29/3/12

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας για το Κυπριακό


29/03/2012

Εφόσον η Τουρκία δεν υλοποιεί τις υποχρεώσεις της, δεν μπορεί εμείς να μετακινηθούμε και να δεχθούμε να ανοίξουν κεφάλαια, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας, ενώ σε σχέση με τις συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού ανέφερε πως η πλευρά μας έχει εκφράσει πλήρη ετοιμότητα για συνέχιση των συνομιλιών για όσο δεν βρίσκεται «κοινή γλώσσα».



Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά την επιστροφή του στο Προεδρικό Μέγαρο από τον χώρο διεξαγωγής των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «Από ’δω και πέρα φαίνεται ότι ο λόγος ανήκει στον κ. Ντάουνερ και στον Γενικό Γραμματέα. Συντάσσει αύριο και πρέπει κανονικά να παραδώσει Έκθεση του στον Γενικό Γραμματέα. Σήμερα είχαμε μια συνάντηση με τον κ. Έρογλου η οποία ουσιαστικά παρέπεμψε στους ειδικούς για συνέχιση της συζήτησης του περιουσιακού. Αναμένουμε αποτέλεσμα, αν υπάρξει, στη βάση του οποίου ο κ. Ντάουνερ θα προχωρήσει παρακάτω. Θα κάνει μια πολύ σύντομη έκθεση ο κ. Ντάουνερ».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι δεν έχει οριστεί νέα συνάντηση μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «εμείς έχουμε εκφράσει την πλήρη ετοιμότητα μας να συνεχίσουμε έτσι και αλλιώς τις συνομιλίες, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος της σημερινής συνάντησης και ανεξαρτήτως και της Έκθεσης του κ. Ντάουνερ. Η άποψη μας είναι ότι θα πρέπει να συνεχιστούν οι συνομιλίες όσο δεν βρίσκουμε κοινή γλώσσα».

Κληθείς να αναφέρει κατά πόσο ο κ. Ντάουνερ έδωσε κάποιες ενδείξεις ως προς το τι θα περιλαμβάνει η Έκθεσή του, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «είναι καλά να τηλεφωνήσετε στον κ. Ντάουνερ. Σε εμάς δεν είπε, μακάρι να πει σε σας».

Ερωτηθείς, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι οι διαπραγματευτικές ομάδες συνεχίζουν σήμερα τη συζήτηση και πρόσθεσε ότι «εμείς με τον κ. Έρογλου έχουμε αποχωρήσει και έμειναν οι Ομάδες εκεί για να συνεχίσουν τη συζήτηση με τα Ηνωμένα Έθνη».

Σε ερώτηση αν έγινε νύξη από τον κ. Έρογλου σχετικά με επιστολή του προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ ότι είναι έτοιμος να αποδεχθεί διασταυρούμενη ψήφο εάν ο Γενικός Γραμματέας συγκαλέσει πολυμερή διάσκεψη, όπως αναφέρεται και στον Τύπο, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «στον Τύπο αναφέρονται πολλά. Δεν έγινε καμιά νύξη από τον κ. Έρογλου ούτε για επιστολή του στον Γενικό Γραμματέα ούτε για κατάθεση τέτοιας πρότασης τέλος πάντων. Πρώτα από όλα θα έπρεπε να το καταθέσει αυτό στις συνομιλίες. Από ’κει και πέρα τα όσα διαβιβάζονται ή βλέπουν το φως της δημοσιότητας, αν αληθεύουν - δεν μου αρέσει να κάνω δηλώσεις με το ‘αν αληθεύουν’- είναι μια κίνηση, ένας ελιγμός επικοινωνιακού χαρακτήρα και προς τον Γενικό Γραμματέα και, γενικότερα, προς τη διεθνή κοινή γνώμη».

Κληθείς να πει αν τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα δικαιολογούν εισήγηση για σύγκληση διεθνούς ή πολυμερούς διάσκεψης, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «Φρονώ ότι ο Γενικός Γραμματέας δεν θα καλέσει πολυμερή διάσκεψη. Αυτή είναι η προσωπική μου εκτίμηση. Αν θα με διαψεύσει θα φανεί, εν πάση περιπτώσει. Βεβαίως, δεν δικαιολογείται αφού τίποτε από τις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει ενώπιον του Γενικού Γραμματέα δεν έχει υλοποιηθεί, όπως, για παράδειγμα, το να συνεχίσουμε από ’κει που μείναμε με τον κ. Ταλάτ, ανεξαρτήτως αν οι πλευρές δέχονται ή δεν δέχονται. Αυτό είναι δευτερεύον για το ερώτημα που υποβάλλετε. Ο κ. Έρογλου δεν συνεχίζει από ’κει. Αντίθετα, αθετεί αυτά τα πράγματα. Ο Γενικός Γραμματέας και εμείς έχουμε συμφωνήσει, πράγμα που πέρασε και σε ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών ότι, για να συγκληθεί διάσκεψη θα πρέπει να επιλυθούν οι εσωτερικές πτυχές του προβλήματος. Είναι ανοικτό ακόμη το θέμα της διακυβέρνησης, είναι ανοικτό το θέμα της ιθαγένειας, είναι ανοικτό το περιουσιακό, ανοικτό το εδαφικό. Σημαντικότατες πτυχές του Κυπριακού. Άρα, δεν δικαιολογείται η σύγκληση της όποιας διάσκεψης».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι από τις Βρυξέλλες μεταδίδεται ότι ο Επίτροπος για τη Διεύρυνση κ. Στέφαν Φούλε εισηγείται άνοιγμα οκτώ κεφαλαίων για την Τουρκία, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «Να είμαστε ψύχραιμοι και αυτά να τα δούμε με συγκεκριμένο τρόπο προτού αρχίσουμε και τις επιθέσεις κατά του κ. Φούλε, διότι νομίζω είμαστε μάστορες σε αυτό, και ‘φτύνουμε πάνω μας’. Εμείς έχουμε τις θέσεις μας, είναι γνωστές οι θέσεις, τις υπερασπιζόμαστε. Είμαστε σε επαφή και με τον κ. Φούλε και εμείς και οι Ευρωβουλευτές μας, σε μια συντονισμένη προσπάθεια να γίνουν τα πράγματα όπως πρέπει να γίνουν και όπως έχει αναλάβει υποχρεώσεις η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Συμβούλιο και η Επιτροπή ακόμη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

Τέλος, κληθείς να διευκρινίσει τι εννοεί όταν λέει να γίνουν τα πράγματα όπως πρέπει να γίνουν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε «να γίνουν όπως πρέπει σημαίνει η Τουρκία, εφόσον δεν υλοποιεί τις υποχρεώσεις της, δεν μπορεί εμείς να μετακινηθούμε και να δεχθούμε να ανοίξουν κεφάλαια».