26/7/11

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Γαλλίας

26/07/2011
Είναι κοινή άποψη Κύπρου και Γαλλίας ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας και εκείνη του Πρωθυπουργού της χώρας είναι απαράδεκτη, είναι προκλητική και προσβλητική για την ΕΕ ως τέτοια και ότι δεν μπορεί να γίνεται ανεκτή, είπε σήμερα το απόγευμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. Νικολά Σαρκοζί, στο Παρίσι, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας.



Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Σαρκοζί, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «Οι επαφές και οι συνομιλίες, η ανταλλαγή απόψεων, η συζήτηση με τον κ. Νικολά Σαρκοζί, τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, φίλο της Κύπρου και προσωπικό μου φίλο, είναι ευτυχία. Και σε αυτή την επίσκεψη, για την οποία ευχαριστώ θερμά τον Πρόεδρο, έχουμε μέσα σε κλίμα πραγματικής φιλίας ανταλλάξει απόψεις για το Κυπριακό και την πορεία του. Μίλησα για τη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και τον κ. ΄Ερογλου στη Γενεύη, για τα αποτελέσματα αυτής της συνάντησης και ενημέρωσα τον Πρόεδρο επίσης για την έναρξη των εντατικοποιημένων συνομιλιών.

Ο ίδιος ο Πρόεδρος Σαρκοζί αλλά και εγώ ασχοληθήκαμε, θα έλεγα, επί μακρόν με τη συμπεριφορά της Τουρκίας και ειδικότερα τη συμπεριφορά του Πρωθυπουργού της Τουρκίας κ. Ερντογάν κατά την τελευταία παράνομη επίσκεψή του στα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είναι κοινή άποψη ότι αυτή η συμπεριφορά της Τουρκίας είναι απαράδεκτη, είναι προκλητική και προσβλητική για την ΕΕ ως τέτοια και ότι δεν μπορεί να γίνεται ανεκτή.

Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον Πρόεδρο Σαρκοζί για τις καθαρές σαν κρύσταλλο θέσεις του στο Κυπριακό, θέσεις αρχών, που για μας είναι πάρα πολύ σημαντικές διότι όπως ξέρετε η Γαλλία, ένας σταθερός φίλος της Κύπρου, είναι Μόνιμο Μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας και χώρα που διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στα πράγματα της ΕΕ και της περιοχής της Μεσογείου.

Μαζί με τον Πρόεδρο της Γαλλίας εξετάσαμε και την κατάσταση στη γειτονιά μας, της Μεσογείου και της Βορείου Αφρικής. ΄Εχουμε κοινές θέσεις για την ανάγκη να τερματιστεί η βία στη Συρία αμέσως και να γίνουν βαθιές δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις. Το ίδιο ισχύει και για τη Λιβύη, το καθεστώς Καντάφι πρέπει να τερματιστεί και ο λαός της Λιβύης κυρίαρχος στη χώρα του να καθορίσει την τύχη του με δημοκρατικά μέσα. ΄Εχω ενημερώσει τον Πρόεδρο Σαρκοζί και για την τελευταία εξέλιξη, την ατυχή εξέλιξη οπωσδήποτε, το δυστύχημα με την έκρηξη που συνέβη στη Ναυτική Βάση και έχω εισπράξει την πλήρη αλληλεγγύη του Προέδρου και την ετοιμότητα της Γαλλίας να βοηθήσει με ειδικούς για διάφορα θέματα τα οποία θεωρούνται αναγκαία από πλευράς της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Θέλω από καρδιάς να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο Σαρκοζί και την ομάδα του, τον Υπουργό Εξωτερικών και άλλους συνεργάτες του που ήταν παρόντες στη συνάντηση, για την πλήρη κατανόηση, για τη φιλία και τη στήριξη του ίδιου και της χώρας του στην Κύπρο και στον κυπριακό λαό».

Ερωτηθείς αν με τον Πρόεδρο Σαρκοζί συζήτησαν θέματα που αφορούν στο ευρώ, στην οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και στην Κύπρο, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «Ο Πρόεδρος έχει ενδιαφερθεί για την κατάσταση της οικονομίας της Κύπρου. Και έκανα μία ανάλυση πάνω σε αυτό το θέμα. Δεν μπήκαμε σε βάθος στα ζητήματα που αφορούν την οικονομική κρίση ευρύτερα και την ΕΕ διότι τα συζητούμε πολύ συχνά στο Συμβούλιο της ΕΕ και στην ομάδα του ευρώ».

Σε ερώτηση τι μπορεί να αναμένει η Κύπρος από τη Γαλλία αναφορικά με στήριξη μετά το συμβάν στο Μαρί, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «ο Πρόεδρος Σαρκοζί έχει προθυμοποιηθεί να δώσει εντολές ούτως ώστε η ΑΗΚ να αξιοποιήσει ειδικούς από τη Γαλλία και θα το μεταφέρω οπωσδήποτε».
Ερωτηθείς αν συζητήθηκε το θέμα του φυσικού αερίου ο Πρόεδρος Χριστόφιας απάντησε αρνητικά. Πρόσθεσε ότι «με τον Πρόεδρο Σαρκοζί θα συναντιώμαστε συχνά και στο Παρίσι και σας διαβεβαιώ και στην Κύπρο, και όλα τα ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος θα τα εξετάζουμε. ΄Εχω ενημερώσει τον Πρόεδρο για τις προσπάθειες που βρίσκονται προς ολοκλήρωση για την ίδρυση γαλλοκυπριακού σχολείου».

Κληθείς να πει αν συζήτησαν την τραγωδία στη Νορβηγία, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «Δεν ανασκοπήσαμε όλα τα γεγονότα στον κόσμο, όπως ήταν φυσικό. Βέβαια θωρείται δεδομένη, όμως, η καταδίκη από πλευράς και των δύο Προέδρων – εκφράστηκε και δημόσια – γι’ αυτό το φρικαλέο έγκλημα από πλευράς ενός φασίστα. Συνεπώς, και ο κυπριακός και ο γαλλικός λαός είναι στο πλευρό του λαού της Νορβηγίας την ώρα του πόνου και του θρήνου».

Στη συνάντηση, η οποία διήρκεσε 45 λεπτά, από κυπριακής πλευράς συμμετείχαν ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω κ. Τίτος Χριστοφίδης, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Νίκος Αιμιλίου, ο Πρέσβης της Κύπρου στη Γαλλία κ. Κορνήλιος Κορνηλίου και υπηρεσιακοί παράγοντες, ενώ από γαλλικής πλευράς συμμετείχαν ο Υπουργός Επικρατείας, Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Αλέν Ζιουπέ και σύμβουλοι του Προέδρου Σαρκοζί.