Η Υπουργός Εξωτερικών συμμετείχε στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, στην Κοπεγχάγη
12/03/2012
Η Υπουργός Εξωτερικών δρ Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή συμμετείχε στο Άτυπο Συμβούλιο, Υπουργών Εξωτερικών την ΕΕ (Gymnich), που πραγματοποιήθηκε στις 9 και 10 Μαρτίου στην Κοπεγχάγη.
Κατά τη συνάντηση οι Υπουργοί Εξωτερικών είχαν μια ανοικτή και σε βάθος συζήτηση για την αποτελεσματικότητα και τις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ (ένα χρόνο μετά την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης) στο μέσο της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τις περισσότερες χώρες της ΕΕ. Στο πλαίσιο αυτό οι Υπουργοί συζήτησαν την πολιτική της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, με έμφαση στις θρησκευτικές ελευθερίες και τα δικαιώματα των γυναικών.
Επιπλέον, οι Υπουργοί συζήτησαν για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί η ΕΕ να προωθήσει την εκδημοκρατικοποίηση σε χώρες που βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα της εξωτερικής πολιτικής της (μέσω πολιτικών και οικονομικών πιέσεων, αλλά και μέσω διπλωματικής προσέγγισης), με απώτερο στόχο τη μεταφορά των αρχών και αξιών της Ένωσης.
Η κα Υπουργός στις παρεμβάσεις της τόνισε πως η πολιτική της διεύρυνσης της ΕΕ, που στοχεύει να ενοποιήσει την Ευρώπη, αποτελεί προτεραιότητα. Επιπλέον, προτεραιότητα αποτελούν οι σχέσεις με τις χώρες γειτονίας της ΕΕ, δεδομένων και των εξελίξεων στην Αραβική Άνοιξη. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την Κύπρο η οποία ως το νότιο-ανατολικότερο άκρο της ΕΕ, βρίσκεται πολύ κοντά στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Όσον αφορά στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή η κα Υπουργός επισήμανε πως η ΕΕ οφείλει να διαδραματίσει ακόμη πιο δραστήριο ρόλο. Αναφορικά με τη Συρία, υπογράμμισε το πόσο εύθραυστη είναι η κατάσταση και τόνισε την ανάγκη αποφυγής στρατιωτικής επέμβασης, αφού αυτό θα οδηγούσε σε εμφύλιο πόλεμο, με σοβαρότατες πιθανότητες η κρίση να επεκταθεί σε όλη την περιοχή, με πρώτο τον Λίβανο. Η δρ Μαρκουλλή, υπενθυμίζοντας την κρίση στο Λίβανο το 2006, όπου 60 χιλιάδες Ευρωπαίοι εκκενώθηκαν μέσω Κύπρου, εξήγησε ότι η Πρεσβεία της Κύπρου στη Δαμασκό θα παραμείνει ανοικτή για ανθρωπιστικούς και προξενικούς λόγους.
Όσον αφορά στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων η κα Υπουργός τόνισε πως η ΕΕ πρέπει να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην καθολική (universal) προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, επισημαίνοντας τη σημασία όπως η προσέγγιση της ΕΕ να έχει συνοχή και συνέπεια (αποφυγή δύο μέτρων και δύο σταθμών). Επιπλέον, κάλεσε όπως το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων συζητείται πιο συχνά από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων. Αναφορικά με το θέμα των δικαιωμάτων και τον ρόλο των γυναικών, η κα Υπουργός τόνισε πως παρά την πρόοδο τις τελευταίες δεκαετίες, η διαδικασία ήταν πολύ αργή και έχουμε ακόμη πολύ δρόμο για την ολοκληρωτική επίτευξη του στόχου μας. Η δρ Μαρκουλλή ενημέρωσε, επίσης, για την πρόθεση να διοργανωθεί στην Κύπρο σεμινάριο για τον ρόλο των γυναικών στην επίλυση συγκρούσεων και τις διαδικασίες ειρήνευσης, στη βάση του ψηφίσματος 1325 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου θα προσκληθούν γυναικείες προσωπικότητες, μεταξύ των οποίων και Ελληνοκύπριες, Τουρκοκύπριες, Ισραηλινές, Παλαιστίνιες και γυναίκες που διαδραμάτισαν ρόλο στις εξελίξεις της Αραβικής Άνοιξης.
Τέλος, αναφερόμενη στο θέμα των θρησκευτικών ελευθεριών, υπενθύμισε στους εταίρους της την κατάσταση στη Κύπρο, όπου για 38 χρόνια τα θρησκευτικά δικαιώματα 300 Χριστιανών Ορθόδοξων και 100 Μαρωνιτών Καθολικών εγκλωβισμένων καταπατούνται από το κατοχικό καθεστώς, με την απαγόρευση τέλεσης θρησκευτικών λειτουργιών και, ακόμη, βίαιου τερματισμού τέτοιων λειτουργιών κατά τη διάρκεια της τέλεσης τους. Επιπρόσθετα, συνέχισε, όλες οι 500 Εκκλησίες –Ορθόδοξες, Καθολικές, Μαρωνίτικες και Αρμένικες– και σχεδόν 20 μοναστήρια στα κατεχόμενα, τόνισε, έχουν ολοκληρωτικά λεηλατηθεί και απογυμνωθεί από όλα τα εκκλησιαστικά αντικείμενα, ενώ άλλα βρίσκονται σε επικίνδυνη κατάσταση να καταρρεύσουν. Η δρ Μαρκουλλή τόνισε ότι οι εγκλωβισμένοι είναι Ευρωπαίοι πολίτες των οποίων καταπατούνται τα θρησκευτικά τους δικαιώματα από την κατοχική δύναμη και η ΕΕ δεν μπορεί να μένει απαθής και να ασχολείται μόνο με ορισμένες χώρες επιλεκτικά. Με τον τρόπο αυτό χάνουμε την αξιοπιστία μας και απογοητεύουμε τους ίδιους τους πολίτες της ΕΕ, κατέληξε η Υπουργός Εξωτερικών.