20/4/12

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Γιώργου Δημοσθένους κατά την επίσημη επίσκεψη της κινεζικής αντιπροσωπείας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού
 
20/04/2012


Για το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και για μένα προσωπικά αποτελεί ύψιστη τιμή και χαρά η φιλοξενία μιας τόσο σημαντικής αντιπροσωπείας από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας.

Η συνάντηση αυτή, αλλά και όσες άλλες περιλαμβάνει η επίσκεψή σας στην Κύπρο, είναι τρανή απόδειξη της μακρόχρονης φιλίας και των στενών σχέσεων που συνδέουν τον κυπριακό και τον κινεζικό λαό.

Η Κύπρος, αν και πολύ μικρή χώρα, έχει μια πολύ μεγάλη και μακραίωνη ιστορία από τα βάθη των αιώνων μέχρι τις ημέρες μας. Διαχρονικά, υπάρχει μια μακρά παράδοση σχέσεων Κύπρου και Κίνας, καθώς, το 2011 συμπληρώθηκαν 40 χρόνια διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των χωρών μας. Η Κίνα υπήρξε πάντοτε πιστός φίλος του κυπριακού λαού.

Όσον αφορά στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου, αναμφισβήτητα αποτελεί προτεραιότητα τόσο η συνέχιση, όσο και η ενίσχυση των σχέσεων Κύπρου και Κίνας σε θέματα παιδείας, πολιτισμού, νεολαίας και αθλητισμού. Γνωρίζουμε ότι χθες συναντήσατε στις Βρυξέλλες την Κύπρια Επίτροπο της ΕΕ κα Ανδρούλλα Βασιλείου με την οποία υπογράψατε Κοινή Δήλωση μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Κίνας για τον Διάλογο μεταξύ των λαών. Η ανάληψη από την Κυπριακή Δημοκρατία της Προεδρίας του Συμβουλίου σε δύο μήνες, θα δώσει ακόμη περισσότερες και σημαντικές ευκαιρίες για συνεργασία με την Κίνα.

Σήμερα, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου και το Υπουργείο Παιδείας της Κίνας αποδεικνύουν έμπρακτα την πρωτοβουλία που έχουν αναλάβει για την περαιτέρω συνεργασία σε θέματα παιδείας και συγκεκριμένα σε θέματα ανώτερης εκπαίδευσης και επιστημών μεταξύ των δύο χωρών.

Η υπογραφή της Συμφωνίας Συνεργασίας στους τομείς της Ανώτερης Εκπαίδευσης και των Επιστημών μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Παιδείας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, λίγο αργότερα στο Προεδρικό Μέγαρο, αποτελεί το επιστέγασμα της σημερινής επίσκεψης.
Αναμφισβήτητα, κοινός στόχος Κύπρου και Κίνας είναι η ενίσχυση και η συνεχής στήριξη ενός υγιούς, συνεχώς αναπτυσσόμενου περιβάλλοντος συνεργασίας, σε θέματα ανώτερης εκπαίδευσης και επιστημών μεταξύ των δύο χωρών, των αρμόδιων υπουργείων αλλά πρωτίστως των ιδρυμάτων ανώτερης εκπαίδευσης των δύο χωρών.

Ευελπιστούμε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών σε θέματα ανώτερης εκπαίδευσης θα ενδυναμωθούν ακόμη περισσότερο. Η Ανώτερη Εκπαίδευση της Κυπριακής Δημοκρατίας βρίσκεται σε γοργούς ρυθμούς ανάπτυξης έχοντας ως βασική προτεραιότητα την ικανοποίηση των συνεχώς αυξανόμενων απαιτήσεων της κυπριακής και διεθνούς κοινωνίας.

Για την απρόσκοπτη και αμοιβαία συνεργασία των δύο χωρών στους τομείς της εκπαίδευσης, αποτελεί ευχή της κυπριακής πλευράς όπως σύντομα προχωρήσουμε στην υπογραφή της συμφωνίας για την αμοιβαία ακαδημαϊκή αναγνώριση τίτλων σπουδών των δύο χωρών. Για τη συμφωνία αυτή η κυπριακή και η κινεζική πλευρά βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις αρκετό καιρό.

Ανάμεσα στα θέματα προτεραιότητας μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα της εκπαίδευσης και του πολιτισμού, βρίσκονται επίσης οι πολιτιστικές ανταλλαγές και συνεργασίες, καθώς το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού έχει υποβάλει τις απόψεις του για το Εκτελεστικό Πρόγραμμα Πολιτιστικής Συνεργασίας για την περίοδο 2011-2015 μεταξύ της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Ευελπιστώ ότι σύντομα θα επιτευχθεί και η υπογραφή του Εκτελεστικού Προγράμματος μεταξύ των δύο Κυβερνήσεων.

Η ίδρυση Ινστιτούτου Κομφούκιος στην Κύπρο θα αποτελέσει μία ακόμη σημαντική εξέλιξη στον τομέα της εκπαίδευσης και του πολιτισμού. Εύχομαι ότι η υποβολή ολοκληρωμένης πρότασης από κυπριακό πανεπιστήμιο προς την αρμόδιες κινεζικές Αρχές θα έχει επιτυχή ολοκλήρωση και θα στεφθεί με επιτυχία η έναρξη της λειτουργίας Ινστιτούτου Κομφούκιος στην Κύπρο.

Παιδεία και πολιτισμός είναι δύο έννοιες αλληλένδετες και η συνεργασία μας σε αυτούς τους τομείς μόνο οφέλη μπορεί να επιφέρει για τον κυπριακό και κινεζικό λαό.

Τέλος, θα ήθελα να τονίσω τη σημασία που έχει για την ημικατεχόμενη χώρα μας η συνεχής ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών μας.