29/3/12

Αναφορά του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκη Λ. Ομήρου στoν 28ο Μαραθώνιο Αγάπης Αγνοουμένων στη συνεδρία της ολομέλειας του Σώματος

29/03/2012





Μεταξύ 26 Μαρτίου και 1 Απριλίου διοργανώνεται από το Παγκύπριο Ταμείο Μαραθωνίου Αγάπης Αγνοουμένων, σε συνεργασία με την Παγκύπρια Οργάνωση Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων, ο 28ος Μαραθώνιος Αγάπης Αγνοουμένων. Στα τριάντα οκτώ χρόνια που έχουν περάσει από τη βάρβαρη τουρκική εισβολή του 1974, δεδομένη και αδιαπραγμάτευτη θέση μας είναι ότι η διακρίβωση της τύχης και του τελευταίου αγνοούμενου παραμένει στις προτεραιότητές μας. Ο σεβασμός του δικαιώματος αυτού, ως διεθνώς κατοχυρωμένης υποχρέωσης των εμπλεκομένων μερών κάθε σύγκρουσης να βοηθούν στη διεξαγωγή έρευνας, προσκρούει στην απροθυμία της Τουρκίας να συνδράμει ενεργά στην επίλυση του προβλήματος. Η επίλυση του θέματος των αγνοουμένων, ως ένα πρώτιστα και κύρια ανθρωπιστικό θέμα, έχει πολλάκις αποτυπωθεί σε ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, αλλά και αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ).

Η Τουρκία, εντούτοις, κωφεύει στις εκκλήσεις, στα αιτήματα και στις προσφυγές να επιτρέψει πρόσβαση στις πληροφορίες και τα στοιχεία που κατέχει. Για παράδειγμα, στο μέρος της απόφασης της 4ης διακρατικής υπόθεσης Κύπρος v. Τουρκία, που αφορά τους αγνοούμενους και τις υποχρεώσεις της Τουρκίας, ακόμα δεν έχει συμμορφωθεί.

Όσοι έχουν λάβει τα λείψανα των συγγενικών τους προσώπων, πέρα από τις εκταφές χρειάζονται απαντήσεις οι οποίες μπορούν μόνο να διασφαλιστούν με πρόσβαση στις πληροφορίες που κατέχει ο τουρκικός στρατός για τα αγνοούμενα πρόσωπα και τις πιθανές τοποθεσίες μαζικής ταφής, πολλές εκ των οποίων παραμένουν σε απαγορευμένες στρατιωτικές ζώνες που ελέγχονται από τις κατοχικές δυνάμεις.

Το ζητούμενο, συνεπώς, παραμένει η διερεύνηση, η πληροφόρηση και η λήψη απαντήσεων για όλους τους αγνοούμενους, αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να επήλθε ο θάνατός τους, για όσους έχουν βρεθεί τα λείψανα τους. Ο βασικός στόχος του Μαραθωνίου Αγάπης Αγνοουμένων, δηλαδή η διαφώτιση, η ευαισθητοποίηση και η διεθνοποίηση του θέματος των αγνοουμένων, αποσκοπεί στην επίλυση του ζητούμενου αυτού. Αποβλέπει επίσης στην ενεργοποίηση του διεθνούς παράγοντα, ώστε οι προσπάθειες για διερεύνηση της τύχης και του τελευταίου αγνοούμενου να τελεσφορήσουν και να τεθεί τέρμα στο συνεχιζόμενο δράμα των συγγενών τους.

Στο πλαίσιο αυτό, η Βουλή των Αντιπροσώπων διαδραματίζει τον δικό της ρόλο και έχει τη δική της συνεισφορά στη διεθνοποίηση του θέματος των αγνοουμένων. Με αφορμή τον 28ο Μαραθώνιο Αγάπης Αγνοουμένων, η Βουλή απευθύνει έκκληση, για μια ακόμα φορά, σε ξένα κοινοβούλια και διεθνείς κοινοβουλευτικούς οργανισμούς, ως έχει πράξει σε πληθώρα περιπτώσεων τα τελευταία τριάντα οκτώ χρόνια, όπως ασκήσουν την επιρροή τους ώστε η Τουρκία να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο και να συμβάλει ουσιαστικά στην επίλυση του ανθρωπιστικού αυτού προβλήματος, θέτοντας τέρμα στην απάνθρωπη μεταχείριση και ατέλειωτη αγωνία των συγγενών.