Είναι ο κ. Αναστασιάδης και η ηγεσία του κόμματός του, που καθημερινά δυναμιτίζουν τη σύνεση και την ενότητα και καθημερινά εξάπτουν τα πάθη και τα μίση, προωθώντας τον πολιτικό και ιδεολογικό ρατσισμό σε βάρος μιας μεγάλης παράταξης στη χώρα μας, της Αριστεράς, είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου σήμερα το απόγευμα σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο.
Συγκεκριμένα, ο κ. Στεφάνου, στην εναρκτήρια δήλωσή του, ανέφερε τα ακόλουθα:
«Αυτός που σπέρνει διχόνοια ανάμεσα στον λαό και διχάζει την κοινωνία είναι ο κ. Αναστασιάδης και το κόμμα του. Αυτός που προσπαθεί να φιμώσει και να αφαιρέσει το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση άποψης και διαμαρτυρίας είναι ο κ. Αναστασιάδης και το κόμμα του.
Είναι ο κ. Αναστασιάδης και η ηγεσία του κόμματός του που καθημερινά εκπέμπουν διχαστικά μηνύματα και προσπαθούν να εκφοβίσουν ένα μεγάλο μέρος του λαού.
Είναι ο κ. Αναστασιάδης και η ηγεσία του κόμματός του που στήνουν δημόσια δικαστήρια, ανάγουν εαυτούς σε δικαστές και καταδικάζουν, καταργώντας θεσμούς και θέσμια, πλήττοντας έτσι τη δημοκρατία.
Είναι ο κ. Αναστασιάδης και η ηγεσία του κόμματός του, που καθημερινά δυναμιτίζουν τη σύνεση και την ενότητα και καθημερινά εξάπτουν τα πάθη και τα μίση προωθώντας τον πολιτικό και ιδεολογικό ρατσισμό σε βάρος μιας μεγάλης παράταξης στη χώρα μας, της Αριστεράς.
Είναι ο κ. Αναστασιάδης και η ηγεσία του κόμματός του που όχι μόνο ποτέ δεν καταδίκασαν τις ύβρεις και τις επιθέσεις που εκτοξεύονται σε βάρος του Προέδρου της Δημοκρατίας αλλά με την όλη συμπεριφορά τους την ενθαρρύνουν και την προωθούν. Οφείλει να απαντήσει ο ΔΗΣΥ αν συμφωνεί με τα όσα υβριστικά λέγονται περί ‘εγκληματία Προέδρου’, περί ‘ύπαρξης Χούντας στην Κύπρο’, ότι ‘πρέπει να πεθάνει ο Χριστόφιας’ και πολλά άλλα απαράδεκτα και καταδικαστέα που εκτοξεύονται σε βάρος του Προέδρου και που ο ΔΗΣΥ δεν βρήκε ποτέ τη δύναμη να καταδικάσει.
Προφανώς αυτά και πολλά άλλα ο κ. Αναστασιάδης τα θεωρεί αναπόσπαστο κομμάτι της δικής του αντίληψης περί δημοκρατίας. Και η αντίληψή του περί δημοκρατίας προφανώς δεν επιτρέπει την έκφραση υποστήριξης προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την οποία ο κ. Αναστασιάδης θεωρεί απαράδεκτη. Όποιος υποστηρίζει τον Πρόεδρο, κατά τον κ. Αναστασιάδη πλήττει τη δημοκρατία. Αυτή τη στρεβλή αντίληψη περί δημοκρατίας του κ. Αναστασιάδη, την παραδίδουμε στους πολίτες.
Η ηγεσία του ΔΗΣΥ οφείλει να αντιληφθεί ότι αυτή η συμπεριφορά τελικά όντως διχάζει την κοινωνία και φορτίζει επικίνδυνα το εσωτερικό μέτωπο, το οποίο πρέπει να αποφορτιστεί, αλλιώς θα φτάσουμε σε επικίνδυνες και ζημιογόνες για την πατρίδα μας καταστάσεις.
Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει και να διαδηλώνει τις απόψεις, τις θέσεις και τα συναισθήματά του. Αυτό σημαίνει δημοκρατία. Η δημοκρατία έχει όμως θεσμούς και υποχρεώσεις οι οποίες, επίσης, πρέπει να γίνονται σεβαστές. Δεν μπορεί η δημοκρατία να εφαρμόζεται κατ’ επιλογή και κατά πώς μας συμφέρει γιατί μετά μετατρέπεται σε αυθαιρεσία που πλήττει και ακυρώνει τελικά τη δημοκρατία.
Η Κυβέρνηση θα περιφρουρήσει τη δημοκρατία και θα συνεχίσει να εργάζεται να πρυτανεύσει η σύνεση και η συναίνεση στο εσωτερικό, γιατί είναι αυτό που τώρα ειδικά χρειάζεται η πατρίδα μας για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα και οι προκλήσεις. Δεν είναι η ώρα των μικροκομματικών και εκλογικών σκοπιμοτήτων, είναι η ώρα της συλλογικής ευθύνης. Ελπίζουμε η ηγεσία του ΔΗΣΥ να κάνει δεύτερες σκέψεις και τελικά να πρυτανεύσει η λογική.
Ο κ. Αναστασιάδης έκανε σήμερα δηλώσεις και για το θέμα της έκρηξης στο Μαρί και με τις δηλώσεις του απλά επιβεβαίωσε αυτό που και χθες σημειώσαμε, ότι την ηγεσία του ΔΗΣΥ αυτό που την ενδιαφέρει είναι πώς θα συντομεύσει τον δρόμο προς τις προεδρικές εκλογές – γι’ αυτό και ζητά την παραίτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας – και όχι πώς θα αντιμετωπίσουμε συλλογικά, σε κλίμα συναίνεσης και σύνεσης, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα. Η Κυβέρνηση για την κράτηση του φορτίου λειτούργησε πλήρως μέσα στα πλαίσια των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ήταν απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να κατασχεθεί το φορτίο και εμείς λειτουργήσαμε μέσα στα πλαίσια τόσο των αποφάσεων της ΕΕ όσο και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας. Αυτό παραδέχεται και ο διεθνής παράγοντας και αποδίδει τα εύσημα στην Κυπριακή Δημοκρατία. Αλλά είναι κάτι το οποίο δεν λέει να κατανοήσει η ηγεσία του ΔΗΣΥ που επίμονα προσπαθεί να φορτώσει τις ευθύνες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Κατά τον ίδιο τρόπο ο ΔΗΣΥ καμώνεται πως δεν μπορεί να κατανοήσει το αυτονόητο: ότι δηλαδή αποφάσεις για τον τόπο και τον τρόπο φύλαξης του φορτίου - αποφάσεις δηλαδή πολύ τεχνοκρατικές - δεν μπορούσαν να ληφθούν παρά σε τεχνοκρατικό επίπεδο. Αυτή η λογική και αντικειμενική θέση όμως δεν βολεύει τα φανταστικά σενάρια του ΔΗΣΥ. Σε ό,τι αφορά δε για το ποιος έδωσε το συγκεκριμένο πρακτικό στις Αρχές, θα ήταν υπεύθυνο από μέρους του κ. Αναστασιάδη να ρωτούσε για να γνωρίζει, παρά να παραπλανεί εικοτολογώντας. Τελικά είναι τόσο ισχυρή η πολιτική και εκλογική σκοπιμότητα που πλήττει την ίδια την αλήθεια;
Ο κ. Αναστασιάδης έχει κάνει και δηλώσεις για την οικονομία και θέλουμε να πούμε το εξής: δεν ωφελεί κανέναν η κινδυνολογία για την οικονομία. Αντίθετα κάνει κακό. Όλοι παραδέχονται ότι ένα σημαντικό στοιχείο της οικονομίας είναι και το θέμα της ψυχολογίας και όταν συνεχώς υπάρχει κινδυνολογία τότε επηρεάζεται πολύ αρνητικά η ψυχολογία και τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο δύσκολα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Η οικονομία της Κύπρου όντως αντιμετωπίζει προβλήματα και ειδικά διαρθρωτικά προβλήματα. Αλλά δεν μπορεί να λέμε ότι βρισκόμαστε στο χείλος του γκρεμού. Άλλωστε είναι οι Ευρωπαίοι εταίροι μας που λένε ότι η βάση της οικονομίας είναι υγιής. Και αν το βάλουμε σε επίπεδο στατιστικών στοιχείων θα δούμε ότι η κυπριακή οικονομία όντως παρουσιάζει καλύτερα στατιστικά στοιχεία από πολλές οικονομίες τόσο της ευρωζώνης όσο και της ΕΕ. Δεν παραγνωρίζουμε ότι υπάρχουν μεγάλα προβλήματα, ειδικά διαρθρωτικού χαρακτήρα, που δεν πρέπει να παραγνωριστούν. Ούτε και παραγνωρίζουμε την ανάγκη για περιορισμό των ελλειμμάτων και σε αυτό στοχεύουν οι προσπάθειες που καταβάλλουμε ως Κυβέρνηση – όχι μόνο τώρα αλλά εδώ και τρία χρόνια. Άλλωστε, παρά τις διάφορες προβλέψεις που διάφοροι έκαναν ότι δεν θα μπορούσαμε να υλοποιήσουμε τους στόχους που η ΕΕ είχε θέσει μπροστά μας, εμείς τους εκπληρώσαμε. Και τους εκπληρώσαμε γιατί πήραμε μέτρα. Αυτά τα μέτρα που έχουν παρθεί είναι αρκετά; Όχι βεβαίως. Γι΄ αυτό ακριβώς μπήκαμε σε διάλογο με τα κόμματα και τους κοινωνικούς εταίρους, για να διαμορφώσουμε το συγκεκριμένο πακέτο μέτρων που βρίσκεται ενώπιον της Βουλής. Γι΄ αυτό και εκφράζουμε την ετοιμότητα, όπως την εξέφρασε ο Υπουργός Οικονομικών κ. Κίκης Καζαμίας, για άμεση διαμόρφωση ενός δεύτερου πακέτου για την οικονομία που στόχο θα έχει τόσο την επίλυση διαρθρωτικών προβλημάτων όσο και την εκπλήρωση στόχων που αφορούν τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας μας. Αυτό θα συνεχίσουμε να το κάνουμε με διάλογο και διαβούλευση με τα κόμματα και τους κοινωνικούς εταίρους.
Ο ΔΗΣΥ ήταν της άποψης ότι πρέπει να αποφασίσουμε και να διατάξουμε, και είπαν διάφορα αναφορικά με τον ρόλο του συνδικαλιστικού κινήματος τον οποίο λίγο-πολύ τον θεωρούσαν απεχθή. Εμείς είχαμε τονίσει και τονίζουμε ξανά την ανάγκη που υπάρχει μέσα από διάλογο να παρθούν οι αποφάσεις και να υπάρχει κοινωνική συναίνεση και εργατική ειρήνη. Γιατί μόνο έτσι θα αποδώσουν τα μέτρα γρήγορα, μόνο έτσι θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε την οικονομία μας να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις και να μπορέσουμε να πάμε μπροστά. Ο στόχος που έχουμε θέσει είναι σαφής και τον έθεσε ο κ. Καζαμίας στην πρόσφατη παρουσία του στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής. Ο στόχος είναι μέχρι το τέλος του 2012, όχι μόνο απλά να εκπληρώνουμε τους στόχους που η ΕΕ βάζει μπροστά μας, αλλά να δημιουργούμε μια ευοίωνη προοπτική, μέσα από την επίλυση των διαρθρωτικών προβλημάτων για την κυπριακή οικονομία και τον τόπο. Και αυτό μπορούμε να το πετύχουμε μέσα από σύνεση, συναίνεση και ευελιξία που πρέπει να επιδεικνύουν όλοι».
Στη συνέχεια ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απάντησε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων ως ακολούθως.
Σε ερώτηση για τον χρόνο αποστολής του δεύτερου πακέτου μέτρων στη Βουλή, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «ο κ. Καζαμίας ανέφερε ότι θα επισπεύσει τον διάλογο και τη συζήτηση. Δεν μπορώ αυτό το πράγμα να το προδικάσω. Είναι κάτι που θα διαφανεί και μέσα από τις επαφές και συζητήσεις που θα γίνουν αναφορικά με το δεύτερο πακέτο μέτρων. Υπάρχουν πράγματα ασφαλώς μέσα σ’ αυτό το πακέτο μέτρων που μπορούν να γίνουν αποδεκτά, αλλά κανείς δεν μπορεί να πει από τώρα εάν αυτό το πακέτο μέτρων, τελικά, σύντομα θα διαμορφωθεί και θα τύχει της συναίνεσης όλων των εμπλεκομένων. Αυτή είναι η ευχή».
Σε ερώτηση κατά πόσο, σε μια αντικειμενικά πολύ δύσκολη κατάσταση, εκτιμά η Κυβέρνηση ότι ο ΔΗΣΥ θα επιθυμούσε πρόωρες εκλογές, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε: «Όταν ο Δημοκρατικός Συναγερμός ζητά την παραίτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, αυτό οδηγεί λογικά σε εκλογές. Αυτό όμως που λέω, και νομίζω ότι κάθε λογικός άνθρωπος μπορεί να το αντιληφθεί, είναι ότι το τελευταίο πράγμα που έχει ανάγκη ο τόπος τούτη την ώρα είναι να μπούμε σε μια προεκλογική διαδικασία αντί να υπάρχει ομαλότητα, σύνεση και συναίνεση στον τόπο, με τη συνεργασία όλων των πολιτικών δυνάμεων και της Προεδρίας, ανεξαρτήτως των διαφωνιών, για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα και τις προκλήσεις που αφορούν και το Κυπριακό και όχι μόνο. Αυτό είναι το μεγάλο ζητούμενο: η σύνεση και η συνεργασία. Για αυτή τη σύνεση και αυτή τη συνεργασία η Κυβέρνηση, παρά το βεβαρημένο πολικό κλίμα, θα συνεχίσει να εργάζεται για να υπάρξει στην Κύπρο».
Σε ερώτηση αν, μετά που θα ετοιμαστεί το πόρισμα από τον κ. Πολυβίου και αχθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο, θα δοθεί στη δημοσιότητα, ο κ. Στεφάνου απάντησε: «Το κάθε πράγμα στην ώρα του».
Σε ερώτηση αν τίθεται θέμα αναξιοπιστίας της Κυβέρνησης από το γεγονός ότι το περιεχόμενο του εγγράφου που δημοσιεύθηκε χθες, έρχεται σε αντίθεση με τα όσα κατά καιρούς δήλωναν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε: «Κατ’ αρχήν, η Κυβέρνηση κατηγορήθηκε για διάφορα πράγματα και επιτέλους πρέπει να ξεκαθαριστεί ποια τοποθέτηση έχει ο καθένας. Λεγόταν ότι η Κυβέρνηση δεν ήξερε τι περιείχε το φορτίο κι εγώ είχα δηλώσει ‘ασφαλώς και γνωρίζαμε διότι είχε γίνει πλήρης καταγραφή του τι υπήρχε στο φορτίο’. Και η Κυβέρνηση φυσιολογικά απευθύνθηκε στους τεχνοκράτες κατά πόσον αυτό μπορεί και πώς πρέπει να φυλαχθεί, και το ανέθεσε αυτό στους τεχνοκράτες, στην Εθνική Φρουρά, για να φυλάξουν το φορτίο. Πού είναι δηλαδή η αντίφαση σ’ αυτά που έχουμε πει; Και επαναλαμβάνω ότι είναι οξύμωρο να θεωρείται ότι ο οποιοσδήποτε Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αποφάσιζε για τον τόπο και τον τρόπο φύλαξης ενός φορτίου, που για να το κάνει κάποιος, πρέπει να έχει ειδικές γνώσεις. Νομίζω όμως ότι για αυτά το πόρισμα θα έχει τις δικές του τις απαντήσεις διότι, ξέρετε, έγγραφα και πρακτικά δεν είναι μόνο το συγκεκριμένο έγγραφο που είδε χθες το φως της δημοσιότητας. Υπάρχουν πολλές δεκάδες, αν όχι και εκατοντάδες πρακτικά και έγγραφα, τα οποία μέσα από τη συνολική αξιολόγηση θα δώσουν και αξιόπιστα πορίσματα και αξιόπιστες απαντήσεις για όλα εκείνα τα ζητήματα που απασχολούν τον Κύπριο πολίτη, και όχι μόνο. Και είναι γι΄ αυτόν ακριβώς τον λόγο που εμείς επιμένουμε ότι όλοι θα πρέπει να δείξουν υπομονή να ολοκληρωθούν οι ερευνητικές διαδικασίες, που είναι δύο, ώστε να λάμψει η αλήθεια και να αποδοθούν ευθύνες».
Σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, ο κ. Στεφάνου διερωτήθηκε: «Πότε είπαμε ότι ο Πρόεδρος δεν γνώριζε πού ήταν το φορτίο; Η Κυβέρνηση πρώτα ρώτησε εάν μπορούμε να φυλάξουμε το φορτίου και αφού πήρε την ανάλογη απάντηση, ζήτησε να φυλαχθεί το φορτίο. Δεν ήταν επιλογή και απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας πού θα φυλαχθεί και πώς θα φυλαχθεί το φορτίο. Αλλά πότε είπαμε ότι δεν γνωρίζαμε ότι ήταν στο Μαρί; Διότι εγείρονται εδώ ζητήματα που εμείς ποτέ δεν είπαμε και μας τα αποδίδουν κιόλας».
Στη συνέχεια, ερωτηθείς για το ποιος έδωσε το έγγραφο στη Μονομελή Διερευνητική Επιτροπή, ο κ. Στεφάνου είπε: «Σήμερα ερωτήθηκε ο κ. Αναστασιάδης και είπε ότι ‘εξ όσων γνωρίζω δόθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών’. Από πού το γνωρίζει ο κ. Αναστασιάδης; Εγώ σας λέω ότι δεν είναι από το Υπουργείο Εξωτερικών. Εγώ θα πω το εξής: όλα τα έγγραφα και πρακτικά που είχαμε αναφορικά με το θέμα του φορτίου και όλων των εγγράφων που έχουν σχέση με αυτό το γεγονός, δόθηκαν από το Προεδρικό Μέγαρο στις ανακριτικές αρχές».
Ακολούθως σε ερώτηση εάν δόθηκαν τα έγγραφα από το Προεδρικό, συμπεριλαμβανομένου και του συγκεκριμένου, διότι υπήρχε ένας ισχυρισμός ότι το Προεδρικό φοβόταν να το δώσει, ο κ. Στεφάνου είπε: «Ξέρετε ποια είναι η δυσκολία να τοποθετηθώ πολύ συγκεκριμένα; Διότι ερωτήθηκε και ο κ. Πόλυς Πολυβίου και ο ίδιος σεβόμενος τη διαδικασία απέφυγε να τοποθετηθεί εάν έχει το συγκεκριμένο έγγραφο. Εγώ νομίζω ότι είμαι ιδιαίτερα σαφής όταν λέω ότι όλα όσα είχαμε τα δώσαμε και όταν λέω ότι δεν αληθεύει αυτό που λέγεται, ότι δηλαδή το συγκεκριμένο έγγραφο δόθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών».
Ερωτηθείς ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε ότι «υπάρχει σχετική νομοθεσία που αφορά τα διαβαθμισμένα έγγραφα, τη διαρροή και δημοσίευσή τους που έχει να κάνει και με τον τρόπο φύλαξής τους και την ανάγκη να φυλάγονται ώστε να μην πλήττουν τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας, και προβλέπονται ποινές όταν παραβιάζονται αυτοί οι νόμοι και κανονισμοί».
Και στη συνέχεια πρόσθεσε: «Αυτό που λέω είναι ότι εμείς ως Προεδρία και Κυβέρνηση έχουμε σταθερή τη θέση την οποία επαναλάβαμε πάρα πολλές φορές: ότι δεν μπορεί να γίνεται ερευνητική διαδικασία, να καταλήγουμε σε συμπεράσματα και αποφάσεις μέσα από διαρροή ή δημοσίευση - να το πω έτσι - αποσπασματικών εγγράφων, να δημιουργείται μια ολόκληρη συζήτηση στην κοινωνία, διάφοροι πολιτικοί και κόμματα να καταλήγουν κιόλας σε συμπεράσματα όταν αυτή η αποσπασματική εξέταση διαφόρων εγγράφων δεν μπορεί να οδηγήσει στην αλήθεια. Αυτό που μπορεί να οδηγήσει στην αλήθεια και σε αξιόπιστα πορίσματα είναι η συνολική αξιολόγηση όλων των εγγράφων. Γι΄ αυτόν ακριβώς τον λόγο, πάρα πολλές φορές, εμείς ως Κυβέρνηση, ζητήσαμε όλοι να δείξουμε υπομονή και να αναμένουμε τα πορίσματα των ερευνητικών διαδικασιών».
Σε διαπίστωση δημοσιογράφου ότι στο παρελθόν έπεσαν υποθέσεις διότι τα ΜΜΕ έκαναν τον ρόλο του δικηγόρου και δικαστή, και σε ερώτηση κατά πόσο ανησυχεί την Κυβέρνηση αυτή η έξαρση που παρατηρείται η οποία μπορεί να οδηγήσει στη συγκάλυψη της αλήθειας, ο κ. Στεφάνου είπε: «Νομίζω ότι είναι αρκούντως γλαφυρή η τοποθέτηση που είχε κάνει ο Γενικός Εισαγγελέας στη Βουλή των Αντιπροσώπων ότι όλοι έχουμε καθήκον να διαφυλάξουμε τη διαδικασία για να μπορέσει να ολοκληρωθεί και να έχουμε αξιόπιστα πορίσματα που να στέκουν, και αυτό έχει να κάνει και με τα ΜΜΕ και όχι μόνο- για να μην θεωρηθεί ότι τα βάζουμε με τα ΜΜΕ».