Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κας Σωτηρούλας Χαραλάμπους, σε εκδήλωση της ΠΕΟ για την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας με τίτλο «60 χρόνια αγώνα για ειρήνη, κοινωνική δικαιοσύνη, ισότητα», στη Λευκωσία
11/03/2012
Να μη μεταδοθεί πριν τις 4.00 μ.μ.
Ευχαριστώ για τη δυνατότητα να είμαι και φέτος μαζί σας σε αυτή την τιμητική εκδήλωση για την εργαζόμενη γυναίκα της Κύπρου.
Η 8η Μαρτίου είναι μια μέρα που συμβολίζει τον αγώνα των γυναικών για διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους και της θέσης που τους αξίζει μέσα στην κοινωνία. Πρόσθετα, είναι μια μέρα για τον απολογισμό της προόδου που έγινε και για τον καθορισμό και σχεδιασμό των επόμενων μας βημάτων και των ενεργειών με απώτερο στόχο την επίτευξη της ίσης μεταχείρισης μεταξύ όλων των πολιτών, ανεξαρτήτως φύλου.
Επιτρέψετε μου πρώτα απ’όλα να καταθέσω τον σεβασμό και την εκτίμησή μου στις πρωτοπόρες αγωνίστριες της γυναικείας χειραφέτησης που μέσα στο σκοτάδι της αποικιοκρατίας και του συντηρητισμού, άναψαν το φως της προσπάθειας για απόκτηση πολιτικών, κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων για τις γυναίκες της Κύπρου.
Χαιρετίζω ιδιαίτερα την παρουσία των Τουρκοκυπρίων γυναικών στην εκδήλωση, απόδειξη του κοινού αγώνα για επανένωση του τόπου μας.
Η ισότητα των φύλων αποτελεί κύριο στόχο της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία διαχρονικά κύρωσε και υιοθέτησε μια σειρά από διεθνή και ευρωπαϊκά κείμενα που κατοχυρώνουν την ισότητα. Ο τομέας της ισότητας στην εργασία αποτελεί καθοριστικό στοιχείο της προσπάθειας για έμπρακτη εφαρμογή της ισοτιμίας ανδρών και γυναικών. Ακριβώς γι’ αυτό τον λόγο στο Πρόγραμμα Διακυβέρνησης δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην προώθηση μέτρων που να οδηγούν στη μείωση των ανισοτήτων στην απασχόληση. Βασικοί μας στόχοι είναι η αύξηση της γυναικείας απασχόλησης, η κοινωνική ενσωμάτωση των γυναικών και η πρόληψη του κοινωνικού αποκλεισμού.
Παρά το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον μέσα στο οποίο κινούμαστε τα τελευταία χρόνια λόγω των επιπτώσεων της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, πήραμε συγκεκριμένα μέτρα για την προώθηση της ισότητας. Συγκεκριμένα:
· Ορίστηκαν επιθεωρητές ισότητας των φύλων οι οποίοι έχουν την ευθύνη της διερεύνησης καταγγελιών αλλά και διαφώτισης και παροχής συμβουλών σε φορείς και άτομα,
· Βελτιώθηκε η προστασία της μητρότητας με τροποποίηση του σχετικού Νόμου, παρέχοντας τη δυνατότητα ανάκλησης της απόλυσης όταν παρουσιαστεί βεβαίωση εγκυμοσύνης, καθώς και βελτιωμένη προστασία των γυναικών όταν έχουν πρόωρο τοκετό,
· Βελτιώθηκε ο Νόμος για τη γονική άδεια για άνδρες και γυναίκες, μέσω ενθάρρυνσης ανδρών να την χρησιμοποιούν, αύξησης της ηλικίας του παιδιού για το οποίο παρέχεται γονική άδεια και με αυξημένη κάλυψη των γονέων που έχουν παιδιά με ειδικές ανάγκες,
· Υλοποιείται μεγάλο έργο για το χάσμα των αμοιβών μεταξύ των φύλων που περιλαμβάνει ευρύ φάσμα μέτρων κατάρτισης, διαφώτισης και ανάπτυξης οδηγών, εγχειριδίων, κώδικα συμπεριφοράς και κώδικα επιθεωρήσεων. Στο έργο αυτό περιλαμβάνεται, επίσης, η υιοθέτηση ενός προτύπου ισότητας για τις επιχειρήσεις,
· Στηρίχθηκε η Επιτροπή Ισότητας των Φύλων η οποία δραστηριοποιείται έντονα με συμβουλές, έρευνες και διαφώτιση οργανισμών και κοινού,
· Ετοιμάστηκε σχέδιο εθνικής στρατηγικής για την εξισορρόπηση της επαγγελματικής με την οικογενειακή και προσωπική ζωή από το Τμήμα Εργασίας, με βάση απόφαση του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος,
· Εισήχθηκε σχέδιο επιδότησης του κόστους φροντίδας εξαρτωμένων ατόμων που εντάσσονται στην εργασία,
· Εφαρμόζονται σχέδια απόκτησης εργασιακής πείρας και κατάρτισης για άνεργες γυναίκες.
Η προσπάθεια που καταβάλλουμε στον τομέα της προώθησης της ισότητας, δεν γίνεται ξεκομμένα από τις γενικότερες προσπάθειες που καταβάλλει η Κυβέρνηση για το ξεπέρασμα των επιπτώσεων της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης στην κυπριακή οικονομία. Τα τελευταία χρόνια, η Κυβέρνηση βρέθηκε μπροστά από μεγάλες και δύσκολες προκλήσεις. Κληθήκαμε να πάρουμε αποφάσεις που να εξορθολογίζουν τα δημόσια οικονομικά. Επιλύσαμε διαρθρωτικά προβλήματα δεκαετιών. Ταυτόχρονα, δίνουμε καθημερινά τη μάχη με το πιο μεγάλο πρόβλημα που κουβάλησε η κρίση, την ανεργία.
Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων εφαρμόζει σειρά από σχέδια με τα οποία ενθαρρύνουμε τις επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε προσλήψεις ανέργων, όπως και σχέδια επιδοτούμενης κατάρτισης που αναβαθμίζουν τις δεξιότητες των ανέργων και γενικότερα του ανθρώπινου δυναμικού. Δώσαμε, επίσης, μεγάλη έμφαση στην αποκατάσταση της ισορροπίας στην αγορά εργασίας, στην καταπολέμηση της αδήλωτης και παράνομης εργασίας, στην καταπολέμηση της στρεβλής και έξω από τις αρχές της ισότητας, χρήσης της ελεύθερης διακίνησης εργαζομένων. Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων είναι έτοιμο να προχωρήσει σε όσα μέτρα χρειάζονται για να αποκατασταθεί η ισορροπία στην αγορά εργασίας. Ταυτόχρονα, θέλω να σημειώσω ότι, για την παρούσα Κυβέρνηση εξίσου μεγάλη σημασία έχει και η διαφύλαξη της σωστής λειτουργίας των εργασιακών σχέσεων, ο σεβασμός της λειτουργίας του Κώδικα Εργασιακών Σχέσεων και ο σεβασμός των συλλογικών συμβάσεων. Αυτό είναι ένα από τα βασικά στοιχεία της ειδικής συμφωνίας που υπογράφηκε μεταξύ εργοδοτών, Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και συντεχνιών και είναι με μεγάλη ανησυχία που παρατηρούμε μονομερείς ενέργειες που οδηγούν σε κλιμάκωση της έντασης και της αναταραχής.
Ναι, είναι δύσκολο το περιβάλλον, οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν προβλήματα. Οι λύσεις όμως, μόνο μέσα από τον διάλογο και με αναζήτηση της ισορροπίας συμφερόντων, θα βρεθούν. Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, είναι έτοιμο να συνδράμει σε αυτή την προσπάθεια, ταυτόχρονα όμως είναι και έτοιμο να υπερασπιστεί τις αρχές πάνω στις οποίες κτίστηκε το σύστημα, όπως και τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα του κάθε εργαζόμενου.
Αγαπητοί προσκεκλημένοι,
Φίλες και φίλοι,
Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι παρά τις δυσκολίες, δεν κάνουμε πίσω. Η ισότητα ανδρών και γυναικών βρίσκεται στις προτεραιότητες του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, το οποίο θα συνεχίσει να ενισχύει τον ρόλο της γυναίκας στην απασχόληση, τη συμμετοχή των γυναικών στην οικονομική, κοινωνική και πολιτική ζωή του τόπου.
Γνωρίζουμε ότι έχουμε δρόμο μπροστά μας. Παρά τα βήματα που έχουν γίνει, παρουσιάζονται κενά ιδιαίτερα στον τομέα της ίσης αμοιβής, της συμμετοχής της γυναίκας σε ψηλές διευθυντικές θέσεις, της ύπαρξης ικανοποιητικών διευκολύνσεων προς την εργαζόμενη οικογένεια.
Το μήνυμα που κουβαλούν οι γενιές των γυναικών από το 1857 μέχρι σήμερα, είναι το μήνυμα ότι η γυναικεία χειραφέτηση είναι ένα κομμάτι της μεγάλης προσπάθειας για μια κοινωνία με λιγότερες ανισότητες, μιας κοινωνίας που σέβεται τον άνθρωπο ανεξάρτητα από φύλο, φυλή, χρώμα και θρησκεία. Σε αυτή την προσπάθεια η Κυβέρνησή μας είναι σύμμαχος και συνοδοιπόρος.