20/4/12

Συμμετοχή του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων στη Διάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλίων των χωρών μελών της ΕΕ
 
20/04/2012


Άρχισαν σήμερα στη Βαρσοβία οι εργασίες της Διάσκεψης των Προέδρων των Κοινοβουλίων των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στη Διάσκεψη συμμετέχουν ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου και ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Αβέρωφ Νεοφύτου.
Κατά τη συζήτηση του θέματος της κρίσης στην ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι η τρέχουσα κρίση δεν αφορά μόνο στην οικονομική κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στον κίνδυνο τον οποίο διατρέχει η ζώνη του ευρώ, αλλά και σε θέματα κοινωνικής συνοχής σε σχέση κυρίως με την απασχόληση και την ανεργία. Όλες οι πτυχές της κρίσης, είπε ο κ. Ομήρου, έχουν ως αποτέλεσμα να επηρεάζεται ο Ευρωπαίος πολίτης και να κλονίζεται η εμπιστοσύνη του προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο κ. Ομήρου επισήμανε την πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση κατά πόσο θα επιτύχει να εξέλθει από την κρίση και ταυτόχρονα να εδραιώσει την ισορροπία του ενωσιακού συστήματος. Αναφερόμενος δε στον σημαντικό ρόλο των εθνικών κοινοβουλίων σ’ αυτό το εγχείρημα, σημείωσε ότι η Συνθήκη της Λισαβόνας, με τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις που έχει εισαγάγει, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια πιο ισορροπημένη διοργανική συνεργασία και ένα αναβαθμισμένο ρόλο για τα εθνικά κοινοβούλια. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα εθνικά κοινοβούλια, είπε ο Πρόεδρος της Βουλής, διαθέτουν πλέον ενισχυμένες αρμοδιότητες στον τομέα εκπόνησης και παρακολούθησης της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Οι προκλήσεις, με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η Ευρωπαϊκή Ένωση, πρόσθεσε, υπαγορεύουν στενότερη συνεργασία, όχι μόνο μεταξύ των εθνικών κοινοβουλίων, αλλά και μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των εθνικών κοινοβουλίων, κατά τρόπο που να επιτρέπει στα εθνικά κοινοβούλια να λειτουργούν ουσιαστικά στην όλη διαδικασία.
Ο Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε ότι κοινός στόχος είναι η συλλογική εκπόνηση όσο το δυνατόν καλύτερων και πιο ανθρωποκεντρικών πολιτικών στο υπερεθνικό επίπεδο. Κύριο μέλημά μας, σημείωσε, πρέπει να είναι ο κάθε Ευρωπαίος πολίτης και η ευημερία του, με την καλύτερη αξιοποίηση των μηχανισμών που παρέχει η νέα Συνθήκη. Ως κοινοβούλια και κοινοβουλευτικοί, πρόσθεσε ο κ. Ομήρου, θα πρέπει να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή ενημέρωση προς τους πολίτες για τα θέματα που τους αφορούν, φροντίζοντας ώστε η επικοινωνία μας μαζί τους να είναι αμφίδρομη και απρόσκοπτη. Μόνο έτσι, κατέληξε ο κ. Ομήρου, θα παγιωθεί η εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων πολιτών προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους θεσμούς της και θα ενισχυθεί κυρίως το όραμα της ευρωπαϊκής ενοποίησης.