είναι πρέπον να προβώ σε οποιαδήποτε δήλωση. Όπως ξέρετε, στο δικό μας συνταγματικό πλαίσιο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι το άτομο που έχει την ευθύνη γι αυτή την απόφαση, γι αυτό θεωρώ ότι θα ήταν πιο σωστό ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να κάνει τις αναφορές του, όταν πάρει τις αποφάσεις του».

Σε ερώτηση πόσος καιρός πέρασε από την προηγούμενη φορά που συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Χριστόφια, ο κ. Ορφανίδης είπε
: «Επίσημη συνάντηση είχαμε το πρώτο τρίμηνο πέρυσι. Ήταν η προηγούμενη φορά που είχαμε συνάντηση και είχε διαρκέσει πολλή ώρα».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι βρισκόμαστε σε κρίσιμη περίοδο, ωστόσο, πέρασε ένας χρόνος για να συναντήσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Ορφανίδης είπε
: «Εγώ ήμουν και παραμένω πάντα στη διάθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας για να δίνω οποιαδήποτε συμβουλή μπορεί να είναι χρήσιμη για τη διαχείριση της κρίσης. Γενικότερα, όπως ξέρετε, έχουν κλείσει σχεδόν πέντε χρόνια που είμαι Διοικητής. Πρώτιστος στόχος μου ήταν να βοηθήσω τον τόπο και απόκει και πέρα ο καθένας από εμάς παίρνει τις αποφάσεις του και κάνει όπως πιστεύει ότι είναι πιο σωστό».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι του αποδίδονται ευθύνες για τον μη επαρκή έλεγχο των τραπεζών με αποτέλεσμα να υπάρξουν τεράστιες ζημιές, λόγω της απομείωσης των ελληνικών ομολόγων, ο κ. Ορφανίδης είπε:
«Πιστεύω ότι αυτές οι κατηγορίες είναι ανυπόστατες, δεν θέλω όμως να ανοίξω αυτό το θέμα αυτή τη στιγμή. Όπως είχα αναφέρει και στο παρελθόν, είχαμε κάνει μια αναφορά με τον τέως Υπουργό Οικονομικών.

Αυτή τη στιγμή που οι τράπεζες μας προσπαθούν να μαζέψουν κεφάλαια θεωρήσαμε ότι δεν είναι η καταλληλότερη στιγμή για να ξοδεύουμε ενέργεια πάνω σε αυτό το θέμα. Πιστεύω ότι είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα και ότι θα πρέπει να εξεταστεί ʽαπό κοντάʼ. Δεν θεωρώ ότι εγώ προσωπικά έχω κάνει λάθη με την εποπτεία των τραπεζών λαμβάνοντας υπόψη το πλαίσιο στο οποίο πρέπει να ασκείται η εποπτεία.
Έχουν ληφθεί πολλών ειδών αποφάσεις οι οποίες έχουν συντελέσει στο πρόβλημα που έχουμε αυτή τη στιγμή, συμπεριλαμβανομένων και πολιτικών αποφάσεων. Να υπενθυμίσω ότι οι αποφάσεις για την απομείωση του ελληνικού χρέους, που αυτή τη στιγμή στοιχίζει τόσο πολύ στους μέτοχους όλων των τραπεζών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κυπριακών τραπεζών, ήταν απόφαση που λήφθηκε σε πολιτικό επίπεδο αρχηγών κρατών της Ευρώπης. Δεν ήταν απόφαση που λήφθηκε ούτε από τους επόπτες ούτε από Κεντρικές Τράπεζες. Δεν είναι όμως της ώρας να γίνει ενδελεχής ανάλυση για το συγκεκριμένο θέμα, και οπωσδήποτε για γενικότερα θέματα της οικονομίας θα έχω την ευκαιρία να σας μιλήσω και την επόμενη βδομάδα, όπου με έχουν καλέσει με τον Υπουργό Οικονομικών σε συνάντηση με την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, τη Δευτέρα».

Τέλος, ερωτηθείς κατά πόσο φεύγει με ήσυχη τη συνείδησή του αν τελικώς αντικατασταθεί, ο κ. Ορφανίδης είπε ότι «η συνείδηση μου είναι ήσυχη είτε έτσι είτε αλλιώς».