Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στα εγκαίνια του Κυπριακού Μουσείου Θεάτρου, στη Λεμεσό
26/03/2012
Να μη μεταδοθεί πριν τις 7 μ.μ.
Εγκαινιάζουμε απόψε ένα πολύ σημαντικό για τον τόπο και τον πολιτισμό μας χώρο που προσφέρει στέγη για προβολή της ιστορίας του θεάτρου στην Κύπρο. Η θεατρική τέχνη είναι ένα δυναμικό σχήμα που μεταφέρει, καταγράφει και αναπτύσσει την ιστορία, την παράδοση, την επιστήμη και τον παγκόσμιο πολιτισμό. Είναι μέσο επικοινωνίας και έκφρασης και δημιουργεί ερεθίσματα για καλλιέργεια της κοινωνικής συνείδησης. Συμβάλλει στη δημιουργία συλλογικών αντιλήψεων και στόχων. Μέσα από μια διαδικασία διερεύνησης ιδεών και αξιών καλλιεργεί και αναπτύσσει τις ικανότητες, τις δεξιότητες και τις συμπεριφορές που απαρτίζουν τη σύγχρονη δημοκρατική πολιτότητα.
Η δημιουργία του Κυπριακού Μουσείου Θεάτρου αποτελεί υλοποίηση του οράματος της Κυβέρνησης, του ΘΟΚ και του Δήμου Λεμεσού για ένα χώρο που να στεγάζει την ιστορία της θεατρικής δραστηριότητας του τόπου μας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Μετά από μακροχρόνιες προσπάθειες γίνεται πλέον πραγματικότητα και παίρνει σάρκα και οστά στο κτήριο αυτό του πρώην λιθογραφείου Κουβά, το οποίο ευγενικά δωρήθηκε από τον κ. Πάνο Σολωμονίδη για να στεγάσει το Πολιτιστικό Κέντρο και το Κυπριακό Μουσείο Θεάτρου.
Για την Κυβέρνηση η ανάπτυξη του πολιτισμού αποτελεί μία από τις βασικές πτυχές της πολιτικής της. Ο στόχος για πολιτιστική αναβάθμιση του τόπου υλοποιείται δίνοντας έμφαση σε τομείς όπως είναι το θέατρο, η μουσική και η τέχνη. Μέσα από τον στόχο αυτό προσδοκούμε στην ανάδειξη του πολιτισμού μας και συνεπώς στην προβολή της Κύπρου στο πλαίσιο της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ.
Μέσα σε πρωτόγνωρα δύσκολες συνθήκες και παρά την οικονομική δυσχέρεια που υπάρχει έχουν γίνει πολύ θετικά βήματα όπως είναι:
• η έγκριση του Αναθεωρημένου Σχεδίου Στήριξης των Τοπικών Αρχών για τη Δημιουργία Έργων Πολιτιστικής Υποδομής
• η αναθεώρηση του κανονισμού για τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας
• η έγκριση του νέου σχεδίου επιχορηγήσεων εκδόσεων
• η αναθεώρηση της νομοθεσίας που αφορά στον εμπλουτισμό των δημόσιων κτηρίων με έργα Τέχνης
• η έγκριση του νόμου για τα μουσεία
Το θέατρο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη δημοκρατία και την ελεύθερη διακίνηση ιδεών. Συνεπώς, αποτελεί υποχρέωση μιας χρηστής πολιτείας η ενίσχυση και στήριξή του. Όσον αφορά στο θέατρο:
• επιτεύχθηκε η απόκτηση στέγης του ΘΟΚ με την αποπεράτωση των έργων του ιδιόκτητου Θεάτρου. Πρόσφατα έγκριτο Βρετανικό περιοδικό κατέταξε το νέο Θέατρο του ΘΟΚ στα καλύτερα κτήρια δημόσιας χρήσης στον κόσμο.
• μελετάται η δημιουργία ακαδημαϊκής Δραματικής Σχολής και, παράλληλα,
• στηρίζονται τα ιδιωτικά θεατρικά σχήματα με χορηγίες στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων που στόχο έχουν τη διεύρυνση της θεατρικής παιδείας.
Τέλος, μεγάλη επιτυχία για το θέατρο αποτελεί το Θεατρικό Μουσείο Κύπρου που εγκαινιάζουμε απόψε. Με την ολοκλήρωση του, το μεγαλεπήβολο αυτό έργο συμπληρώνει το τεράστιο κενό που υπήρχε στην επιστημονική διαχείριση των στοιχείων της ιστορίας του θεάτρου στο πλαίσιο των πολιτικών και κοινωνικών εξελίξεων στην Κύπρο καθώς των βασικών σταδίων μιας θεατρικής παραγωγής.
Είμαι σίγουρος ότι η επαγγελματική, εμπεριστατωμένη και άκρως ποιοτική παρουσίαση των πληροφοριών, τεκμηρίων και αρχείων που περιέχονται στο Μουσείο θα αποτελέσει κίνητρο για πολλούς επισκέπτες, μικρούς και μεγάλους, για να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το θέατρο. Θα αποτελέσει όμως και πόλο έλξης για μελετητές και επαγγελματίες θεάτρου. Θα δώσει έτσι σημαντική ώθηση στην επιστημονική έρευνα των θεατρικών πραγμάτων και της εξέλιξης τους διά μέσου των χρόνων στην Κύπρο. Η συνύπαρξη όλων των τεχνών κάτω από μια στέγη, δηλαδή της συγγραφής του θεατρικού έργου, της σκηνοθεσίας, της υποκριτικής, της σκηνογραφίας, της μουσικής, του χορού και του φωτιστικού και ηχητικού σχεδιασμού μιας θεατρικής παραγωγής προβάλλουν επάξια τη σύγχρονη κυπριακή δημιουργία.
Αγαπητοί φίλοι και φίλες,
Το θεατρικό μουσείο Κύπρου αποτελεί πραγματικότητα λόγω της συμβολής και της προσφοράς πολλών ανθρώπων. Οι κύριες συλλογές βασίζονται στο θεατρικό αρχείο του Νίκου Νικολαΐδη, το αρχείο Γιώργου Φιλή για τον ΟΘΑΚ, το φωτογραφικό αρχείο του Βατυλιώτη και το αρχείο του ΘΟΚ. Δεν θα μπορούσε, όμως, αυτό το υλικό να είναι αντιπροσωπευτικό όλων των περιόδων, θιάσων, θεατρικών σχημάτων και τάσεων χωρίς τη συγκινητική προσφορά ιδιωτών και κυρίως ανθρώπων του θεάτρου. Θεωρώ ότι η υλοποίηση αυτού του έργου τιμά όλους τους συντελεστές, οι οποίοι είναι άξιοι συγχαρητηρίων. Τιμούμε κυρίως τους ανθρώπους του θεάτρου. Σκηνοθέτες, σκηνογράφους, φωτιστές, ενδυματολόγους, μέλη Συμβουλίων, θεατρικούς συγγραφείς και ασφαλώς τους ίδιους τους ηθοποιούς. Ανθρώπους, που όπως ο Κωνσταντίνος Καβάφης προσδιόρισε το έργο των πνευματικών ανθρώπων, είχαν την ευτυχία και την καταξίωση να «πολιτογραφηθούν στων ιδεών την πόλη».
Ιδιαίτερα όμως θα ήθελα να συγχαρώ τη μουσειολόγο κα Σοφία Αντωνιάδου που ανέλαβε το έργο, την αρχιτέκτονα κα Σκεύη Φραντζή που είχε την ευθύνη του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού της έκθεσης και τη θεατρολόγο κα Άντρη Κωνσταντίνου, η οποία ήταν υπεύθυνη για τη συλλογή και την επιστημονική τεκμηρίωση του υλικού. Θερμά συγχαρητήρια στους αρωγούς του έργου, τον Δήμο Λεμεσού, τον ΘΟΚ και τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.
Με αυτές τις σκέψεις εγκαινιάζω σήμερα το Θεατρικό Μουσείο Κύπρου και σας διαβεβαιώνω ότι ο κύριος στόχος του να δημιουργηθεί ένας μουσειακός χώρος που να μην είναι κλειστός στις συλλογές του αλλά ανοικτός προς το κοινό προβάλλοντας το σύγχρονο πολιτιστικό πρόσωπο της Κύπρου, σήμερα υλοποιείται.