13/9/11

Δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια μετά τη σύσκεψη για το φυσικό αέριο

Δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια μετά τη σύσκεψη για το φυσικό αέριο

13/09/2011





Η εκμετάλλευση των πιθανών κοιτασμάτων φυσικού αερίου μπορεί να λειτουργήσει ως κίνητρο για επίτευξη λύσης σύντομα, και ολόκληρος ο λαός, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, να επωφεληθεί από την όποια θετική εξέλιξη, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας.

Σε δήλωση του προς τα ΜΜΕ, μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, με τη συμμετοχή των Υπουργών Οικονομικών κ. Κίκη Καζαμία, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κας Πραξούλας Αντωνιάδου, Εσωτερικών κ. Νεοκλή Συλικιώτη, του Υφυπουργού παρά τω Προέδρω κ. Τίτου Χριστοφίδη και του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Στέφανου Στεφάνου, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε τα ακόλουθα:

«Η σημερινή σύσκεψη είχε ως αντικείμενο την πορεία των προσπαθειών αλλά και των ενεργειών της Κυπριακής Δημοκρατίας για την εκμετάλλευση πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων εντός των ορίων της Αποκλειστικής της Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).

Όπως είναι γνωστό εδώ και μερικά χρόνια η Κυπριακή Δημοκρατία με διάφορες αποφάσεις που έχουν ληφθεί δρομολόγησε την προσπάθειά της για εξερεύνηση του υποθαλάσσιου της πλούτου. Βήμα εξαιρετικής σημασίας προς αυτή την κατεύθυνση υπήρξε η σύναψη συμφωνιών με γειτονικές μας χώρες –και συγκεκριμένα την Αίγυπτο, το Ισραήλ και τον Λίβανο- για οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της χώρας μας.

Προχωρώντας ένα βήμα πάρα πέρα, η Κυπριακή Δημοκρατία συνήψε συμφωνία με την εταιρεία NOBLE ENERGY International για τη διεξαγωγή ερευνών στο τεμάχιο 12. Μέσα στα πλαίσια αυτής της συμφωνίας, την οποία το απόγευμα σήμερα θα ανανεώσουμε, έχουμε αποφασίσει η NOBLE ENERGY International να προχωρήσει στο προσεχές σύντομο χρονικό διάστημα σε διεξαγωγή ερευνητικής γεώτρησης.

Σκοπός της γεώτρησης είναι η διακρίβωση της ύπαρξης κοιτάσματος υδρογονανθράκων, που όπως δείχνουν οι μέχρι τώρα γεωφυσικές έρευνες αυτή η πιθανότητα είναι πολύ μεγάλη. Πέραν τούτου, με την ερευνητική γεώτρηση θα διαπιστωθεί τόσο η ποσότητα όσο και η ποιότητα των πιθανών κοιτασμάτων. Μ’ αυτό τον τρόπο επακριβώς θα καθοριστεί η προοπτική και η δυνατότητα εκμετάλλευσης των υποθαλάσσιων αποθεμάτων.

Όπως γίνεται αντιληπτό, με την ερευνητική γεώτρηση προχωρούμε στην επόμενη φάση και εισερχόμαστε πλέον στην τελική ευθεία του προγραμματισμού που έχουμε καταρτίσει.

Η εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου αποτελεί αυτονόητο και αναγνωρισμένο κυριαρχικό δικαίωμα κάθε κράτους. Αυτό το κυριαρχικό δικαίωμα η Κυπριακή Δημοκρατία το ασκεί σεβόμενη και εφαρμόζοντας πλήρως το διεθνές δίκαιο και τη Σύμβαση για το Δίκαιο της θάλασσας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Όλες οι αποφάσεις και όλες οι ενέργειες της χώρας μας κινούνται αυστηρά και απόλυτα μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια.

Από τον καιρό που η Κυπριακή Δημοκρατία ανέλαβε την προσπάθεια για έρευνα και εκμετάλλευση του υποθαλάσσιου της πλούτου, η Τουρκία με διάφορους τρόπους προσπαθεί να αμφισβητήσει αλλά και να εμποδίσει τις όποιες ενέργειες της χώρας μας. Το τελευταίο δε διάστημα, η Τουρκία πέρα από την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, εκτοξεύει απειλές εναντίον της χώρας μας όσο και των συνεργατών της στις προσπάθειες για εξόρυξη φυσικού αερίου. Η Τουρκία προκαλεί ένταση στην περιοχή στέλλοντας το μήνυμα ότι λειτουργεί σαν ταραξίας και παρανομεί παραβιάζοντας διεθνείς κανόνες.

Αυτή η πολιτική της Τουρκίας είναι ανεπίτρεπτη και καταδικαστέα. Οι απειλές εναντίον της Κύπρου για παρεμπόδιση των γεωτρήσεων και δημιουργία θερμού επεισοδίου διαταράσσουν τη διεθνή νομιμότητα και δημιουργούν κλίμα αστάθειας και έντασης στην ήδη ταραγμένη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, την ίδια ώρα που η Τουρκία διακηρύσσει πως ενδιαφέρεται δήθεν για σχέσεις μηδενικής αντιπαλότητας με τους γείτονές της.

Η Τουρκία εκτοξεύοντας απειλές επικαλείται τους Τουρκοκύπριους εγείροντας θέμα ύπαρξης δικαιωμάτων για το φυσικό αέριο. Η Κυπριακή Δημοκρατία όπως και η Διεθνής Κοινότητα δεν αναγνωρίζουν τα αποσχιστικά δεδομένα που παράνομα δημιούργησε η Τουρκία το 1983 με την ίδρυση της λεγόμενης Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου. Η τουρκοκυπριακή Κοινότητα μπορεί να έχει όφελος από την εκμετάλλευση του όποιου πλούτου στο πλαίσιο μιας επανενωμένης πατρίδας. Άλλωστε, στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού, έχουμε συμφωνήσει ότι τα θέματα της εκμετάλλευσης του φυσικού πλούτου της χώρας, είναι αρμοδιότητα της κεντρικής κυβέρνησης η οποία θα παρέχει οικονομική αρωγή μέσω του προϋπολογισμού στις δύο ομόσπονδες μονάδες. Είναι φανερό ότι η εκμετάλλευση των πιθανών κοιτασμάτων φυσικού αερίου μπορεί να λειτουργήσει ως κίνητρο για επίτευξη λύσης σύντομα και ολόκληρος ο λαός, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, να επωφεληθεί από την όποια θετική εξέλιξη.

Με προσοχή και ψυχραιμία παρακολουθούμε τις κινήσεις της Τουρκίας και επαγρυπνούμε. Ταυτόχρονα, υπερασπιζόμαστε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας με ενέργειες και διαβήματα προς διάφορες κατευθύνσεις. Έχουμε προβεί σε διαβήματα προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, τα μόνιμα μέλη αλλά και ευρύτερα σε μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Απευθυνθήκαμε προς την Ευρωπαϊκή Ένωση στην οποία η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μέλος.

Σημαντικές χώρες και η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση ανταποκρίθηκαν θετικά στα διαβήματά μας προβάλλοντας το απαράδεκτο της συμπεριφοράς της Τουρκίας και υπογραμμίζοντας τη σημασία της άσκησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών. Θέλουμε να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας για τη θετική ανταπόκριση που συναντούμε. Στο ενδεχόμενο που η Τουρκία προβεί σε άνομη ενέργεια, κάτι που απευχόμαστε, αναμένουμε έντονη και αποτελεσματική αντίδραση από τη Διεθνή Κοινότητα.

Ιδιαίτερη αναφορά και ιδιαίτερες ευχαριστίες απευθύνω προς την Ελλάδα, για τη συνεχή και αμέριστη υποστήριξη που παρέχει στην Κύπρο. Ο συντονισμός με την Ελληνική Κυβέρνηση είναι συνεχής και η συνεργασία στενή και αγαστή.

Με φόντο τις απειλές της Τουρκίας και ενεργώντας για την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της πατρίδας μας, καλώ όλες τις πολιτικές δυνάμεις σε ενότητα και συστράτευση. Για ενημέρωση και συλλογικό προβληματισμό με τα κόμματα, προτίθεμαι αμέσως μετά την επιστροφή μου από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, να συγκαλέσω συνεδρία του Άτυπου Συμβουλίου των Αρχηγών των κομμάτων».