9/4/12

Απαντήσεις του Υπουργού Εμπορίου σε ερωτήσεις για θέματα του φυσικού αερίου
09/04/2012


Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Νεοκλής Συλικιώτης απάντησε σήμερα σε ερωτήσεις δημοσιογράφων αναφορικά με το θέμα της έλευσης του φυσικού αερίου στην Κύπρο. Οι δηλώσεις του κ. Υπουργού έγιναν στο περιθώριο συνάντησης που είχε σήμερα, στο γραφείο του, με την ηγεσία του Συνεργατικού Κινήματος.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς σχετικά με τις συναντήσεις της Ομάδας Επαφής με την Noble Energy, ο κ. Συλικιώτης σημείωσε ότι στο πλαίσιο του δομημένου και εντατικού διαλόγου που ξεκίνησε με την εταιρεία, έγιναν την περασμένη εβδομάδα δύο συναντήσεις, με την Noble Energy να έχει ήδη παρουσιάσει την περασμένη Πέμπτη, ένα πρόγραμμα ανάπτυξης. Στις 17 Απριλίου, διευκρίνισε, με τη συμμετοχή αξιωματούχων και τεχνοκρατών της Noble Energy, θα παρουσιαστεί όλος ο προγραμματισμός ανάπτυξης της εταιρείας αναφορικά με τις επενδύσεις για εξόρυξη του φυσικού αερίου και μεταφορά του στη στεριά.

Ο κ. Συλικιώτης εξέφρασε την ελπίδα ότι οι επαφές θα ολοκληρωθούν σε ένα μήνα και πρόσθεσε: «Για να μπορούμε, στη βάση των συγκεκριμένων στοιχείων που θα έχουμε μπροστά μας και όχι των δηλώσεων που γίνονται κατά καιρούς, σύντομα να ξέρουμε πότε θα έρθει το φυσικό αέριο και να έχουμε τις ασφαλιστικές δικλείδες ότι θα έρθει. Και, βεβαίως, υπάρχει η επιλογή, σε περίπτωση που δεν θα έχουμε το δικό μας, να συζητήσουμε μετά για ενδιάμεση λύση. Αλλά αυτό που συζητούμε τώρα είναι να πάρουμε όλα εκείνα τα μέτρα ώστε το συντομότερο να έχουμε φυσικό αέριο στην Κύπρο, πρώτιστα για την παραγωγή ενέργειας».

Στη συνέχεια ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι προτεραιότητα είναι η έλευση φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα του Οικοπέδου 12, αφού οι ενδιάμεσες λύσεις κοστίζουν, και μόνο με τα δικά μας κοιτάσματα μπορεί να επιτευχθεί σημαντικά φθηνότερη παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Υπουργός Εμπορίου σημείωσε ότι η Noble Energy έχει αναφέρει από την αρχή ότι μπορεί να φέρει φυσικό αέριο το 2016, κάτι που πρέπει όμως να το διαπιστώσουμε μέσα από συγκεκριμένα σχέδια ανάπτυξης και συγκεκριμένες δεσμεύσεις.

Κληθείς, τέλος, να διευκρινίσει κατά πόσο υπάρχουν εξελίξεις αναφορικά με το θέμα δημιουργίας τερματικού φυσικού αερίου, δεδομένων και των δημοσιογραφικών πληροφοριών που αναφέρουν ότι το Ισραήλ ζητά όπως αυτό δημιουργηθεί στα εδάφη του, ο Υπουργός Εμπορίου εξέφρασε την άποψη ότι δεν πρέπει να στηριζόμαστε στις όποιες εισηγήσεις, σκέψεις και προβληματισμούς υπάρχουν. Και κατέληξε: «Μόνο με τα κοιτάσματα που υπάρχουν στο Οικόπεδο 12 μπορεί να είναι βιώσιμο ένα τερματικό υγροποίησης φυσικού αερίου στην Κύπρο. Από εκεί και πέρα, είναι σε εξέλιξη ο δεύτερος γύρος αδειοδότησης και υπάρχει το σοβαρό ενδεχόμενο να υπάρχουν κοιτάσματα και σε άλλα Οικόπεδα. Άρα, νομίζω ότι μπορεί να είναι βιώσιμο ένα τερματικό υγροποίησης, ανεξάρτητα από τους σχεδιασμούς άλλων κρατών. Βεβαίως, δεν είναι έξω από τη σφαίρα του ενδιαφέροντός μας οι συνεργασίες και συνέργειες και με άλλα κράτη της περιοχής, συμπεριλαμβανομένου και του Ισραήλ».