Ομιλία της Υπουργού Εσωτερικών κας Ελένης Μαύρου στην τελετή απονομής βραβείων για τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό «Διαμόρφωση του αλιευτικού καταφυγίου και του ποταμού στο Λιοπέτρι»
02/04/2012
Να μην μεταδοθεί πριν τις 6 μ.μ.
Σας καλωσορίζω στη σημερινή τελετή που διοργανώνει το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως του Υπουργείου Εσωτερικών σε συνεργασία με το Κοινοτικό Συμβούλιο Λιοπετρίου, με σκοπό την απονομή των βραβείων του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για τη διαμόρφωση του αλιευτικού καταφυγίου και του ποταμού στο Λιοπέτρι.
Ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για τη «Διαμόρφωση του Αλιευτικού Καταφυγίου και του ποταμού στο Λιοπέτρι», είχε ως στόχο την επιλογή της πρότασης εκείνης που με τον καλύτερο τρόπο θα αναβαθμίζει και θα εκσυγχρονίζει την υφιστάμενη εικόνα του ποταμού και της περιβάλλουσας περιοχής, χωρίς παράλληλα να αλλοιώνει τη γραφικότητα του τοπίου.
Η αξία της διεξαγωγής αρχιτεκτονικών διαγωνισμών είναι αδιαμφισβήτητη. Μέσα από τον κάθε αρχιτεκτονικό διαγωνισμό που προκηρύσσεται και διεξάγεται, επιδιώκεται η ευρύτερη συμμετοχή μελετητών και η ανάπτυξη ενός πνεύματος άμιλλας, με απώτερο στόχο την καλύτερη δυνατή επίλυση ενός συγκεκριμένου έργου τόσο από χωροταξικής, πολεοδομικής, αρχιτεκτονικής, πολιτισμικής και περιβαλλοντικής πλευράς όσο και από οικονομικής και λειτουργικής απόψεως. Και είναι πραγματικά με ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι σήμερα εδώ για την απονομή των βραβείων αυτού του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού.
Η φύση και το τοπίο και γενικότερα όλα αυτά τα στοιχεία που συνθέτουν και αποτελούν το φυσικό περιβάλλον επιβάλλεται να αποτελούν αντικείμενα προστασίας, ώστε μέσα από αυτά να διασφαλίζονται οι ισορροπίες, η ποικιλομορφία και η εξέλιξη των οικοσυστημάτων. Το φυσικό περιβάλλον επηρεάζει καθοριστικά την ποιότητα της ζωής μας ενώ παράλληλα αντανακλά το επίπεδο του πολιτισμού, της αισθητικής και της εκπαίδευσης των ανθρώπων του τόπου. Για όλα αυτά, και επειδή ο ποταμός του Λιοπετρίου αποτελεί ένα από τα πλέον αξιόλογα δείγματα ποιοτικού φυσικού τοπίου, η ανάγκη για άμεση δραστηριοποίηση προς την κατεύθυνση της προστασίας και ανάδειξης του ήταν επιτακτική.
Το ενδιαφέρον του κράτους για αναβάθμιση της περιοχής κατατέθηκε σαφώς και διαφαίνεται μέσα από τις σχετικές αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, με τις οποίες αποφασίστηκε η προώθηση των διαδικασιών για την προκήρυξη του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού και την εξ ολοκλήρου κάλυψη των δαπανών από το κράτος.
Ο ποταμός του Λιοπετρίου αποτελεί χώρο μοναδικής ομορφιάς και καθημερινό πόλο έλξης για δεκάδες τουρίστες. Η γραφικότητα του ποταμού, την οποία συνθέτουν τα σκάφη των ερασιτεχνών και επαγγελματιών ψαράδων αλλά και οι αυτοσχέδιες κατασκευές των ψαράδων, έχει ριζώσει στις μνήμες τόσο των ντόπιων όσο και των ξένων που αγαπούν και επισκέπτονται αυτό τον τόπο.
Για τον λόγο αυτό, ο στόχος της διεξαγωγής του διαγωνισμού ήταν σαφής. Ήταν η επιλογή της καταλληλότερης ομάδας μελετητών, που μέσα από αυθεντικές και πρωτοποριακές προτάσεις θα συμβάλει στην αναβάθμιση του χώρου με τρόπο ώστε να βελτιώνει την αισθητική εικόνα και τη λειτουργία του αλιευτικού καταφυγίου, αναδεικνύοντας -ταυτόχρονα- τον φυσικό πλούτο και τη μοναδικότητα της περιοχής.
Το ζητούμενο ήταν να εξευρεθεί μια πρόταση που με αυθεντικά σύγχρονο ύφος να εναρμονίζει πλήρως το τεχνητό με το φυσικό, το καινούργιο με το υφιστάμενο, σεβόμενη τον εύθραυστο χαρακτήρα της περιοχής και αναδεικνύοντας τη γραφικότητα του αλιευτικού καταφυγίου και του περιβάλλοντος τοπίου. Μία σύγχρονη προσέγγιση που να καταφέρνει να συνυπάρξει αρμονικά με το φυσικό στοιχείο, χωρίς να επιβάλλεται ή να κυριαρχεί σε αυτό.
Το έργο αυτό, η κατασκευαστική αξία του οποίου αναμένεται να ανέλθει στα €9.000.000, θα αποτελέσει ένα πραγματικό στολίδι τόσο για την κοινότητα Λιοπετρίου όσο και για την περιβάλλουσα περιοχή. Η αναδιοργάνωση της περιοχής και η δημιουργία ενός εθνικού πάρκου αναμένεται να αναδείξει την ομορφιά του αγροτικού κυπριακού τοπίου και να προβάλει τον χαρακτήρα και τη μοναδικότητα της ενδοχώρας του νησιού.
Κλείνοντας, νιώθω την ανάγκη να συγχαρώ τον Διευθυντή του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως, τον πρόεδρο και τα μέλη της Κριτικής και Τεχνικής Επιτροπής του διαγωνισμού καθώς και το προσωπικό του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως που εργάστηκε στο πλαίσιο προώθησης και διεξαγωγής του διαγωνισμού αυτού. Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω όλους τους διαγωνιζόμενους που με τη συμμετοχή τους συνέβαλαν ουσιαστικά στη διεξαγωγή του διαγωνισμού και κατ’ επέκταση στην προσπάθεια για αναβάθμιση της περιοχής.
Ιδιαίτερες ευχαριστίες απευθύνω στον Πρόεδρο και τα μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου Λιοπετρίου για την ουσιαστική τους συμβολή και την πολύτιμη βοήθεια τους τόσο στη διεξαγωγή του διαγωνισμού όσο και στη διοργάνωση της σημερινής τελετής.
Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι το κράτος θα είναι πάντοτε αρωγός σε αυτού του είδους τις προσπάθειες και το Υπουργείο Εσωτερικών σταθερός υποστηρικτής της ενίσχυσης κάθε προσπάθειας για ουσιαστική αναβάθμιση και ανάπτυξη.