29/3/12

Χαιρετισμός της Υπουργού Εσωτερικών κας Ελένης Μαύρου σε ενημερωτική ημερίδα που οργανώνει η Επαρχιακή Διοίκηση Λάρνακας σε συνεργασία με την Ένωση Κοινοτήτων Λάρνακας

29/03/2012





Να μην μεταδοθεί πριν τις 6 μ.μ

Με χαρά παρευρίσκομαι σήμερα μαζί σας, με τους κοινοτάρχες και τα μέλη των κοινοτικών συμβουλίων της επαρχίας Λάρνακας, λίγες μόνο μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου ως Υπουργού Εσωτερικών.

Η Κυβέρνηση προσδίδει ιδιαίτερη βαρύτητα στον θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ο οποίος αποτελεί θεμελιώδη πυλώνα της κοινωνικής και πολιτικής δομής των δημοκρατικών κοινωνιών. Μια σύγχρονη Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει ως καθήκον να ανταποκρίνεται με επάρκεια στον πολύπλευρο ρόλο της προσφέροντας αναβαθμισμένες και προσιτές υπηρεσίες στους πολίτες.

Το Υπουργείο Εσωτερικών, ως το κατ’ εξοχήν «Υπουργείο του Πολίτη», έχει ως καθήκον να στέκεται δίπλα στη Τοπική Αυτοδιοίκηση, την κατ’ εξοχήν εξουσία που βρίσκεται δίπλα στον πολίτη και τα καθημερινά του προβλήματα, και γι’ αυτό στεκόμαστε αρωγοί και συμπαραστάτες στο δύσκολο έργο που έχει να επιτελέσει. Ειδικότερα δε στις τοπικές αρχές της υπαίθρου οι οποίες έχουν να επιτελέσουν ένα πολύμορφο, πολυδιάστατο αναπτυξιακό έργο με ευρύτερες οικονομικές και κυρίως κοινωνικές προεκτάσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως γνωρίζετε, έχουν ήδη τεθεί οι βάσεις και προωθείται ένα σημαντικό έργο μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης. Μέσα από ένα εντατικό διάλογο και δημόσια διαβούλευση με τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και τις πολιτικές δυνάμεις έχει παραχθεί σημαντικό έργο. Η προσπάθεια θα συνεχιστεί βήμα με βήμα προκειμένου να υλοποιηθεί ο στόχος για τοπικές αρχές διευρυμένες, δυνατές, οικονομικά εύρωστες, με ανάλογες αρμοδιότητες και εξουσίες, ικανές να πετύχουν βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη των περιοχών τους πάντα με σεβασμό στις ευαισθησίες και τις επιλογές της ίδιας της τοπικής κοινωνίας.
Η επαρχία της Λάρνακας παρουσιάζει μια ποικιλομορφία με έντονο το στοιχείο μιας πολυσύνθετης ανάπτυξης, με πολλές και διαφορετικές πτυχές. Η συνύπαρξη στην επαρχία Λάρνακας μεγάλων περιαστικών κοινοτήτων, κοινοτήτων με αυξημένο τον αγροτικό χαρακτήρα, κοινοτήτων στην περιοχή του αεροδρομίου με τις ανάλογες ιδιαιτερότητες, συνεπάγεται ιδιαίτερα προβλήματα αλλά και σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης.

• Κοινότητες που έζησαν την τελευταία δεκαετία τη ραγδαία οικοδομική ανάπτυξη
• Οι κοινότητες της περιοχής Βασιλικού με τα πολλά προβλήματα και τις προοπτικές που διανοίγονται για αλματώδη ανάπτυξη.
• Κοινότητες πρωτοπόροι στον αγροτουρισμό όπως η Τόχνη, η Καλαβασός, ο Ψεματισμένος και η Σκαρίνου, οι μικρές γραφικές ορεινές κοινότητες όπως η Οδού, οι Άγιοι Βαβατσινιάς, η Ορά, η Μελίνη, η Βαβατσινιά, τα Κάτω Λεύκαρα, ο Κάτω Δρυς και η Βάβλα.
• Κοινότητες με μια διαρκή δυναμική ανάπτυξης και μεγάλο πληθυσμό όπως η Ορόκλινη, αλλά και κοινότητες με δυο-τρεις δεκάδες κατοίκους όπως ο Δελίκηπος που δίνουν τον δικό τους αγώνα, με τη στήριξη του κράτους, για ανάπτυξη, διατηρώντας τον ξεχωριστό τους χαρακτήρα.
• Πρώην τουρκοκυπριακά χωριά με εξ ολοκλήρου εκτοπισθέντες κατοίκους όπως η Κοφίνου, το Μαρί, η Μεννόγεια, η Κλαυδιά και το Κιβισίλι.
• Κοινότητες παραλιακές με αρκετά προβλήματα αλλά και την ευκαιρία να αξιοποιήσουν ακτές με ξεχωριστή ομορφιά, αποφεύγοντας λάθη που έγιναν σε άλλες περιοχές της Κύπρου, δημιουργώντας συνθήκες βιώσιμης και ισορροπημένης ανάπτυξης.

Έγινε μια σημαντική προσπάθεια και επιτεύχθηκαν πολλά τα τελευταία χρόνια στην επαρχία Λάρνακας. Μέσα σε δύσκολους δημοσιονομικά καιρούς, με μεθοδική δουλειά και προγραμματισμό επιτεύχθηκε η υλοποίηση αναπτυξιακών έργων που αποτελούν σημεία αναφοράς για το παρόν και το μέλλον των κοινοτήτων.

Το έργο που έγινε καλύπτει μικρές και μεγάλες κοινότητες, σε όλο το εύρος της επαρχίας. Οι κάτοικοι των χωριών και όλοι μας χαιρόμαστε και απολαμβάνουμε πλέον κοινοτικά κτήρια υψηλής αρχιτεκτονικής αισθητικής και προδιαγραφών τα οποία καλύπτουν τις πολιτιστικές και άλλες συναφείς ανάγκες στην Αλαμινό, τον Μαζωτό, το Ζύγι, τη Βορόκληνη, τον Ψευδά, τον Κόρνο, τη Μοσφιλωτή και τη Σκαρίνου, όπως είναι και το κτήριο που μας φιλοξενεί απόψε. Σε αρκετές άλλες κοινότητες παρόμοια έργα βρίσκονται σε εξέλιξη και άλλα προγραμματίζεται να ξεκινήσουν. Κοινοτικά πάρκα, εξωραϊσμοί και χώροι πρασίνου, μικρής και μεγάλης κλίμακας υλοποιήθηκαν σε ολόκληρη την επαρχία.

Υπό την πίεση της διαρκούσης οικονομικής κρίσης η δουλειά συνεχίζεται, πάντοτε με σύνεση, σοβαρότητα, μέθοδο και προγραμματισμό για να επιτυγχάνονται μικροί και μεγάλοι στόχοι ανάπτυξης οι οποίοι καθορίζονται πάντα μαζί σας. Χαρακτηριστικά να σημειωθεί ότι για το τρέχον έτος 2012 θα δαπανηθούν συνολικά €5,2 εκ. για διαμόρφωση, βελτίωση και συντήρηση του οδικού δικτύου σε όλα τα χωριά της επαρχίας Λάρνακας.

Θα διατεθούν επίσης €1,163.000 για αντιπλημμυρικά έργα, €1 εκ. για εξωραϊστικά / χώρους πρασίνου, €1,1 εκ. για κοινοτικά κτήρια, €500,000 για διαχωρισμούς οικοπέδων.

Σε εξέλιξη βρίσκονται και αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του έτους τα συγχρηματοδοτούμενα από τα Διαρθρωτικά Ταμεία έργα ανέγερσης Πολιτιστικού Κέντρου στην Οδού, συνολικού κόστους €1.510.520, ανάπλασης του πυρήνα και δημιουργίας πολιτιστικού κέντρου στους Αγίους Βαβατσινιάς με δαπάνη €888.755, ανάπλασης της κεντρικής πλατείας και διαμόρφωσης προσόψεων των κτηρίων στην Καλαβασό, κόστους €721.050, ανέγερσης Πολυδύναμου Συνεδριακού Κέντρου στα Πάνω Λεύκαρα έναντι συνολικής δαπάνης €2.211.989 καθώς και η αναπαλαίωση παραδοσιακού τυροκομείου στην Αθηαίνου με κόστος €763.950.

Είμαι σίγουρη ότι μετέχοντας στη σημερινή ενημερωτική ημερίδα που διοργανώνει η Επαρχιακή Διοίκηση Λάρνακας σε συνεργασία με την Ένωση Κοινοτήτων Λάρνακας θα κερδίσετε πολλά και σημαντικά εφόδια στο δύσκολο έργο που καλείστε καθημερινά να φέρετε εις πέρας, ανταποκρινόμενοι στις ανάγκες και προσδοκίες των κατοίκων των χωριών σας. Είναι σημαντικό να δοθεί η μέγιστη δυνατή βαρύτητα σε καλές πρακτικές διοίκησης και στην ορθή άσκηση των αρμοδιοτήτων και εξουσιών σας, εφαρμόζοντας αυστηρά τις πρόνοιες του περί Κοινοτήτων Νόμου, των σχετικών Κανονισμών και όλων των σχετικών νομοθετικών ρυθμίσεων βάσει των οποίων καλείστε να ενεργείτε ως δημόσια τοπική αρχή. Οι αρχές της νομιμότητας και της χρηστής διοίκησης θα πρέπει να αποτελούν γνώμονα στη λήψη των αποφάσεων που καλείστε να πάρετε ως εκλελεγμένες τοπικές αρχές καθώς και στην καθημερινή σας δράση στη διαχείριση των υποθέσεων των κοινοτήτων σας.

Με τα λίγα αυτά λόγια, σας διαβεβαιώνω ότι το Υπουργείο Εσωτερικών και εγώ προσωπικά θα είμαστε στη διάθεση σας για οτιδήποτε χρειαστείτε και μπορεί να βοηθήσει στην επιτέλεση του έργου σας, επαναλαμβάνοντας ότι η προσπάθεια και οι στόχοι είναι κοινοί. Εύχομαι η σημερινή ημερίδα να είναι παραγωγική και δημιουργική.