Δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης μετά από σύσκεψη του Συμβουλίου Εγκληματικότητας
06/02/2012
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Λουκάς Λουκά προήδρευσε σήμερα σύσκεψης του Συμβουλίου Εγκληματικότητας που σκοπό είχε την έγκριση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Εγκληματικότητας 2012-2017 και τη λήψη αποφάσεων σχετικά με την προώθηση και παρακολούθηση της υλοποίησης των δράσεών του, καθώς και την αξιολόγησή του.
Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της σύσκεψης, ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι το Εθνικό Σχέδιο Δράσης χωρίζεται σε τρεις άξονες: τη μείωση των εγκληματογόνων παραγόντων, τη μείωση της υποτροπής και τη μείωση των ευκαιριών για διάπραξη αδικημάτων (μέτρα που αφορούν αποκλειστικά στην Αστυνομία). Το Σχέδιο περιλαμβάνει 221 δράσεις και καλύπτει όλο σχεδόν το φάσμα των Υπηρεσιών του κράτους.
Κατά τη σημερινή σύσκεψη του Σώματος, αποφασίστηκε η έγκριση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης και η προώθησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο μετά από ενημέρωση των Υπουργών που προΐστανται των Υπηρεσιών που εμπλέκονται.
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι σημειώνεται αύξηση της εγκληματικής δραστηριότητας, ο κ. Λουκά διευκρίνισε ότι το Εθνικό Σχέδιο Δράσης και η Αστυνομία είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης δεν αφορά στη σημερινή εγκληματικότητα αλλά είναι μακροπρόθεσμο και βάζει τις βάσεις για τα έξι επόμενα χρόνια. «Ξεκινούμε με φροντίδα στα παιδιά, όπου εμπλέκεται το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων», είπε και πρόσθεσε πως υπάρχουν και άλλες Υπηρεσίες απασχόλησης των παιδιών στη σχολική ηλικία. «Εδώ εμπλέκονται και οι μη εθελοντικές οργανώσεις και ο εθελοντισμός και το Υπουργείο Εργασίας, με στόχο να δοθεί το σωστό νόημα στα παιδιά για το πώς διαπλάθουν τον χαρακτήρα τους, τι έννοιες έχουν, πώς βλέπουν κάτι το οποίο είναι κακό αλλά κάποιοι, όχι εσκεμμένα, προσπαθούν να παρουσιάσουν ένα είδωλο το οποίο είναι κακό για τα παιδιά. Άρα, ξεκινούμε από την πολύ παιδική ηλικία, πάμε στο δημοτικό, πάμε στο γυμνάσιο, πάμε στο λύκειο για να βοηθήσουμε στη διάπλαση του χαρακτήρα των παιδιών όσον αφορά στην εγκληματικότητα. Τι πρέπει να θεωρεί το παιδί σωστό και τι πρέπει να θεωρεί λάθος. Και τα ΜΜΕ εμπλέκονται σε αυτό το πρόγραμμα και θα ειδοποιηθούν ανάλογα».
«Άρα», συμπλήρωσε, «είναι ένα σφαιρικό πρόγραμμα που καλύπτει όλες τις πτυχές. Δεν αφορά στη σημερινή εγκληματικότητα, που είχαμε δυο φόνους τους τελευταίες τρεις μήνες. Είναι ένα μακρόχρονο εξαετές πρόγραμμα, το οποίο θα αποδώσει καρπούς κατά τη διάρκεια των επόμενων 20 χρόνων».
Ερωτηθείς σχετικά με το προηγούμενο πενταετές Σχέδιο Δράσης, ο κ. Λουκά είπε πως έγιναν αρκετές δράσεις, «είχε γίνει μια αξιολόγηση, είδαμε τις ενδείξεις και έχουμε αποφασίσει και τον τρόπο ελέγχου των δράσεων αυτών, δηλαδή αν γίνονται οι δράσεις, πού έχουμε πρόβλημα». Είπε πως οι δράσεις αυτές περιλαμβάνουν διαλέξεις, σεμινάρια, δημιουργία χώρων, επιχορηγήσεις κ.ά.
«Σκοπός μας», πρόσθεσε, «είναι με αυτό το σχέδιο να διαπλάσουμε και να βοηθήσουμε τους χαρακτήρες των νέων, των παιδιών, ούτως ώστε όταν ενηλικιωθούν να έχουν πιο σωστές βάσεις για να μπορέσουμε να τους βοηθήσουμε να αντιμετωπίσουν τα πραγματικά προβλήματα που έχουν, είτε αυτά είναι ναρκωτικά, είτε είναι νεανική παραβατικότητα, εγκληματικότητα, σοβαρά εγκλήματα, η βία στα σχολεία. Ο σκοπός μας είναι να βοηθήσουμε τους νέους να αντιμετωπίσουν πιο αποτελεσματικά τα σύγχρονα προβλήματα τα οποία μαστίζουν την κοινωνία μας».
Σε παρατήρηση ότι έχει σημειωθεί έξαρση του σοβαρού εγκλήματος, ο κ. Υπουργός είπε ότι έχουν γίνει συσκέψεις με την Αστυνομία και έχουν ληφθεί αποφάσεις για δραστικά μέτρα που θα βοηθήσουν στην αποτροπή, που όμως δεν είναι ανακοινώσιμα.
Στη συνέχεια ο κ. Υπουργός απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με την επίθεση που δέχθηκε στο σπίτι του ο Υπεύθυνος Τροχαίας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λεμεσού, κ. Μιχάλης Κατσουνωτός. Ο κ. Λουκά είπε ότι διερευνάται η υπόθεση ενώ διεμήνυσε ότι υπάρχει πλήρης στήριξη στον συγκεκριμένο αλλά και σε όλους τους αξιωματούχους της Δύναμης.
Η Αστυνομία, κατέληξε, αξιολογεί όλες τις πληροφορίες, έχει ένα σκοπό και θα κάνει το παν για να εκπληρώσει τον σκοπό της.