29/3/12

Αναφορά του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκη Λ. Ομήρου στην επέτειο της 1ης Απριλίου στη συνεδρία της ολομέλειας του Σώματος

29/03/2012





Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Θα ήθελα προ ημερησίας διατάξεως να αναφερθώ στην επέτειο της 1ης Απριλίου του 1955, καθώς την Κυριακή συμπληρώνονται 57 χρόνια από την ιστορική ημέρα έναρξης του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ για αποτίναξη του βρετανικού ζυγού.

Η 1η Απριλίου αποτελεί το μεταίχμιο της σύγχρονης ιστορίας της πατρίδας μας, καθώς έθεσε τα θεμέλια για την εγκαθίδρυση της ανεξάρτητης Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο κυπριακός λαός μετά από αιώνες σκλαβιάς, καταπίεσης και στέρησης βασικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, εξεγέρθηκε εναντίον της αποικιοκρατικής δύναμης, αψηφώντας την πανίσχυρη στρατιωτική μηχανή της.

Οι κακουχίες, οι εξορίες, η τρομοκρατία, οι κατ’ οίκον περιορισμοί, τα βασανιστήρια, οι συλλήψεις, οι φυλακίσεις, οι εκτελέσεις και οι απαγχονισμοί δεν πτόησαν το ηθικό και την αγωνιστικότητα του λαού μας, δεν κλόνισαν το σθένος και την αποφασιστικότητα του κυπριακού ελληνισμού. Οι ήρωές μας, με σύνθημα την ιερή παρακαταθήκη των προγόνων μας “ή ταν ή επί τας”, πρόσφεραν με περηφάνια τη ζωή τους για την πατρίδα: Μόδεστος Παντελή, Μιχαλάκης Καραολής, Ανδρέας Ζάκος, Ιάκωβος Πατάτσος, Μάρκος Δράκος, Κυριάκος Μάτσης, Γρηγόρης Αυξεντίου, Ευαγόρας Παλληκαρίδης και τόσοι άλλοι έγραψαν με χρυσά γράμματα τα ονόματά τους στο πάνθεον της κυπριακής ιστορίας και μας έδειξαν το δρόμο του χρέους και του καθήκοντος.

Οι θυσίες των Κυπρίων αγωνιστών συγκλόνισαν και συγκίνησαν ολόκληρη την ανθρωπότητα, σε μια εποχή που εκδηλώνονταν σε ολόκληρο τον κόσμα τα αντιαποικιακά-εθνικοαπελευθερωτικά μηνύματα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Ως αποτέλεσμα των αγώνων του λαού μας η πατρίδα μας απέκτησε την ελευθερία της και τον Αύγουστο του 1960 ανακηρύχθηκε ανεξάρτητο κράτος. Αναλογιζόμενοι τη δύσκολη και ταραχώδη πορεία της μέχρι σήμερα, οφείλουμε να αποτίσουμε φόρο τιμής σε όλους όσοι αγωνίστηκαν, σε όλους όσοι θυσιάστηκαν στο βωμό της λευτεριάς της πατρίδας μας. Σε όλους αυτούς υποσχόμαστε ότι θα αγωνιστούμε με συνέπεια, αντλώντας δύναμη από τη θυσία τους, για απελευθέρωση των κατεχόμενων εδαφών μας, για επικράτηση της ειρήνης, για λύση στη βάση των αρχών του Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου και ευημερία, ανάπτυξη και προκοπή για ολόκληρο τον κυπριακό λαό.

Σας καλώ να τηρήσουμε μονόλεπτη σιγή στη μνήμη των ηρώων του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα του 55-59.