29/3/12

Συνάντηση της Υπουργού Εσωτερικών με τον Γενικό Διευθυντή της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

29/03/2012





Η Υπουργός Εσωτερικών κα Ελένη Μαύρου είχε σήμερα το πρωί, στο γραφείο της, συνάντηση με τον Γενικό Διευθυντή της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Stefano Manservisi. Στη συνάντηση παρίσταντο ανώτεροι κρατικοί λειτουργοί του Υπουργείου Εσωτερικών.

Στη συνάντηση έγινε ανασκόπηση της προετοιμασίας που έγινε μέχρι στιγμής εν όψει της επικείμενης Προεδρίας της Κύπρου στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συζητήθηκαν ιδιαίτερα τα θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου όπως η ολοκλήρωση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου, η εμπορία προσώπων, η ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων για τις Οδηγίες αναφορικά με τους ενδοεταιρικά μετατιθέμενους και τους Εποχιακά Εργαζόμενους Υπηκόους Τρίτων Χωρών, ο Οδικός Χάρτης για τη διασφάλιση ευρωπαϊκής δράσης έναντι μεταναστευτικών ροών, το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο στον Τομέα Εσωτερικών Υποθέσεων 2014-2020 και άλλα .

Μετά το πέρας της συνάντησης, η κα Υπουργός σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους ανέφερε ότι οι προετοιμασίες για την επικείμενη Κυπριακή Προεδρία βρίσκονται σε ικανοποιητικό στάδιο και συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς. Το Υπουργείο Εσωτερικών είναι σε συνεχή επαφή με την Πολωνία και τη Δανία, χώρες που μαζί με την Κύπρο αποτελούν το τρίο της παρούσας Προεδρίας, αλλά και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ούτως ώστε να υπάρξει διεκπεραίωση των ζητημάτων που χειρίζεται το Υπουργείο το συντομότερο δυνατό, δήλωσε η κα Μαύρου.

Από την πλευρά του ο κ. Manservisi, αφού συγχάρηκε την κα Μαύρου για τον διορισμό της στο Υπουργείο, ανέφερε ότι είχε την ευκαιρία να συζητήσει με την κα Υπουργό για τις διεργασίες εν όψει της Κυπριακής Προεδρίας και εξέφρασε την ικανοποίηση του για το βαθμό ετοιμότητας της Κύπρου.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου η κα Υπουργός δήλωσε ότι στη συνάντηση συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2014-2020 στον Τομέα Εσωτερικών Υποθέσεων το οποίο έχει να κάνει με τα ταμεία που αφορούν θέματα όπως η αντιμετώπιση κρίσεων και μεταναστευτικών ροών αναφέροντας ότι ως Κύπρος θα επιδιώξουμε να διαδραματίσουμε καθοριστικό ρόλο στην ολοκλήρωση της συζήτησης αυτού του ζητήματος επί Κυπριακής Προεδρίας.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου κατά πόσον συζητήθηκε στη συνάντηση το θέμα της λαθρομετανάστευσης από την Τουρκία προς τα κατεχόμενα, η κα Μαύρου δήλωσε ότι το θέμα της μετανάστευσης απασχολεί ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και αντιμετωπίζεται στο σύνολο του. Η κα Υπουργός ανέφερε ότι με την Τουρκία έχει ξεκινήσει ένας διάλογος ο οποίος είναι σε αρχικό στάδιο και αφορά θέματα θεωρήσεων, ελέγχου και επανεισδοχής. Ως Κυπριακή Δημοκρατία έχουμε τονίσει πως για μας είναι σημαντικό ο όποιος διάλογος να μην προδικάζει το αποτέλεσμα και ότι η Τουρκία θα πρέπει να ανταποκριθεί σε όλες τις υποχρεώσεις που ισχύουν για τα υφιστάμενα κράτη μέλη, ανέφερε η κα Υπουργός. Στα πλαίσια αυτών των υποχρεώσεων, ξεκαθάρισε, συμπεριλαμβάνεται και η υπογραφή και εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας για την επανεισδοχή παράνομων μεταναστών με όλα τα κράτη μέλη.

Σε ερώτηση κατά πόσον θα επιδιωχθεί από την Κυπριακή Προεδρία κάποια πρωτοβουλία σε σχέση με την προσπάθεια που καταβάλουν τα μεσογειακά κράτη για την αντιμετώπιση των δυσκολιών που προκύπτουν από την μετανάστευση, η κα Μαύρου δήλωσε ότι εκφράστηκε εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ετοιμότητα αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών.