9/5/11

Χαιρετισμός του Υπουργού Υγείας κ. Χρίστου Πατσαλίδη στη συνέντευξη Τύπου για την Παγκύπρια Ημέρα Διατροφής
09/05/2011





Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι σήμερα εδώ για να χαιρετίσω τη συνέντευξη Τύπου που διοργανώνεται με αφορμή την Παγκύπρια Ημέρα Διατροφής, που εορτάζεται στις 10 Μαΐου, στα πλαίσια μιας άρτιας και παραγωγικής συνεργασίας του τομέα Διατροφής του Υπουργείου Υγείας και του Συνδέσμου Διαιτολόγων Κύπρου.

Το Υπουργείο Υγείας, αναγνωρίζοντας τη σημασία που έχει η ορθή διατροφή, η άσκηση και ο σωστός τρόπος ζωής για τον σύγχρονο άνθρωπο, εδώ και πολλά χρόνια αγγίζει το θέμα της διατροφής με ιδιαίτερα έντονο τρόπο, με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κάθε πολίτη ώστε να εμπλουτίσει τις γνώσεις του αλλά και να θέσει σε εφαρμογή τους απλούς κανόνες διατροφής που τον προστατεύουν από ασθένειες που μας απειλούν καθημερινά.

Η ορθή διατροφή αποτελεί έναν από τους πιο βασικούς παράγοντες που συμβάλλουν στη διατήρηση της υγείας και στην πρόληψη των ασθενειών. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής και οι λανθασμένες συνήθειες διατροφής εξαιτίας του καταναλωτισμού και της ευμάρειας έχουν οδηγήσει στην αύξηση των ασθενειών που έχουν σχέση με τη διατροφή. Σύμφωνα με τη Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, το 60% περίπου των θανάτων οφείλεται στις ασθένειες του πολιτισμού: την καρδιοπάθεια, τον καρκίνο, την υπέρταση, τον διαβήτη και την παχυσαρκία. Τρώγοντας σωστά μπορούμε να συμβάλουμε στη διατήρηση της υγείας και στην πρόληψη των ασθενειών, και ιδιαίτερα στην πρόληψη της παχυσαρκίας.

Δεν είναι υπερβολή να τονίσουμε ότι η ανθρωπότητα απειλείται σήμερα από μια νέα επιδημία, την επιδημία της παχυσαρκίας. Στη χώρα μας οι τελευταίες μελέτες δείχνουν ότι το 36,1% του πληθυσμού είναι υπέρβαροι και το 27,8% παχύσαρκοι.
Ακόμη πιο σημαντικό είναι ότι η παιδική παχυσαρκία αυξάνεται συνεχώς με γεωμετρικούς ρυθμούς. Οι αριθμοί μας υποδηλώνουν μια κατάσταση ιδιαίτερα ανησυχητική καθώς μας δείχνουν ότι σχεδόν το 50% των παιδιών είναι παχύσαρκα, και αυτοί είναι οι αυριανοί ενήλικες. Ας σημειωθεί ότι η παιδική ηλικία είναι μια σημαντική και καθοριστική περίοδος της ζωής μας κατά την οποία μπορούμε να διαπλάσουμε και να καλλιεργήσουμε καλές συνήθειες διατροφής και υγιεινής ζωής που θα συμβάλουν στην πρόληψη των ασθενειών και στη διαμόρφωση ατόμων χωρίς ιατρικό πρόβλημα.

Πέρα από τον πόλεμο κατά της παχυσαρκίας, δυστυχώς τα σημερινά δεδομένα δείχνουν ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε ακόμη ένα ιδιαίτερα σημαντικό πρόβλημα, το πρόβλημα των διατροφικών διαταραχών, της νευρογενούς ανορεξίας και νευρογενούς βουλιμίας. Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από έρευνα που έγινε από το πρόγραμμα «Υγεία του Παιδιού» το 2002, η οποία παρουσιάζει ένα υψηλό ποσοστό της τάξης του 26% των κοριτσιών και του 13% των αγοριών να ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου για ανάπτυξη συμπτωμάτων ανορεξίας και βουλιμίας. Επίσης, οι αριθμοί έδειξαν ότι τα πιθανά ποσοστά περιστατικών ψυχογενούς ανορεξίας είναι 0,78% στα κορίτσια και 0,14% στα αγόρια, αριθμοί που φτάνουν τα επίπεδα χωρών της περιοχής, όπως η Ελλάδα και το Ισραήλ, αλλά και άλλων δυτικών χωρών. Οι αριθμοί αυτοί δείχνουν την ύπαρξη του προβλήματος και στην Κύπρο, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι τονίζουν την ανοδική τάση του προβλήματος.

Η ανάγκη για πρόληψη σε όλους τους τομείς όσον αφορά τις διατροφικές διαταραχές, είτε πρόκειται για την παχυσαρκία είτε για την ανορεξία, είναι επιτακτική. Για φέτος, λοιπόν, η επιλογή του θέματος για την Παγκύπρια Ημέρα Διατροφής έγινε μετά από μεγάλη σκέψη, ειδικά για να καλύψει το θέμα αυτό, με σύνθημα: «Σέβομαι και αγαπώ το σώμα μου: Θετική εικόνα του σώματος».

Η εικόνα του σώματος είναι η υποκειμενική εικόνα της φυσικής εμφάνισης κάποιου που καθιερώνεται από την αυτοπαρατήρηση και από τις αντιδράσεις των άλλων. Μια αρνητική ή διαταραγμένη εικόνα του σώματος έχει ως αποτέλεσμα έντονο στρες και δυσκολίες αποδοχής του εαυτού, άσχετα με την πραγματικότητα.
Η αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού απαιτεί ευαισθησία, σοβαρή επιστημονική αντιμετώπιση και συλλογική προσπάθεια από ιατρούς, κλινικούς διαιτολόγους, ψυχολόγους, από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, αλλά και από την ίδια την κοινωνία και το κράτος. Ο κλινικός διαιτολόγος είναι απαραίτητος για την εφαρμογή μιας ισορροπημένης διατροφής, στα πλαίσια της κλινικής εικόνας που καθορίζεται από τον ιατρό και τους διαιτολόγους, και στηρίζεται από ειδικούς ψυχολόγους και ψυχιάτρους. Ο ρόλος του κράτους και της κοινωνίας είναι μεγάλος και ακόμη μεγαλύτερος ο ρόλος των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης για την αποφυγή προβολής ανορεκτικών μοντέλων ως προτύπων και για την αποφυγή της αρνητικής αντιμετώπισης των παχύσαρκων ατόμων. Ρόλος όλων μας είναι η στήριξη των ατόμων, ειδικά στην τρυφερή εφηβική ηλικία, για να έχουν αυτοσεβασμό και αγάπη προς το σώμα τους, ένα σώμα με ωραίο, υγιές βάρος.

Τελειώνοντας, θα ήθελα να κάνω μια μικρή αναφορά σε όλο το έργο και τις πλούσιες δραστηριότητες του τομέα Διατροφής που αναπτύχθηκαν τον τελευταίο χρόνο, με απώτερο στόχο και προσπάθεια του Υπουργείου Υγείας και των Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας να ενημερώσουν, να διδάξουν και να θέσουν σε πρακτική εφαρμογή τις βασικές αρχές της υγιεινής διατροφής και να συμβάλουν στην προώθηση της υγείας του Κύπριου πολίτη.

Πέρα από τα γνωστά πια προγράμματα που έχουν θεσμοθετηθεί και εφαρμόζονται ανελλιπώς σε όλα τα σχολεία, όπως «το Μεσογειακό Γεύμα», έχει δοθεί μεγάλη έμφαση στην προώθηση προγραμμάτων, όπως αυτά καθορίζονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στα κράτη μέλη αλλά και από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας.

Μέσα από την ενεργό συμμετοχή της αντιπροσωπείας μας στην Ομάδα υψηλού επιπέδου για θέματα διατροφής και σωματικής άσκησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δραστηριοποιηθήκαμε σε ερευνητικά προγράμματα, με μεγαλύτερη επιτυχία την εφαρμογή του προγράμματος δωρεάν διανομής φρούτων και λαχανικών σε όλα τα σχολεία της Κύπρου, με ευθύνη και συνεργασία των Υπουργείων Γεωργίας και Παιδείας. Δραστηριοποιηθήκαμε σε προγράμματα προαγωγής της άσκησης μαζί με τη διατροφή, σε συνεργασία με τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού αλλά και με διάφορους Δήμους. Εξακολουθούμε, επίσης, να αναλαμβάνουμε ενεργό δράση για μείωση του άλατος στη διατροφή μας αλλά και για τον έλεγχο των διαφημίσεων τροφίμων στα παιδιά.

Ιδιαίτερη αναφορά θα ήθελα να κάνω στην ενεργό συνεργασία μας με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας σε ένα πρόγραμμα συνεχούς επιτήρησης της παιδικής παχυσαρκίας σε όλα τα παιδιά της Κύπρου ηλικίας 7 ως 10 χρόνων, που αποσκοπεί στην αποτελεσματική μείωση της παχυσαρκίας σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με τις σκέψεις αυτές αλλά και με την ισχυρή άποψη ότι ο κάθε ένας από εμάς είναι σε θέση να διασφαλίσει την υγεία του τρώγοντας σωστά, χαιρετίζω τη σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη. Συγχαίρω θερμά όλους τους συντελεστές αλλά και όλες τις οργανώσεις και ιδρύματα που ενεργοποιούνται στον τομέα αυτό. Χαιρετίζω τη συμβολή του ιδρύματος «Μαζί» και τη συνεργασία του Συνδέσμου Διαιτολόγων και τονίζω αυτό που αναφέρεται και στο φυλλάδιο της Παγκόσμιας Ημέρας Διατροφής: «Ανάπτυξη θετικής εικόνας του σώματος, αποκτώντας πάντα ένα υγιές σώμα».