19/8/11

Η Υπουργός Εμπορίου συναντήθηκε με τον Διευθυντή και τον Υποδιευθυντή της Noble Energy στην Κύπρο

18/08/2011





Η Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κα Πραξούλα Αντωνιάδου Κυριακού συναντήθηκε σήμερα, στο γραφείο της, με τους Διευθυντή και Υποδιευθυντή της Noble Energy στην Κύπρο κ.κ. John Tomich και James Cronkhite. Στη συνάντηση συμμετείχαν, επίσης, η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Εμπορίου κα Ζέτα Αιμιλιανίδου και ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας κ. Σόλωνας Κασίνης.

Σε δηλώσεις της προς τους δημοσιογράφους αναφορικά με τη συνάντηση, η Υπουργός Εμπορίου ανέφερε: «Είχα σήμερα μια συνάντηση γνωριμίας και αλληλοενημέρωσης με τους τοπικούς Διευθυντές της Noble Energy για να ενημερωθούμε πληρέστερα και οι δύο πλευρές για τις πρόνοιες της συμφωνίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της εταιρείας και για το πώς εφαρμόζεται η συμφωνία μέχρι αυτή τη στιγμή.

Εκείνο που είναι γνωστό είναι ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, σε συνεργασία με την εταιρεία, προχωρά σύμφωνα με τους υφιστάμενους προγραμματισμούς για έναρξη των ερευνητικών γεωτρήσεων γύρω στις αρχές του Οκτώβρη και έχουμε συζητήσει με την αντιπροσωπεία της Noble, στην παρουσία και των συνεργατών μου – της Γενικής Διευθύντριας, του Διευθυντή Ενέργειας και άλλων συνεργατών στο Υπουργείο – τα επόμενα διοικητικά, θα τα έλεγα, βήματα που χρειάζονται για να εφαρμοστεί η συμφωνία και να προχωρήσουμε ομαλά στα πλαίσια των προνοιών της».

Ερωτηθείσα κατά πόσον έχει συμφωνηθεί με την εταιρεία το χρονικό διάστημα, μετά την πραγματοποίηση της πρώτης γεώτρησης, για τη διενέργεια της δεύτερης, η κα Αντωνιάδου ξεκαθάρισε: «Αυτά δεν είναι του παρόντος. Όπως έχω πει, η σημερινή ήταν μια συνάντηση γνωριμίας. Έχει επαναβεβαιωθεί ότι η δέσμευση και ο προγραμματισμός είναι για έναρξη γεωτρήσεων αρχές του Οκτώβρη και τα επόμενα ακολουθούν. Ας πάμε βήμα- βήμα».

Απαντώντας σε ερώτηση αν συζητήθηκε το θέμα των απειλών της Τουρκίας, η κα Υπουργός είπε: «Έμμεσα όλοι ρωτούν για το θέμα των απειλών. Όπως έχω πει και το πρωί σε άλλες δηλώσεις, η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ότι προχωρούμε βάσει του υφιστάμενου προγραμματισμού. Και το πολιτικό σχόλιο που έχω κάνει και το πρωί και μπορώ να επαναλάβω και ως πολιτικό πρόσωπο – γιατί ας μην ξεχνάμε ότι βρίσκομαι στη διακυβέρνηση Χριστόφια ως ηγέτης των Ηνωμένων Δημοκρατών – είναι ότι, αν πράγματι η Τουρκία προσβλέπει σε ένα μέλλον όπου οι χώρες της περιοχής έχουν ειρηνικές σχέσεις και θα μπορούν όλες να συνεργάζονται προς κοινό όφελος, και αν πράγματι ενδιαφέρεται για την προώθηση της ενταξιακής της πορείας στην ΕΕ – και αυτή τη στιγμή μόνο η Κύπρος μπορεί να δώσει συνέχιση σε τέτοια πορεία – το καλύτερο που έχει να κάνει για να συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση είναι να συμβάλει και να επιτρέψει τις υφιστάμενες προσπάθειες που γίνονται για επίτευξη συμφωνίας για την επανένωση της Κύπρου στη συμφωνημένη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Με αυτό τον τρόπο θα μπορούμε να προχωρήσουμε όλοι μαζί σε συνθήκες ειρηνικής συνεργασίας στα πλαίσια της ευρύτερης ευρωπαϊκής μας οικογένειας.

Αλλά όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα του φυσικού πλούτου της Κύπρου, είναι αδιαμφισβήτητο ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει κάθε δικαίωμα να προχωρήσει σε όλα τα βήματα που χρειάζονται για την αξιοποίηση του οποιουδήποτε φυσικού πλούτου έχει».