Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Στέφανου Στεφάνου
23/10/2011Οι πολιτικές δυνάμεις γνωρίζουν και την πορεία των διαπραγματεύσεων και τις δυσκολίες που έχουμε αλλά και τις προσπάθειες που καταβάλλουμε έτσι ώστε να μπορέσουμε να ανοίξουμε το δρόμο προς μια συμφωνημένη λύση στο Κυπριακό, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά την κηδεία του ήρωα Θεράποντος Ζήνωνος Γαβριήλ στο Λυθροδόντα, ο κ. Στεφάνου, κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Προέδρου της ΕΔΕΚ κ. Γιαννάκη Ομήρου περί συσκότισης στο Εθνικό Συμβούλιο αναφορικά με το Κυπριακό, είπε: «Καμία συσκότιση δεν υπήρξε. Όπως πάντοτε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου ενδελεχώς για την πορεία των διαπραγματεύσεων σε αυτή την εντατική φάση στην οποία βρεθήκαμε από τη συνάντηση στη Γενεύη μέχρι και τη συνάντηση που θα έχουμε στη Νέα Υόρκη.
Υπενθυμίζω ότι δεν είναι λίγα τα κοινά ανακοινωθέντα του Εθνικού Συμβουλίου τα οποία σημειώνουν ότι ο Πρόεδρος ενημερώνει ενδελεχώς και πλήρως τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου και ακολουθεί συζήτηση και κατάθεση των θέσεων, των απόψεων των κομμάτων.
Το ότι κάποιοι έχουν επιλέξει να αναφέρονται σε συσκότιση είναι κάτι που πρέπει να απασχολήσει τους πολίτες. Οι πολιτικές δυνάμεις γνωρίζουν και την πορεία των διαπραγματεύσεων και τις δυσκολίες που έχουμε αλλά και τις προσπάθειες που καταβάλλουμε έτσι ώστε να μπορέσουμε να ανοίξουμε το δρόμο προς μια συμφωνημένη λύση στο Κυπριακό, στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, όπως προβλέπουν τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ».
Κληθείς να σχολιάσει το θέμα της πρότασης του ΔΗΚΟ περί αναβολής της συνάντησης της Νέας Υόρκης, ο κ. Στεφάνου είπε: «Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ έχει συγκαλέσει τη συνάντηση της Νέας Υόρκης. Πάντοτε η ελληνοκυπριακή πλευρά ανταποκρινόταν στα καλέσματα και στις προσκλήσεις του Γενικού Γραμματέα για έναν αυτονόητο λόγο: Εμείς απευθυνόμαστε στα Ηνωμένα Εθνη και ζητούμε από το διεθνή οργανισμό να συνδράμει στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού στη βάση των δικών του αποφάσεων. Όταν λοιπόν μας προσκαλεί ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ δεν υπάρχει χειρότερο μήνυμα που θα μπορούσε να σταλεί αν η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν ανταποκρινόταν θετικά σε αυτή την πρόσκληση. Άλλωστε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε κάθε συνάντηση που έχει με τον Γενικό Γραμματέα πολύ ξεκάθαρα καταθέτει τις θέσεις μας, τις απόψεις μας, τις προτάσεις μας, αλλά και τις δικές μας αξιολογήσεις αναφορικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων, όπως θα κάνει και τώρα στη συνάντηση της Νέας Υόρκης».
Κληθείς, επίσης, να σχολιάσει δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΚΟ κ. Μάριου Καρογιάν ότι η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου χθες ήταν κατώτερη των περιστάσεων, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «εμείς αναμένουμε ότι οι πολιτικές δυνάμεις, ανεξαρτήτως των διαφωνιών, θα πρέπει να στηρίζουν τον όποιον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο οποίος είναι ο ηγέτης της ελληνοκυπριακής πλευράς, στις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού προβλήματος. Ειδικά όταν υπάρχουν συναντήσεις, όταν υπάρχουν εν εξελίξει προσπάθειες. Αυτή η στήριξη θα πρέπει να είναι από όλους, ανεξαρτήτως των διαφωνιών που υπάρχουν».
Σε ό,τι αφορά δηλώσεις του κ. Ομήρου περί αχρησίας του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «το Εθνικό Συμβούλιο δεν είναι σε αχρησία. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσπαθεί να αξιοποιήσει το Εθνικό Συμβούλιο ως ένα συλλογικό σώμα προβληματισμού. Αν κάποιοι επιλέγουν να υποβιβάζουν τις συζητήσεις ή να προκαλούν προβλήματα είναι δικό τους θέμα. Όπως είναι και θέμα της ΕΔΕΚ και του κ. Ομήρου το πώς προσεγγίζουν το Εθνικό Συμβούλιο. Και εδώ υπάρχει μια ιστορία. Δυστυχώς, κατά καιρούς διάφορες πολιτικές δυνάμεις επέλεξαν να μη συμμετέχουν στο Εθνικό Συμβούλιο ή να χαρακτηρίζουν απαξιωτικά το Εθνικό Συμβούλιο. Αυτό δεν κάνει καλό ούτε για την ενότητα στο εσωτερικό μέτωπο ούτε για τον ίδιο το θεσμό που δημιούργησε ο Μακάριος για να μπορεί να έχει τη γνώση και τη στήριξη των πολιτικών δυνάμεων του τόπου».
Πρόσθεσε ότι «από κει και πέρα, το ΔΗΚΟ έκανε μια πρόταση για αναβολή της συνάντησης της Νέας Υόρκης. Το αν κάποιος διαφωνεί αυτό δεν σημαίνει πως απαξιώνει την όποια πρόταση, όπως ασφαλώς δεν σημαίνει πως όποτε υπάρχουν προτάσεις αυτές γίνονται αποδεκτές και προχωρούμε παρακάτω. Και ο Πρόεδρος κάνει προτάσεις και απορρίπτονται από τα κόμματα. Σημαίνει ότι ο Πρόεδρος πρέπει να απευθυνθεί στις πολιτικές δυνάμεις και να πει ότι τον απαξιώνουν; Δημοκρατία έχουμε, διάλογο έχουμε -και πρέπει να έχουμε. Από κει και πέρα υπάρχουν θέσεις, απόψεις, πολιτικές που ακολουθούμε και η πολιτική του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Κυπριακό είναι πολύ συγκεκριμένη».