9/4/12

Ο Υπουργός Άμυνας προήδρευσε της Επιτροπής για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Φυγοστρατίας
09/04/2012


Συνήλθε σήμερα στην πρώτη της συνεδρία η Επιτροπή για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Φυγοστρατίας υπό την προεδρία του Υπουργού Άμυνας κ. Δημήτρη Ηλιάδη. Στη συνεδρία πήραν μέρος τα μέλη της Επιτροπής, Υπουργός Υγείας δρ Σταύρος Μαλάς, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κα Σωτηρούλα Χαραλάμπους και Παιδείας και Πολιτισμού κ. Γιώργος Δημοσθένους. Επίσης, παρέστησαν o Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Άμυνας κ. Χρήστος Μαληκκίδης, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Στυλιανός Νάσης, ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου δρ Ανδρέας Δημητρίου, ο Πρόεδρος του Οργανισμού Νεολαίας κ. Ανδρέας Βύρας, ο Αντιπρόεδρος και ο Γραμματέας του Συμβουλίου Νεολαίας Κύπρου κ.κ. Λοΐζος Βασιλείου και Νικόλας Χριστοφή και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες.
Η Επιτροπή συστάθηκε στο πλαίσιο του Νόμου περί Εθνικής Φρουράς του 2011, με αρμοδιότητα να μελετά το θέμα της φυγοστρατίας και να υποβάλλει εισηγήσεις αναφορικά με τη λήψη νομοθετικών και διοικητικών μέτρων για την πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας ο Υπουργός Άμυνας σημείωσε ότι με την εφαρμογή του νέου νόμου έχει ήδη επιτευχθεί δραστική μείωση του φαινομένου της φυγοστρατίας, αλλά μπορούν να γίνουν ακόμη πολλά, όπως είπε, μέχρι να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Η Επιτροπή εξέτασε τρόπους συνεργασίας του Υπουργείου Άμυνας και του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς
με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και το Υπουργείο Υγείας, τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο, τον Οργανισμό Νεολαίας και άλλους φορείς για πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου της φυγοστρατίας. Ειδικότερα, συζητήθηκε η περαιτέρω ανάπτυξη προγραμμάτων για επισκέψεις μαθητών σε στρατόπεδα και αξιωματικών σε λύκεια, με σκοπό τη σωστή ενημέρωση των μαθητών και την καλλιέργεια του αναγκαίου πνεύματος, ώστε να περάσει το μήνυμα ότι το να υπηρετεί κανείς στην Εθνική Φρουρά είναι τιμή και προσφορά προς την πατρίδα.