29/3/12

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Γιώργου Δημοσθένους στην παρουσίαση του Προγράμματος «Ένας μαθητής – Ένας υπολογιστής» στο δημοτικό Σχολείο «Απόστολος Λουκάς», στο Κολόσσι

29/03/2012





Είναι με ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι σήμερα εδώ μαζί σας στο Α’ Δημοτικό Σχολείο Κολοσσίου «Απόστολος Λουκάς» για να σας παρουσιάσω την καινοτόμο δράση που εφαρμόζεται από τον περασμένο Νοέμβριο στο σχολείο. Πρόκειται για μια πρωτοποριακή δράση, αφού όλα τα παιδιά της Γ’ τάξης έχουν τον δικό τους φορητό υπολογιστή και δουλεύουν σε ένα κλίμα δημιουργικό και γεμάτο ενδιαφέρον με τη δασκάλα τους.

Η πρωτοβουλία αυτή ξεκίνησε από το ίδιο το σχολείο και την ίδια την κοινότητα και γι’ αυτό τους συγχαίρω. Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού υποστηρίζει και ενισχύει αυτές τις πρωτοβουλίες και αναγνωρίζει την αξία της εμπλοκής όλων των φορέων για την επιτυχία μιας καινοτομίας, των γονέων, των εκπαιδευτικών και της κοινότητας.

Με τη διαμόρφωση και εισαγωγή των νέων Αναλυτικών και Ωρολόγιων Προγραμμάτων έχουν τεθεί οι βάσεις για τη δημιουργία του νέου, ανθρώπινου και δημοκρατικού σχολείου στην Κύπρο. Ένα σύγχρονο σχολείο στο οποίο οι νέοι και οι νέες θα αποκτούν ένα επαρκές και συνεκτικό σώμα γνώσεων, θα αναπτύσσουν στάσεις και συμπεριφορές που διακρίνουν τον δημοκρατικό πολίτη και θα καλλιεργούν τις κομβικές δεξιότητες, ικανότητες και προσόντα που απαιτούνται στον 21ο αιώνα.

Για να υποστηριχθεί αυτή η προσπάθεια και το έργο των εκπαιδευτικών υλοποιούμε ταυτόχρονα την τεχνολογική αναβάθμιση των σχολείων. Συγκεκριμένα, η καρδιά της τεχνολογικής αναβάθμισης είναι οι αίθουσες διδασκαλίας. Στόχος μας είναι η δημιουργία της νέας και σύγχρονης Ψηφιακής Τάξης, που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του νέου, δημοκρατικού και ανθρώπινου σχολείου που δημιουργούμε.

Η δημιουργία της Ψηφιακής Τάξης έρχεται να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών, αφού οι τεχνολογίες της πληροφορίας και της επικοινωνίας έχουν αναπτυχθεί εντυπωσιακά και διαπερνούν πλέον κάθε πτυχή της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής δραστηριότητας.

Η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών υπηρετεί τους στόχους της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης μέσα από την οποία το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού στοχεύει στην προώθηση των πανανθρώπινων αξιών και των ιδανικών, στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψης, στην καλλιέργεια δεξιοτήτων, ικανοτήτων και ταλέντων και στην προσφορά γνώσεων από όλο το φάσμα των επιστημών. Ως εκ τούτου, η αναδόμηση των αναλυτικών προγραμμάτων στηρίζεται σε ένα πλαίσιο οικοδόμησης της γνώσης όπου οι νέες τεχνολογίες έχουν σημαντικό ρόλο για την ενίσχυση σύγχρονων διδακτικών και μαθησιακών προσεγγίσεων σε ένα δημοκρατικό και ανθρώπινο σχολείο. Σε ένα σχολείο όπου το κάθε παιδί έχει όλες τις προϋποθέσεις και ευκαιρίες να αποκτήσει βασικές γνώσεις στις διάφορες επιστήμες και να αναπτύξει στον μέγιστο δυνατό βαθμό τις προσωπικές του ικανότητες, ούτως ώστε μέσα από την προσωπική του εξέλιξη να συνεισφέρει στη συλλογική κοινωνική εξέλιξη.

Τα τελευταία χρόνια επικρατεί η άποψη ότι το να έχει ο κάθε μαθητής τον δικό του φορητό υπολογιστή ενισχύει τα κίνητρα προς μάθηση. Όλο και περισσότερες χώρες τα τελευταία χρόνια εισαγάγουν προγράμματα 1:1 (ένας μαθητής – ένας υπολογιστής) προμηθεύοντας προσωπικούς φορητούς υπολογιστές σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και οικογένειες. Η τάση «φέρνω τον προσωπικό μου υπολογιστή» στην τάξη φαίνεται να βρίσκει όλο και περισσότερο έδαφος. Η παιδαγωγική «ένας μαθητής – ένας υπολογιστής» δίνει έμφαση στο γεγονός ότι οι μαθητές έχουν πρόσβαση σε υπολογιστή οποιαδήποτε ώρα. Έχουν πρόσβαση στο σχολείο, αλλά και στο σπίτι, αξιοποιώντας μεικτές προσεγγίσεις μάθησης με υπολογιστές και χωρίς, υλοποιώντας εξατομικευμένες και ομαδικές δραστηριότητες.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού επιχορηγεί και φέτος, για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, όλους τους μαθητές της Β’ Γυμνασίου για την αγορά φορητού ηλεκτρονικού υπολογιστή. Από το μέτρο αυτό έχουν επωφεληθεί μέχρι σήμερα περισσότεροι από 20.000 μαθητές, οι οποίοι έχουν στη διάθεσή τους ένα σύγχρονο μέσο που μπορούν να αξιοποιούν τόσο στο σχολείο όσο και στο σπίτι.

Στο Δημοτικό Σχολείο Κολοσσίου «Απόστολος Λουκάς» βλέπουμε στην πράξη αυτό που σχεδιάζει να εφαρμόσει το Υπουργείο σταδιακά σε όλα τα σχολεία και όλες τις τάξεις. Με το πιλοτικό πρόγραμμα «ένας μαθητής – ένας υπολογιστής» στο Δημοτικό Σχολείο Κολοσσίου «Απόστολος Λουκάς» ευελπιστούμε από τη μια να δώσουμε την ευκαιρία σε μαθητές να έχουν πρόσβαση σε καινοτόμες πρακτικές και από την άλλη να έχουμε την ευκαιρία να καταγράψουμε τις δυνατότητες και προκλήσεις ενός τέτοιου προγράμματος σε συνθήκες που αποτελούν το δικό μας εκπαιδευτικό σύστημα. Αναμένουμε μέσα από αυτή την εφαρμογή να εντοπίσουμε καλές πρακτικές και να αναπτύξουμε διαδικασίες και εργαλεία τα οποία θα μας επιτρέψουν τη διεύρυνση του προγράμματος.

Στην Γ’ τάξη του Δημοτικού Σχολείου Κολοσσίου Αποστόλου Λουκά τα παιδιά έχουν τώρα το δικό τους προσωπικό υπολογιστή, τον οποίο έχουν στο σπίτι και στο σχολείο, τον φροντίζουν και έχουν την ευθύνη του. Είναι ο προσωπικός τους φίλος, που είναι δίπλα τους και ενισχύει τη μάθησή τους. Η δασκάλα τους και οι γονείς τους είναι οι μέντορες και οι καθοδηγητές τους σε μια πορεία ανάπτυξης μέσα από αξίες και πρότυπα τα οποία το εκπαιδευτικό μας σύστημα προωθεί. Ο υπολογιστής είναι το εργαλείο το οποίο θα τα βοηθήσει να καλλιεργήσουν τις κομβικές δεξιότητες και ικανότητες που απαιτούνται στην κοινωνία του 21ου αιώνα.

Θα ήθελα κλείνοντας να συγχαρώ τη Διεύθυνση του σχολείου για την πρωτοβουλία που είχε, τον Σύνδεσμο Γονέων, το Κοινοτικό Συμβούλιο και τη Σχολική Εφορεία για το όραμα που έθεσε για τα παιδιά του σχολείου και φυσικά τους γονείς των παιδιών και τα ίδια τα παιδιά που αγκάλιασαν το πρόγραμμα αυτό. Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω την υπεύθυνη δασκάλα της Γ’ τάξης για τον ενθουσιασμό της και το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο για τη συνεχή στήριξη των εκπαιδευτικών, αλλά και των γονιών, με ενημερωτικές και επιμορφωτικές συναντήσεις, σχεδιασμό και παροχή εργαλείων που να ενισχύουν τους στόχους του προγράμματος.

Θέλω να ευχηθώ το πρόγραμμα να συνεχιστεί με τον ίδιο ενθουσιασμό από όλους και την επόμενη χρονιά.