29/3/12

Δηλώσεις του Ειδικού Αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο


29/03/2012

Μετά τη σημερινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια και του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Ντερβίς ΄Ερογλου, στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών, ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο κ. Αλεξάντερ Ντάουνερ προέβη σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους.



Ο κ. Ντάουνερ ανέφερε ότι οι ηγέτες ολοκλήρωσαν τη συνάντηση τους και οι Αντιπρόσωποι τους θα συζητούσαν περαιτέρω το περιουσιακό. Η συζήτηση των ηγετών, είπε ο κ. Ντάουνερ, επικεντρώθηκε στο περιουσιακό, αλλά συζητήθηκαν και άλλα δύο ζητήματα. Το ένα, είπε, είναι ότι θα ενημερώσει, μέσω τηλεδιάσκεψης σήμερα το απόγευμα, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και η ενημέρωση, θα βασίζεται στην Έκθεση που ετοίμασε ο Γενικός Γραμματέας για το Συμβούλιο Ασφαλείας νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Πρόσθεσε επίσης ότι μέχρι αύριο θα πρέπει να συμπληρώσει την Έκθεση του προς τον Γενικό Γραμματέα για την κατάσταση των διαπραγματεύσεων.

Ο κ. Ντάουνερ ανέφερε, επίσης, ότι στα μέσα Απριλίου θα συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα στη Νέα Υόρκη και θα συζητήσουν το πώς βλέπει ο Γενικός Γραμματέας τα πράγματα από εδώ και μπρος.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφο εάν η σημερινή συνάντηση ήταν και η τελευταία μεταξύ των δύο ηγετών γι’ αυτή τη χρονιά, ο κ. Ντάουνερ απάντησε ότι ακόμη είναι Μάρτιος και ότι τα Ηνωμένα Εθνη είναι πάντα πρόθυμα να φιλοξενούν συναντήσεις. Παρόλο που ο ίδιος φεύγει από την Κύπρο το Σάββατο, τόνισε, η κα Λίζα Μπάτενχαϊμ και η υπόλοιπη ομάδα θα είναι εδώ και θα είναι πάντοτε στη διάθεση των ηγετών. Ο προγραμματισμός των συναντήσεων τους εξαρτάται από τους ίδιους, είπε, αφού η διαδικασία είναι κυπριακής ιδιοκτησίας και κυπριακής καθοδήγησης. Αυτή ήταν και μια από τις βάσεις των συνομιλιών που συμφωνήθηκαν από την αρχή της διαδικασίας, έτσι αυτό είναι δικό τους θέμα, πρόσθεσε.

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση εάν υπάρχει κάποια συνάντηση προγραμματισμένη για τον Απρίλιο, ο κ. Ντάουνερ ξεκαθάρισε ότι σε αυτό το στάδιο δεν υπάρχει τίποτα προγραμματισμένο, αλλά εάν οι ηγέτες επιθυμούν να συναντηθούν την ερχόμενη εβδομάδα ή την επόμενη, ή και τις δύο, τότε ευχαρίστως τα Ηνωμένα Έθνη θα τους διευκολύνουν.