4/3/12

Επιμνημόσυνος λόγος του Υπουργού Εσωτερικών κ. Νεοκλή Συλικιώτη στο εθνικό μνημόσυνο των ηρώων Χρίστου Κκέλη, Μιλτιάδη Στυλιανού, Γεώργιου Μιχαήλ και Χαράλαμπου Καραγιάννη, στην εκκλησία Αγίας Αικατερίνης, στην Τάλα

04/03/2012





Συμπατριώτισσες - Συμπατριώτες,

Η απόδοση τιμής στους πρωταγωνιστές των κυπριακών αγώνων αναμφίβολα αποτελεί επιτακτικό μας χρέος. Και πρωταγωνιστές είναι όλοι αυτοί που πέρασαν στο πάνθεον των ηρώων μας, γιατί με θάρρος πάλεψαν και θυσίασαν τη ζωή τους για ιδανικά: την ελευθερία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδα μας. Σήμερα βρισκόμαστε εδώ για να τιμήσουμε τους αείμνηστους ήρωες της Κισσόνεργας Χρίστο Κκέλη, Γεώργιο Μιχαήλ και Χαράλαμπο Ν. Καραγιάννη, όπως επίσης και το ηρωικό παλικάρι της Τάλας Μιλτιάδη Στυλιανού. Άνθρωποι που άφησαν το στίγμα τους στις δέλτους της σύγχρονης κυπριακής ιστορίας.

Ο Χρίστος Κκέλης ήταν μόλις 21 χρονών όταν άρχισε ο απελευθερωτικός αγώνας της ΕΟΚΑ 1955-’59. Κατατάχθηκε από τους πρώτους στις γραμμές της οργάνωσης και ανέλαβε τη θέση του τομεάρχη της περιοχής. Πήρε μέρος σε πολλές ενέδρες σε βάρος των Άγγλων στην Κισσόνεργα και αλλού, και πρωτοστάτησε σε αρκετές παράτολμες επιχειρήσεις. Καταζητούμενος από τους Άγγλους βγήκε αντάρτης στα βουνά και συνέχισε τη δράση του μαζί με άλλους αγωνιστές της ΕΟΚΑ. Αποκορύφωμα της μεγάλης προσφοράς του προς την πατρίδα ήταν η ηρωική του θυσία στις 7 Μαρτίου σε μια σκληρή μάχη με τα αγγλικά στρατεύματα, στην τοποθεσία «Ππιρής» της Κισσόνεργας. Στην ίδια μάχη, στο πλευρό του Κκέλη, σκοτώθηκε και ο συναγωνιστής του Μιλτιάδης Στυλιανού, το 28χρονο παλικάρι από την Τάλα. Ο Μιλτιάδης ήταν από τους πρώτους νέους που δήλωσε «παρών» στο κάλεσμα της πατρίδας για ελευθερία από την αγγλική αποικιοκρατία.

Στη χορεία των ηρώων της ΕΟΚΑ ανήκει επίσης ο Γεώργιος Μιχαήλ, το 17χρονο παλικάρι που σκοτώθηκε από βρετανικά πυρά στις 12 Μαρτίου 1956, όταν επιχείρησε να οργανώσει μόνος του μια βομβιστική ενέδρα στην είσοδο του χωριού του εναντίον δύο βρετανικών στρατιωτικών οχημάτων.

Σήμερα τιμούμε και μνημονεύουμε άλλον ένα ήρωα, τον δάσκαλο Χαράλαμπο Ν. Καραγιάννη, που πρόσφερε σημαντικές υπηρεσίες στην πατρίδα στη διάρκεια των διακοινοτικών ταραχών του 1963-’64. Ο δάσκαλος της Κισσόνεργας συμμετείχε στις μάχες της Λεμεσού, της Επισκοπής, στον Άγιο Ιλαρίωνα και στον Πενταδάκτυλο. Μόλις δημιουργήθηκε η Εθνική Φρουρά, κατατάχθηκε και εκπαιδεύτηκε ως αξιωματικός και πέθανε ξαφνικά στις 2 του Φλεβάρη του 1965.

Τιμώντας σήμερα τη μνήμη των τεσσάρων αυτών ηρώων της Κισσόνεργας και της Τάλας, δεν έχουμε παρά να υποκλιθούμε μπροστά στην αυτοθυσία και τη φιλοπατρία τους, στον γνήσιο πατριωτισμό και την ανιδιοτέλεια του αγώνα τους. Έπραξαν και οι τέσσερις στο ακέραιο το καθήκον τους προς την πατρίδα. Μερικές δεκαετίες μετά τη δική τους θυσία, συνεχίζουμε τον αγώνα για δικαίωση και λύτρωση. Μια δικαίωση και μια λύτρωση που θα επέλθει μόνο με την επανένωση της πατρίδας μας και την απαλλαγή της από τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής.

Σ’ αυτό τον αγώνα είναι ταγμένος ο Πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας και αυτό τον αγώνα υπηρετεί με συνέπεια από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων του, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες για έξοδο από το αδιέξοδο και για επίτευξη λύσης το συντομότερο δυνατόν. Μιας συμφωνημένης και αμοιβαία αποδεκτής λύσης του Κυπριακού, στο πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Μιας λύσης που θα διασφαλίζει και θα διαφυλάσσει ένα κράτος με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα στη βάση της πολιτικής ισότητας, όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Μιας λύσης δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης, που θα τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό και θα επανενώνει το έδαφος, τον λαό, τους θεσμούς και την οικονομία. Θα αποκαθιστά και θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες ολόκληρου του λαού μας, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Αρμενίων, Μαρωνιτών και Λατίνων.

Όπως σε κάθε στάδιο των διαπραγματεύσεων, έτσι και τώρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θέτει ξεκάθαρα τις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς. Και για εμάς είναι σαφές πως η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού δεν προβλέπει επιδιαιτησία και τεχνητά χρονοδιαγράμματα, γι’ αυτό και δεν τα αποδεχόμαστε. Όπως δεν αποδεχόμαστε να παραβιαστούν οι συγκεκριμένοι όροι και προϋποθέσεις που προβλέπουν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ αναφορικά με τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης. Μια τέτοια διάσκεψη θα είναι νοητή μόνο για την επίλυση των διεθνών πτυχών του Κυπριακού, και μόνο αφού προηγουμένως υπάρξει συμφωνία στις εσωτερικές πτυχές.

Για να μπορέσουμε, όμως, να φτάσουμε σε λύση του Κυπριακού θα πρέπει όλες οι πλευρές να επιδείξουν την αναγκαία καλή βούληση. Και δυστυχώς, η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή ηγεσία εμμένει να υποβάλλει προτάσεις που ακυρώνουν τις συγκλίσεις οι οποίες επιτεύχθηκαν σε ουσιώδη κεφάλαια του Κυπριακού ή αποφεύγει τη συζήτηση σε βασικά θέματα, προκαλώντας σοβαρή οπισθοδρόμηση και αναιρώντας οποιαδήποτε πρόοδο είχε επιτευχθεί στις συνομιλίες.

Παρόλα αυτά, εμείς δεν θα κουραστούμε να εργαζόμαστε εποικοδομητικά και με ρεαλισμό και να καταθέτουμε λογικές προτάσεις με καλή πίστη για να επιτύχουμε την επίλυση του Κυπριακού το συντομότερο δυνατόν. Γι’ αυτό και καλούμε τη διεθνή κοινότητα να καταστήσει σαφές στην Τουρκία πως θα πρέπει να αλλάξει επιτέλους ρότα και να εφαρμόσει όλες τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία και την ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της υποχρέωσης να στηρίξει ενεργά τις προσπάθειες επίτευξης λύσης. Αυτός, άλλωστε, είναι και ο μόνος δρόμος που θα πρέπει να ακολουθήσει η Τουρκία αν θέλει πραγματικά να βοηθήσει την ενταξιακή της πορεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συμπατριώτισσες – Συμπατριώτες, φίλοι μου,

Έχουμε χρέος απέναντι στις θυσίες όλων των ηρώων μας, όπως επίσης έχουμε χρέος απέναντι στις επόμενες γενιές των Κυπρίων, να συνεχίσουμε πιστοί στον αγώνα για να παραδώσουμε μια ελεύθερη και ευημερούσα πατρίδα, όπου θα μπορούν όλοι οι κάτοικοί της, Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Μαρωνίτες, Αρμένιοι και Λατίνοι, να ζουν ειρηνικά και αδελφωμένα.

Αυτό το όραμα δεν μπορεί και δεν πρέπει να το αφήσουμε να ξεφτίσει. Όσα χρόνια κι αν περάσουν, δεν μπορούμε και δεν πρέπει να αφεθούμε να χάσουμε τις ελπίδες μας. Το μέλλον μας είναι συνυφασμένο με το όραμα των ηρώων αυτών. Η θυσία των Χρίστου Κκέλη, Μιλτιάδη Στυλιανού, Γιώργου Μιχαήλ και Χαράλαμπου Καραγιάννη θα φωτίζει για πάντα τον δρόμο μας ως την ώρα της δικαίωσης, της απαλλαγής από την κατοχή και της επανένωσης της πατρίδας μας.

Τιμή σε αυτούς που πρόσφεραν τη ζωή τους στον αγώνα για την ελευθερία και την ανεξαρτησία αυτού του τόπου.

Τιμή σε αυτούς που πρόσφεραν τη ζωή τους για τη δική μας αξιοπρέπεια.

Ας είναι αιωνία η μνήμη τους.