29/3/12

Ο Βουλευτής κ. Χρίστος Μέσης συναντήθηκε με τον Γενικό Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

29/03/2012





Ο Βουλευτής κ. Χρίστος Μέσης, μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, είχε σήμερα συνάντηση με τον Γενικό Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Stefano Manservisi.

Κατά τη συνάντηση ο κ. Μέσης υπογράμμισε τη σημασία ολοκλήρωσης του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου (ΕΣΑ) μέχρι το τέλος του 2012. Επισήμανε επίσης ότι η επίτευξη του ΕΣΑ απαιτεί σκληρή δουλειά στο πλαίσιο της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης το δεύτερο εξάμηνο του 2012, καθώς και εδραίωση πνεύματος αλληλοκατανόησης, αμοιβαίας εμπιστοσύνης και αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών και των θεσμικών οργάνων της ΕΕ. Ο κ. Μέσης αναφέρθηκε επίσης στη σημασία που αποδίδει η Κύπρος στο θέμα της ενσωμάτωσης των μεταναστών.
Ο κ. Manservisi και ο κ. Μέσης αντάλλαξαν απόψεις για διάφορα επιμέρους θέματα που άπτονται του τομέα εσωτερικών υποθέσεων της ΕΕ και αναμένεται να απασχολήσουν την Κυπριακή Προεδρία της ΕΕ. Περαιτέρω, ο κ. Manservisi αναφέρθηκε στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) 2014-2020 στον τομέα των εσωτερικών υποθέσεων, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί επί Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ. Τόνισε επίσης τις επιδιώξεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για εξασφάλιση μεγαλύτερων κονδυλίων, στο πλαίσιο του ΠΔΠ, στον τομέα της ασφάλειας των συνόρων, της καταπολέμησης της παράνομης μετανάστευσης, καθώς και της ομαλότερης ένταξης των μεταναστών. Υπήρξε δε ταύτιση απόψεων ως προς το χάσμα που υπάρχει ανάμεσα στα αναγκαία υποστηρικτικά μέσα και την υλοποίηση των προαναφερθέντων στόχων. Οι κ.κ. Μέσης και Manservisi υπογράμμισαν, εξάλλου, την ανάγκη για απλούστευση των σχετικών διαδικασιών, ώστε να υπάρχει αποτελεσματική παρέμβαση στις περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Τέλος, ο κ. Μέσης αναφέρθηκε στις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας που αφορούν στην καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, την υιοθέτηση των αναγκαίων μηχανισμών για υλοποίηση αυτού του στόχου, καθώς και τον καταρτισμό ολοκληρωμένης πολιτικής επί του ζητήματος.