31/3/12

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλή Αλετράρη στην εκδήλωση «Ώρα της Γης 2012», στο Προεδρικό Μέγαρο
31/03/2012

Να μη μεταδοθεί πριν τις 7.30 μ.μ.



Με ιδιαίτερη χαρά βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να συμμετάσχουμε και φέτος σε ένα μεγάλο σε εμβέλεια περιβαλλοντικό γεγονός. Την «Ώρα της Γης», όπου όλοι οι κάτοικοι του πλανήτη καλούνται να συμμετάσχουν ενεργά σβήνοντας τα φώτα για μία ώρα και συμβάλλοντας έτσι στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, στέλνοντας ταυτόχρονα δυνατά μηνύματα για λήψη άμεσων δράσεων.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι επιπτώσεις από την κλιµατική αλλαγή αποτελούν µία από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές απειλές που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας. Το κλίµα της Γης βρίσκεται ήδη σε διαδικασία αλλαγής, οι επιπτώσεις γίνονται ολοένα και πιο ορατές και υπεύθυνες για αυτή την αλλαγή είναι οι ανθρωπογενείς εκπομπές αερίων θερμοκηπίου.

Η Διεθνής Κοινότητα καλείται όχι μόνο να προβεί σε βαθιές περικοπές των οικείων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, αλλά και να λάβει μέτρα προσαρμογής στην τρέχουσα και μελλοντική αλλαγή του κλίματος, ώστε να αμβλύνει τις δυσμενείς συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη στους πληθυσμούς, την οικονομία και το περιβάλλον.

Η Κυβέρνηση εφαρμόζει, στο πλαίσιο της κοινής ευρωπαϊκής προσπάθειας, μια συγκροτημένη στρατηγική αειφόρου ανάπτυξης. Εφαρμόζει ολοκληρωμένη περιβαλλοντική πολιτική. Ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της, όπως αυτές απορρέουν από τις διεθνείς συμβάσεις καθώς και το ευρωπαϊκό κεκτημένο και εντείνει, συνεχώς, την ανάπτυξη στοχευμένων δράσεων. Κι αυτό, όχι μόνο γιατί είναι υποχρέωσή μας, στο πλαίσιο των διεθνών προσπαθειών και δεσμεύσεων, αλλά και διότι αποτελεί καθήκον μας απέναντι στην κοινωνία, απέναντι στις σημερινές και τις αυριανές γενιές.

Είμαστε αποφασισμένοι να κινηθούμε σταθερά και αποφασιστικά στους στόχους που θέσαμε. Η μείωση των εκπομπών αερίων διοξειδίου του άνθρακα, η εξοικονόμηση ενέργειας, η αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, η αξιοποίηση γενικότερα των καθαρότερων μορφών ενέργειας, είναι στρατηγική προτεραιότητά μας. Στρατηγική που υπηρετεί την αειφόρο ανάπτυξη και την ποιότητα ζωής. Στρατηγική που υπηρετεί το μέλλον του πλανήτη μας.

Η φετινή εκστρατεία «Ώρα της Γης», με το διαδικτυακό σύνθημα «I will, if you will», έχει στόχο να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να μοιραστούν δημοσίως, μέσω των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης, αυτά που «τολμούν» να αλλάξουν δεσμεύοντας τους ίδιους και ταυτόχρονα τους φίλους, την οικογένεια και τους συνεργάτες τους σε μια πρόκληση ώστε να γίνει αντιληπτή η δύναμη που έχει ο καθένας μας για να αλλάξει τον κόσμο στον οποίο ζει. Είναι ένα σύνθημα που προκαλεί και δίνει ταυτόχρονα στον καθένα από εμάς την ευκαιρία να εμπνεύσουμε τους ανθρώπους γύρω μας, όχι απλά για να συμμετάσχουν για μόνο μια ώρα ενάντια στην κλιματική αλλαγή, αλλά και να δράσουν προς τη βιωσιμότητα του πλανήτη πέρα από αυτή την ώρα.

Η προσπάθεια για ένα βιώσιμο περιβάλλον απαιτεί την ενεργό συμμετοχή όλων μας. Από αυτή την προσπάθεια δεν μπορεί να απουσιάζει κανείς, είτε είναι πολίτης, είτε επιχειρηματίας, είτε φυσικά η πολιτεία. Είναι κάτι που το χρωστάμε στις επόμενες γενιές, το οφείλουμε στα παιδιά μας.

Συμμετέχουμε στην «Ώρα της Γης» ως το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για να ευαισθητοποιήσουμε τους συμπολίτες μας αλλά και για να στείλουμε ισχυρά μηνύματα όλοι μαζί προς τη διεθνή κοινότητα.