20/03/2012
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας δέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό κ. Αλεξάντερ Ντάουνερ.
Μετά τη συνάντηση, ο κ. Ντάουνερ ερωτηθείς ποιο είναι το κλίμα των συνομιλιών, απάντησε ότι «θα μπορούσε να ήταν θερμότερο. Οι διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να έβαιναν καλύτερα από ό,τι βαίνουν.
Ο Γενικός Γραμματέας μου ζήτησε, όπως θα θυμάστε, να του ετοιμάσω μια έκθεση μέχρι το τέλος αυτού του μήνα, στο τέλος δηλαδή της ερχόμενης βδομάδας. Δεν την έχω αρχίσει ακόμη, θα αρχίσω την ερχόμενη βδομάδα. Δεν θα μου πάρει πολύ, διότι δεν θα γράψω μεγάλη έκθεση. Προσβλέπω στη συνέχεια να συναντηθώ με τον Γενικό Γραμματέα τον Απρίλιο για να τη συζητήσουμε και να εργαστούμε για τη μελλοντική πορεία των διαπραγματεύσεων σε ό,τι αφορά τα Ηνωμένα Έθνη. Αυτή είναι μιας κυπριακής ιδιοκτησίας και καθοδήγησης διαδικασία. Αυτό θέλουν οι δύο πλευρές και εμείς το σεβόμαστε. Τελικά, οι δύο πλευρές έχουν την ευθύνη για την επιτυχία ή άλλως πως, των διαπραγματεύσεων. Εμείς απλώς κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε. Θα δούμε τι θα γίνει τις επόμενες δέκα μέρες.
Θα βρίσκομαι στις Βρυξέλλες την Παρασκευή, ελπίζω να συναντηθώ εκεί με τους Υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας, της Τουρκίας, της Βρετανίας, καθώς και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα είναι μια ευκαιρία για να μιλήσουμε για το πού βρισκόμαστε στις συνομιλίες και για τις προοπτικές για το μέλλον».
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι, αφού ο Γενικός Γραμματεας του ΟΗΕ αναφέρει στην έκθεσή του ότι δεν υπάρχει πρόοδος, τότε δεν υπάρχει και νόημα για σύγκληση μιας διεθνούς διάσκεψης, ο κ. Ντάουνερ είπε: «Όσον αφορά τη διεθνή διάσκεψη, ο Γενικός Γραμματέας είπε αρκετές φορές ότι η διεθνής διάσκεψη θα είχε επίκεντρο τις διεθνείς πτυχές, κυρίως τις Συνθήκες Εγγύησης και Συμμαχίας.
Εδώ στην Κύπρο θα πρέπει να υπάρξει επίλυση των διαφορών για τις κύριες πτυχές πρώτα και δεν έχουμε ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις για αυτές. Δεν υπάρχουν συγκλίσεις σε όλες τις κύριες πτυχές. Στο περιουσιακό υπάρχουν κάποιες συγκλίσεις, όμως, ακόμη υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις, όπως και στο θέμα της διακυβέρνησης και της κατανομής εξουσιών, ιδιαίτερα στο θέμα της εκτελεστικής εξουσίας και των εκλογών για την εκτελεστική εξουσία. Και χρειαζόμαστε τέτοια θέματα να επιλυθούν πριν μπούμε σε κάποιου είδους πολυμερή ή διεθνή διάσκεψη».
Ερωτηθείς αν θα θέσει τέτοιο θέμα στην έκθεσή του, ο κ. Ντάουνερ είπε: «Δεν έχω γράψει την έκθεση ακόμη. Ρωτήστε με σε δύο βδομάδες. Δώστε μου χρόνο. Θα πρέπει να σκεφτώ τι θα κάνω με την έκθεση. Στο μεταξύ θα πρέπει να διαβουλευτώ όχι μόνο με τις δύο πλευρές εδώ – θα δω αύριο τον κ. Έρογλου, είδα σήμερα τον Πρόεδρο Χριστόφια, θα τον ξαναδώ την ερχόμενη βδομάδα, θα έχουμε συνάντηση των ηγετών την Πέμπτη, θα έχουμε άλλη συνάντηση των ηγετών την ερχόμενη βδομάδα – αλλά θα συναντηθώ με τους Έλληνες, τους Τούρκους, τους Βρετανούς, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Υπάρχουν πολλά που θα πρέπει να μάθω από όλους αυτούς για να δω τι αισθάνονται για το μέλλον αυτών των συνομιλιών και για το μέλλον της Κύπρου. Εμείς στα Ηνωμένα Εθνη κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε για τον κυπριακό λαό».
Ερωτηθείς σχετικά με την ανάληψη της Προεδρίας της ΕΕ από την Κυπριακή Δημοκρατία, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι «δεν έχει γίνει ακόμη. Είμαι από την Αυστραλία, δεν είμαστε μέλος της ΕΕ και δεν φιλοδοξούμε να γίνουμε μέλος της ΕΕ. Πέραν από όλα, δεν βρισκόμαστε στην Ευρώπη. Δεν γνωρίζω τις λεπτομέρειες για το τι πρέπει να γίνει από την Προεδρία της ΕΕ. Μου είπαν, όμως, ότι προϋποθέτει μεγάλο φόρτο εργασίας και είναι μια πολύ χρονοβόρα και περίπλοκη δουλειά. Η Κυβέρνηση εδώ έχει διαθέσει πολλά μέσα για την Προεδρία, λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη το θέμα αυτό και έτσι θα είναι μεγάλο επίκεντρο δραστηριότητας το δεύτερο εξάμηνο αυτού του έτους».
Ερωτηθείς γιατί, εφόσον οι διαπραγματεύσεις είναι κυπριακής ιδιοκτησίας και καθοδήγησης, είναι σημαντικό ο ίδιος να διαβουλευτεί με ξένους, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι θα διαβουλευθεί «με την έννοια ότι αυτοί θα με πληροφορήσουν για το σκεπτικό τους. Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να διαβουλευτώ μαζί τους. Τελικά είναι ο κυπριακός λαός που θα αποφασίσει την τύχη του νησιού, όχι οι ξένοι Υπουργοί ή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το ξέρουμε αυτό, διότι τελικά η συμφωνία που θα επιτευχθεί θα τεθεί σε δημοψηφίσματα στον βορρά και στον νότο. Ο κυπριακός λαός θα αποφασίσει. Είναι σημαντικό να το καταλάβουμε αυτό. Αλλά το να μην διαβουλευόμαστε με τον κόσμο δεν αποτελεί συνετή διπλωματία. Είναι απόλυτα λογικό να διαβουλεύεσαι με κόσμο που έχει ενδιαφέρον για την Κύπρο, που παρακολουθεί το Κυπριακό και έχει επιρροή. Σε κάθε περίπτωση, αυτές οι χώρες είναι μέλη του ΟΗΕ και η Βρετανία είναι Μόνιμο Μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας. Έτσι, διατηρούμε επαφή με αυτούς τους ανθρώπους».
Τέλος, σε ερώτηση αν στην έκθεση του θα εισηγηθεί πώς θα προχωρήσει η διαδικασία, είπε ότι «δεν θα προκαταλάβω αυτό που δεν έγραψα».