22/3/12


Μήνυμα του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Γιώργου Δημοσθένους για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου

22/03/2012





Αγαπητές και αγαπητοί μαθήτριες και μαθητές, φοιτήτριες και φοιτητές, εκπαιδευτικοί

Στις 25 Μαρτίου τιμούμε την ημέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και την επέτειο της έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης. Το χαρμόσυνο μήνυμα της γέννησης του Θεανθρώπου που ευαγγελίστηκε ο Αρχάγγελος Γαβριήλ στην Παναγία, εορτάζεται την ίδια ημέρα, μαζί με το ιστορικό μήνυμα της λευτεριάς, για την οποία αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν οι ήρωες του 1821.

Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 ήταν το ξέσπασμα ενός λαού βασανισμένου και ταπεινωμένου, που εμπνεύσθηκε και κινητοποιήθηκε από τους Έλληνες διαφωτιστές, τους δασκάλους του Γένους, τον Ρήγα, τον Αδαμάντιο Κοραή, τους Φιλικούς και άλλους φωτισμένους Έλληνες που τους θέρμαιναν την ψυχή, το φιλελεύθερο ευρωπαϊκό πνεύμα της εποχής και τα μηνύματα της γαλλικής επανάστασης για ελευθερία, ισότητα και αδερφοσύνη.

Σε μια εποχή που η Ιερά Συμμαχία κατέπνιγε στο αίμα κάθε απελευθερωτικό κίνημα, ο ελληνικός λαός άρχιζε την επανάσταση του εκείνο τον Μάρτη του 1821, ύστερα από τέσσερις αιώνες σκλαβιάς, για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού με στόχο την απελευθέρωση και την οικοδόμηση ενός δικού του ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους. Με πρώτους πυρήνες τους εμπειροπόλεμους αρματολούς και κλέφτες, τους οποίους αγκάλιασε στη συνέχεια ολόκληρος ο ελληνικός λαός, υψώθηκε η σημαία της Επανάστασης και το μήνυμα του ξεσηκωμού απλώθηκε σταδιακά σε όλη τη σκλαβωμένη Ελλάδα. Ήρωες όπως ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ο Αθανάσιος Διάκος, ο Γεώργιος Καραϊσκάκης, ο Οδυσσέας Ανδρούτσος, ο Παπαφλέσσας, η θρυλική Μπουμπουλίνα και πολλοί άλλοι έγραψαν λαμπρές σελίδες δόξας στον τιτάνιο αγώνα για την απελευθέρωση της σκλαβωμένης Ελλάδας.


Αγαπητές και αγαπητοί μαθήτριες και μαθητές, φοιτήτριες και φοιτητές, εκπαιδευτικοί

Τη σημερινή ημέρα τιμούμε όλους εκείνους τους ηρωικούς πατριώτες, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο εθνικό χρέος και όρθωσαν το ανάστημα τους, ενωμένοι, σε έναν αγώνα φαινομενικά άνισο. Απέδειξαν έμπρακτα σε όλο τον κόσμο ότι οι ευγενείς στόχοι και τα υψηλά ιδανικά κατακτώνται με ενότητα, ομοψυχία, πίστη και συμμετοχή. Τούτο αποτελεί πολύτιμη παρακαταθήκη. Και είναι χρέος όλων μας να την τιμήσουμε, να την διαφυλάξουμε με σεβασμό και να την κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενιές.

Η σημερινή ημέρα μάς βρίσκει αντιμέτωπους με τη συνεχιζόμενη τουρκική επιθετικότητα και αδιαλλαξία. Έχουμε μπροστά μας οικονομικές και κοινωνικές προκλήσεις. Τώρα είναι η ώρα της υπευθυνότητας, της συλλογικότητας, της ομοψυχίας, της προστασίας και του σεβασμού των δημοκρατικών θεσμών. Ας ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας, ώστε με ενότητα να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας και να διεκδικήσουμε τα δίκαια μας.

Τιμώντας σήμερα την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου, υποκλινόμαστε μπροστά σε όσους αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την ελευθερία. Ταυτόχρονα, αντλούμε πρότυπα πολιτών που θέλουμε να καλλιεργήσουμε στην Κύπρο μας, μέσα από το δημοκρατικό και ανθρώπινο σχολείο. Πολίτες προσηλωμένους στην πατρίδα, το δημόσιο συμφέρον και την ελευθερία. Πολίτες που χαρακτηρίζονται από υψηλό αίσθημα ευθύνης, δημοκρατικότητα, αγωνιστικότητα και παρρησία. Πολίτες έτοιμους να υπερασπιστούν τη δημοκρατία, την ελευθερία και την ανεξαρτησία της πατρίδας μας.