30/3/12

Χαιρετισμός του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Νεοκλή Συλικιώτη στα εγκαίνια της «1ης Έκθεσης Επιχειρηματικότητας Επαρχίας Αμμοχώστου», στη Δερύνεια

30/03/2012





Η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση έχει σαφώς επηρεάσει δυσμενώς και την κυπριακή οικονομία και, κατ’ επέκταση, την επιχειρηματική δραστηριότητα στον τόπο μας. Ταυτόχρονα, όμως, τέτοιες περίοδοι προσφέρουν μια χρυσή ευκαιρία για να ξανασκεφτούμε τα πράγματα, να εντοπίσουμε παλιά λάθη και αμαρτίες, και να ξαναπρογραμματίσουμε τα μελλοντικά μας βήματα σε μια πιο ορθολογική και στέρεη βάση. Τέτοιες διεργασίες, βέβαια, για να είναι αποδοτικές απαιτούν, πρώτα και πάνω από όλα, φαντασία, ευρηματικότητα και δημιουργικό πνεύμα.

Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί η πρωτοποριακή αυτή κίνηση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αμμοχώστου για τη διοργάνωση της «1ης Έκθεσης Επιχειρηματικότητας Επαρχίας Αμμοχώστου». Σας συγχαίρω γι’ αυτή σας την πρωτοβουλία και σας ευχαριστώ για την πρόσκληση. Οφείλω να σας ομολογήσω ότι, ως ο αρμόδιος Υπουργός νιώθω σιγουριά και ασφάλεια όταν γνωρίζω ότι ο επιχειρηματικός μας κόσμος έχει τις ικανότητες και τη διάθεση να γεννά ιδέες και να προχωρά μπροστά. Να είστε δε βέβαιοι, πως η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει τέτοιες πρωτοβουλίες που συμπληρώνουν τις δικές μας προσπάθειες για την τόνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και την ανάκαμψη της οικονομίας μας.

Η τοπική αυτή Εμπορική Έκθεση έχει σαν κύριο στόχο να καταστήσει γνωστά στο ευρύ κοινό τα τοπικά, παραδοσιακά προϊόντα και υπηρεσίες των επιχειρήσεων της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου. Με αυτόν τον τρόπο συμβάλλει σίγουρα στη μεγιστοποίηση της προβολής και προώθησης της εμπορίας τους. Φιλοδοξεί, επίσης, να συνεισφέρει ουσιαστικά στη σύσφιξη των επιχειρηματικών σχέσεων και της συνεργασίας ανάμεσα στον εμποροβιομηχανικό κόσμο και τους οργανωμένους φορείς της επαρχίας Αμμοχώστου και στην περαιτέρω ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας.

Αναμφίβολα, η τουριστική βιομηχανία αποτελεί τομέα αιχμής για την οικονομία της περιοχής, αφού ενισχύει σημαντικά την οικονομική ανάπτυξη και δημιουργεί απασχόληση. Τα στατιστικά στοιχεία δεικνύουν ιδιαίτερα πετυχημένες καλοκαιρινές τουριστικές περιόδους για την Αμμόχωστο, που συγκεντρώνει το ένα τρίτο των αφίξεων κάθε χρόνο, ωστόσο το μεγάλο στοίχημα και η συλλογική πρόκληση είναι η καταπολέμηση της εποχικότητας και η περαιτέρω βελτίωση του τουριστικού προϊόντος.

Αυτό ήταν άλλωστε και ένα από τα θέματα που συζήτησα εκτενώς σήμερα στην πρώτη συνάντηση που είχα με μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και στελέχη του ΚΟΤ, στο πλαίσιο και της νέας Στρατηγικής Τουρισμού του Οργανισμού για το 2011-2015. Η Στρατηγική αυτή προνοεί πολυδιάστατες προωθητικές ενέργειες του ΚΟΤ για τη χειμερινή περίοδο, όπως η ενθάρρυνση οργανωτών ταξιδιών για εφαρμογή χειμερινών προγραμμάτων, η προώθηση και οικονομική ενίσχυση ειδικών μορφών τουρισμού όπως είναι οι αθλητικές ομάδες και ο συνεδριακός τουρισμός, η στήριξη πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων, η εφαρμογή του προγράμματος για τον εσωτερικό τουρισμό «Μικρές αποδράσεις», οι ενέργειες φιλοξενίας και μια πληθώρα ενεργειών για ενίσχυση της ελκυστικότητας της Κύπρου ως ολόχρονου προορισμού.

Πιστεύω ότι η ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου έχει τα εχέγγυα να καταστεί ολόχρονος προορισμός και ήδη γίνονται αξιέπαινες προσπάθειες από την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Αμμοχώστου, τις Τοπικές Αρχές και τους άλλους εμπλεκομένους φορείς του τουρισμού, τους οποίους και συγχαίρω για τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσουν.

Εξαιρετικής σημασίας είναι ο εμπλουτισμός του τουριστικού προϊόντος με έργα υποδομής στην περιοχή, όπως η κατασκευή μαρίνων στο Παραλίμνι και στην Αγία Νάπα, το γήπεδο γκολφ, ο παραλιακός πεζόδρομος και οι αναβαθμίσεις του παραλιακού μετώπου και του οδικού δικτύου, καθώς και η εφαρμογή προγραμμάτων όπως το «endless sun».

Εκτός από τον τουρισμό, σημαντική θέση στην ανάπτυξη της περιοχής κατέχει και η βιομηχανία. Το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού επενδύει στη βελτίωση της βιομηχανικής υποδομής με την κατασκευή βελτιωτικών έργων στις υφιστάμενες βιομηχανικές περιοχές και με την κατασκευή κεντρικού άξονα και εσωτερικού οδικού δικτύου στις βιομηχανικές και βιοτεχνικές ζώνες Δερύνειας, Σωτήρας και Φρενάρους. Ταυτόχρονα, με διάφορα σχέδια χορηγιών, είτε κρατικά είτε συγχρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, επιχορηγούνται οι επενδύσεις που στοχεύουν στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, στην τεχνολογική αναβάθμιση των μεταποιητικών μονάδων και στην ανάπτυξη της καινοτομίας.

Εξίσου σημαντική για την περιοχή είναι επίσης η παραγωγή και εμπορία γεωργοκτηνοτροφικών προϊόντων, με κυριότερο προϊόν τις πατάτες. Στο πλαίσιο της πολιτικής που εφαρμόζουμε για αύξηση των εξαγωγών, εφαρμόζουμε ένα ευρύ φάσμα μέτρων και ενεργειών το οποίο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, συμμετοχή σε γενικές και εξειδικευμένες εκθέσεις, καταχώρηση άρθρων σε εξειδικευμένα έντυπα, φιλοξενία ξένων αγοραστών και δημοσιογράφων και έρευνες αγορών. Το Υπουργείο, αξιοποιώντας στον μέγιστο δυνατό βαθμό τα διαθέσιμα εθνικά ή/και κοινοτικά κονδύλια, εφαρμόζει, επίσης, διάφορα Σχέδια επιδοτήσεων για στήριξη των οργανωμένων δράσεων επιχειρήσεων που αφορούν στη συμμετοχή σε εκθέσεις και στην προβολή και προώθηση των προϊόντων τους στην Ενιαία Αγορά και σε Τρίτες Χώρες. Ενδεικτικό της επιτυχίας της συλλογικής εργασίας που επιτελείται είναι η αύξηση των εξαγωγών αγαθών κατά το 2011, με ποσοστό 22% σε σχέση με το 2010 και με σημαντικά τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τις πατάτες τα εσπεριδοειδή, τα λαχανικά και τα ψάρια.

Παράλληλα, όπως όλοι αντιλαμβανόμαστε, η ανακάλυψη κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ εγκαινιάζει μια νέα εποχή οικονομικής ανάπτυξης στον τόπο μας. Ήδη, είμαστε μάρτυρες της τόνωσης του ενδιαφέροντος για ξένες επενδύσεις σε διάφορους τομείς της οικονομίας μας. Εμείς προσβλέπουμε σε μια αγαστή συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα για αξιοποίηση της ευκαιρίας που μας προσφέρεται, έτσι ώστε να δοθεί νέα ώθηση στο εμπόριο, τη βιομηχανία, τον τουρισμό και κατ’ επέκταση στην αύξηση της απασχόλησης.

Η διοργάνωση της «1ης Έκθεσης Επιχειρηματικότητας Επαρχίας Αμμοχώστου» προσθέτει ακόμα ένα κομμάτι στη συλλογική προσπάθεια που καταβάλλεται για πρόοδο και ευημερία. Η αθρόα συμμετοχή εκθετών και η ποικιλία των προϊόντων και υπηρεσιών που παρουσιάζονται αποδεικνύουν το ενδιαφέρον και τον ενθουσιασμό με τον οποίο ο εμποροβιομηχανικός κόσμος της περιοχής αγκάλιασε το γεγονός. Εύχομαι η Έκθεση αυτή να καταστεί ετήσιος θεσμός και να βρει μιμητές από άλλους οργανωμένους φορείς και Τοπικές Αρχές.

Καλή επιτυχία σε όλους, και να ευχηθούμε η επόμενη Έκθεση Επιχειρηματικότητας της επαρχίας να φιλοξενηθεί στην κατεχόμενη σήμερα Αμμόχωστο.