Ομιλία του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλή Αλετράρη στο Συνέδριο για την Εξοικονόμηση Νερού, στη Δημοσιογραφική Εστία
18/11/2011
Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι σήμερα μαζί σας στην έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου για την Εξοικονόμηση Νερού. Θα ήθελα να χαιρετίσω τη συμμετοχή της Κύπρου, σε συνεργασία με άλλους οργανισμούς, σε ένα από τα τέσσερα καινοτόμα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση της ερημοποίησης με αποτελεσματικές μεθόδους άρδευσης στη γεωργία.
Η συμμετοχή αυτή στο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να ενθαρρύνει την έρευνα υψηλού επιπέδου, συγκεντρώνοντας ερευνητές με μεγάλη εμπειρία σε διάφορους τομείς της βιομηχανίας, των ερευνητικών οργανισμών υψηλής τεχνολογίας, καθώς και του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Η συνέργεια που θα προκύψει από τις δραστηριότητες με το πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ερημοποίησης με αποτελεσματικές μεθόδους άρδευσης στη γεωργία αφενός θα έχει πολλαπλά και πολύ σημαντικά οφέλη στη βιώσιμη διαχείριση των υδατικών μας πόρων και αφετέρου θα συμβάλει στην επιστημονική προβολή της Κύπρου διεθνώς.
Η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει το θέμα της αειφόρου διαχείρισης των υδατικών πόρων με σοβαρότητα, με σύνεση, αλλά και με πολλή υπευθυνότητα. Το 2012, με την αποπεράτωση των Μονάδων Αφαλάτωσης που έχουν δρομολογηθεί, η πλήρης απεξάρτηση της ύδρευσης από τις βροχοπτώσεις θα είναι γεγονός και η κυπριακή κοινωνία, η οικονομία και ο τουρισμός θα είναι εξασφαλισμένα κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.
Ως αποτέλεσμα της πολιτικής για την ύδρευση, όλο και μεγαλύτερες ποσότητες νερού των φραγμάτων θα χρησιμοποιούνται για την κάλυψη αρδευτικών αναγκών. Με την αποπεράτωση του 107ου φράγματος στη Σολέα, η Κύπρος θα έχει πλέον τη δυνατότητα αποθήκευσης πέραν των 330 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού.
Μακροπρόθεσμα, η κυβερνητική υδατική πολιτική εστιάζεται και στη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση και άλλων μη συμβατικών πηγών νερού, όπως είναι το ανακυκλωμένο νερό, για ενίσχυση του υδατικού ισοζυγίου. Ολοένα και μεγαλύτερες ποσότητες ανακυκλωμένου νερού αξιοποιούνται για εμπλουτισμό υπόγειων υδροφορέων, καθώς και για άρδευση υφιστάμενων αλλά και νέων γεωργικών καλλιεργειών που γειτνιάζουν με τους Σταθμούς Επεξεργασίας Λυμάτων.
Η χρήση νέων τεχνολογιών στην άρδευση είναι ένα θέμα που αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και την Κύπρο. Αναμφισβήτητα η συμβολή των διαφόρων Συνδέσμων μέσω της εμπλοκής τους στον βέλτιστο τρόπο εξοικονόμησης νερού έχει ιδιαίτερη σημασία και ρόλο στην αειφόρο διαχείριση και την ορθολογική χρήση του νερού.
Βεβαίως, το υδατικό δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με μεμονωμένα και αποσπασματικά μέτρα, αλλά μέσα από ένα θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία του υδατικού τομέα. Το πλαίσιο αυτό προσφέρεται μέσα από τον περί της Ενιαίας Διαχείρισης των Υδάτων Νόμο και την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Οδηγίας Πλαίσιο περί Υδάτων. Στα πλαίσια αυτά βρίσκεται ήδη σε εφαρμογή το Σχέδιο Διαχείρισης Υδάτων της Κύπρου για την προστασία και τη βελτίωση της ποσοτικής και ποιοτικής κατάστασης όλων των υδατικών μας πόρων.
Κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου για την Εξοικονόμηση Νερού, θα ήθελα να συγχαρώ όλους τους εμπλεκόμενους στο πρόγραμμα και να σας ευχηθώ καλή συνέχεια στο έργο σας. Αναμένω με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα αποτελέσματα της προσπάθειας αυτής.