9/4/12

Ο Υπουργός Εμπορίου συναντήθηκε με την ηγεσία του Συνεργατισμού
09/04/2012


Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Νεοκλής Συλικιώτης είχε σήμερα, στο γραφείο του, την πρώτη εθιμοτυπική συνάντηση με την ηγεσία του Συνεργατικού Κινήματος. Στη συνάντηση με τον Υπουργό συμμετείχαν ο Έφορος της Υπηρεσίας Εποπτείας και Ανάπτυξης Συνεργατικών Εταιρειών κ. Κωνσταντίνος Λύρας, ο Γενικός Διευθυντής της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας κ. Ερωτόκριτος Χλωρακιώτης και ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συνεργατικής Συνομοσπονδίας κ. Ανδρέας Μουσκάλλης. Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Συλικιώτης τόνισε ότι ο Συνεργατισμός, που αποτελεί μια κοινωνική κατάκτηση και ευλογία για τον κυπριακό λαό, έχει κατορθώσει, μέσα από τη συνεχιζόμενη πορεία των συγχωνεύσεων, να ανταποκριθεί με επιτυχία σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον φιλελευθεροποίησης του χρηματοπιστωτικού τομέα. Στο πλαίσιο, εξήγησε, των αρνητικών επιπτώσεων από την παγκόσμια οικονομική κρίση, ο Συνεργατισμός κατορθώνει να στέκεται στα πόδια του, να αντιμετωπίζει με τις λιγότερες συνέπειες αυτήν την κρίση και, μάλιστα, με βάση και τα αποτελέσματα που ανακοίνωσαν τελευταία, να έχουν και μια πολύ ικανοποιητική ρευστότητα.
Ολοκληρώνοντας την αρχική του δήλωση, ο Υπουργός Εμπορίου διαβεβαίωσε τους αξιωματούχους του Συνεργατισμού ότι θα συνεχιστεί η διαχρονική στήριξη του κράτους, επισημαίνοντας, τέλος, ότι «σε μια επόμενη συνάντηση, που θα πραγματοποιηθεί σύντομα, θα συζητήσουμε κάτω από μια συγκεκριμένη ημερήσια διάταξη τι είναι εκείνα τα μέτρα που πρέπει να λάβουμε, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το Υπουργείο Εμπορίου, ώστε τα προβλήματα που προκύπτουν να τα αντιμετωπίσουμε άμεσα και αποφασιστικά και, βεβαίως, να παίρνει σάρκα και οστά αυτή η στήριξη που ανέφερα προηγουμένως».
Ερωτηθείς κατά πόσο στα προβλήματα που θα συζητηθούν θα περιλαμβάνεται και το θέμα των επιτοκίων, ο κ. Συλικιώτης σημείωσε ότι το συγκεκριμένο θέμα προγραμματίζεται να συζητηθεί σε συνάντηση της ηγεσίας του Συνεργατισμού με τον Υπουργό Οικονομικών. Στη σημερινή συνάντηση, διευκρίνισε, συζητήθηκε η γενικότερη πορεία του Συνεργατισμού, ο οποίος παρά την κρίση και τη στενότητα που υπάρχει προχωρά με τα κατασκευαστικά έργα για πολλές Συνεργατικές Εταιρείες και το κτήριο της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας, συμβάλλοντας έτσι με δαπάνες δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ στην αντιμετώπιση της κρίσης στον κατασκευαστικό τομέα και, κατά συνέπεια, στην άμβλυνση της ανεργίας.
Κληθείς να σχολιάσει, τέλος, το γεγονός ότι τα πλείστα των Συνεργατικών Ιδρυμάτων ανακοίνωσαν κέρδη, ο Υπουργός Εμπορίου επανέλαβε ότι ο Συνεργατισμός αποτελεί κοινωνική κατάκτηση, γεγονός που εκφράζεται από την εμπιστοσύνη που η συντριπτική πλειοψηφία του λαού μας επιδεικνύει προς τον Συνεργατισμό μέσω των χρηματοπιστωτικών σχέσεων που έχει με τα Συνεργατικά Ιδρύματα και, ιδιαίτερα, με τις καταθέσεις. Εξέφρασε δε τη βεβαιότητα ότι η ηγεσία του Συνεργατισμού λαμβάνει όλα τα μέτρα και έχει τον αναγκαίο προγραμματισμό για να συνεχιστούν οι επιτυχίες, παρόλο που σε κάποια ζητήματα χρειάζεται και τη βοήθεια και τη στήριξη του κράτους.