22/3/12

Βιογραφικό σημείωμα του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Νεοκλή Συλικιώτη

 
22/03/2012
Στις 20 Μαρτίου 2012 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διόρισε τον κ. Νεοκλή Συλικιώτη Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο κ. Συλικιώτης υπηρετούσε ως Υπουργός Εσωτερικών από τις 29 Φεβρουαρίου 2008, θέση την οποία κατείχε από τον Σεπτέμβριο του 2006 μέχρι τον Ιούλιο του 2007 στο Υπουργικό Συμβούλιο του Προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου.



Ως Υπουργός Εσωτερικών, ο κ. Συλικιώτης προώθησε ένα ευρείας κλίμακας μεταρρυθμιστικό έργο, που συμπεριλαμβάνει τη δρομολογούμενη ριζική μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τη διαμόρφωση μίας νέας πολεοδομικής και χωροταξικής πολιτικής με την εισαγωγή νέων στρατηγικών στα Σχέδια Ανάπτυξης για υλοποίηση μέτρων κοινωνικής και οικονομικής πολιτικής, τον εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης και την απλοποίηση των διοικητικών διαδικασιών, καθώς επίσης και σημαντικές θεσμικές αλλαγές που ενισχύουν τις αρχές της διαφάνειας, της χρηστής διοίκησης και της συμμετοχικής δημοκρατίας.

Το Δεκέμβριο του 2010, ο κ. Συλικιώτης εξελέγη μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ και το 1995 μέλος της Κεντρικής Επιτροπής. Επίσης, από το 1995 μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων του ως Υπουργός Εσωτερικών, ο κ. Συλικιώτης διετέλεσε επαγγελματικό στέλεχος της Κεντρικής Επιτροπής, επικεφαλής του Γραφείου Παιδείας του κόμματος και μέλος του Συμβουλίου Παιδείας της Κύπρου. Επίσης, διετέλεσε μέλος του Γραφείου Διεθνών Σχέσεων και του Γραφείου Επαναπροσέγγισης του ΑΚΕΛ, καθώς και μέλος της Γραμματείας του Οργανωτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ.

Με την ολοκλήρωση των σπουδών του και την επιστροφή του στην Κύπρο το 1987, εργάστηκε στην Ενιαία Δημοκρατική Οργάνωση Νεολαίας (ΕΔΟΝ), αρχικά ως επικεφαλής του Τμήματος Φοιτητών και Διεθνών Σχέσεων και μεταγενέστερα ως Κεντρικός Οργανωτικός Γραμματέας.

Από το 1988 έως το 1991, διετέλεσε Γενικός Γραμματέας της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Φοιτητικών Ενώσεων (ΠΟΦΝΕ).

Ο κ. Συλικιώτης σπούδασε Μηχανολόγος Μηχανικός στο Πολυτεχνείο του Άαχεν στη Γερμανία. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του ανέπτυξε έντονη δραστηριότητα στο φοιτητικό κίνημα. Υπήρξε από τους πρωτεργάτες για την ίδρυση του Συλλόγου Κυπρίων Φοιτητών Άαχεν και της Ομοσπονδίας Φοιτητικών Κυπριακών Συλλόγων Γερμανίας (ΟΦΚΥΣ), της οποίας διετέλεσε Πρόεδρος.

Ο κ. Συλικιώτης γεννήθηκε στη Λεμεσό στις 24 Ιανουαρίου 1959, είναι νυμφευμένος με την Αδούλα Ιωάννου και έχουν ένα γιο.