30/3/12

* Απάντηση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Στέφανου Στεφάνου στις δηλώσεις του κ. Νικόλα Παπαδόπουλου * Συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ *"Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης" Ι.Ι. Μάγερ


30/03/2012
Η σημερινή γραπτή δήλωση του κ. Νικόλα Παπαδόπουλου περί δήθεν «Βατερλό» της πολιτικής Χριστόφια στο Κυπριακό και για το θέμα του προγράμματος ταυτοποίησης λειψάνων των αγνοουμένων, απλώς επαναβεβαιώνει ότι μοναδική έγνοια του αντιπροέδρου του ΔΗΚΟ είναι να φορτώνει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας υπαρκτά ή και ανύπαρκτα προβλήματα. Αυτή του η καθημερινή ενασχόληση έχει καταστήσει τον πολιτικό του λόγο αναξιόπιστο.



Η συμπεριφορά του, δε, να επιτίθεται σε διάφορους, και ειδικά στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, στη βάση των ψηφισμάτων και στο πλαίσιο του οποίου επιδιώκουμε την επίτευξη λύσης του Κυπριακού, καθίσταται επιζήμια και επικίνδυνη για την Κυπριακή Δημοκρατία.

Μοναδική έγνοια του Προέδρου της Δημοκρατίας, εκφράζοντας και τις έγνοιες των συγγενών των αγνοούμενων, ήταν και είναι να παραμείνει το πρόγραμμα ταυτοποίησης στην Κύπρο. Γι’ αυτό κατέβαλε και καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες προς τα εμπλεκόμενα μέρη, να ξεπεραστούν εμμονές και επιμονές για να επιλυθεί ένα θέμα για το οποίο δεν αποφασίζει η Κυβέρνηση. Ελπίζουμε τελικά, αυτές οι προσπάθειες να τελεσφορήσουν και η συμφωνία να υπογραφεί.

Για το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου

Οι τοποθετήσεις του κ. Παπαδόπουλου για το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα. Στο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου δεν αποενοχοποιείται η Τουρκία. Η Τουρκία καλείται να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κύπρο και να τερματίσει τον εποικισμό. Επιπρόσθετα, το Ευρωκοινοβούλιο εκφράζει την απογοήτευσή του για δηλώσεις της Τουρκίας ότι θα παγώσει τις σχέσεις με την Προεδρία της ΕΕ κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2012, υπογραμμίζοντας ότι αυτό το θέμα προβλέπεται από τη Συνθήκη της ΕΕ.
Στο Ψήφισμα καλείται, επίσης, η Τουρκία να εφαρμόσει χωρίς διακρίσεις, ακέραια και χωρίς καθυστερήσεις το πρόσθετο πρωτόκολλο της συμφωνίας της Άγκυρας, πράγμα που δεν έχει κάνει στην περίπτωση της Κύπρου. Παράλληλα, το Ευρωκοινοβούλιο υπενθυμίζει την πλήρη νομιμότητα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας και υπογραμμίζει ότι η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, το οποίο η Τουρκία δεν έχει υπογράψει, αποτελεί τμήμα του κοινοτικού κεκτημένου και ως εκ τούτου την καλεί να υπογράψει και να κυρώσει τη σύμβαση χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις.

Στο ψήφισμα δεν γίνεται αναφορά για το «απευθείας εμπόριο». Αυτή την αναφορά την «ανακάλυψε» ο κ. Παπαδόπουλος. Απλά αναφέρουμε ότι σχετική πρόταση που προνοούσε για άρση της λεγόμενης απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων και για απευθείας εμπόριο στη βάση της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του 2004, κατατέθηκε από την Ομάδα των Πρασίνων και καταψηφίστηκε από την πλειοψηφία των μελών του Σώματος.

Το Ευρωκοινοβούλιο ζητά από την Τουρκία να εφαρμόσει το Ψήφισμα 550 (1984) του Συμβουλίου Ασφαλείας για μεταβίβαση της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου στα Ηνωμένα Έθνη και ουσιαστικά υιοθετεί την πρόταση της Κυπριακής Δημοκρατίας για το λιμάνι της Αμμοχώστου, από το οποίο θα εμπορεύονται απευθείας οι Τουρκοκύπριοι «με νόμιμο και αποδεκτό από όλους τρόπο υπό την εποπτεία των τελωνειακών Αρχών της ΕΕ».

Η «θετική ατζέντα» που έχει υιοθετήσει η ΕΕ και που στοχεύει στην ενθάρρυνση της Τουρκίας να διατηρήσει την ενταξιακή της πορεία, δεν αλλάζει τη διαδικασία για το άνοιγμα και το κλείσιμο κεφαλαίων. Το θέμα παραμένει διακυβερνητικό και χρειάζεται ομοφωνία. Από τη στιγμή που η Τουρκία δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της, τα κεφάλαια που είναι παγωμένα γι’ αυτό τον λόγο, θα συνεχίσουν να παραμένουν έτσι.

Η Κυβέρνηση, όπως κάθε φορά, θα μελετήσει με κάθε σοβαρότητα το Ψήφισμα και ανάλογα θα το αξιοποιήσει για προώθηση των προσπαθειών για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό και για εξυπηρέτηση των εθνικών συμφερόντων.

Αρχή

Αποστολή σελίδας