9/5/11

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στην εκδήλωση τιμής για την 66η επέτειο της αντιφασιστικής νίκης κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, στη Λευκωσία
09/05/2011





Θα ήθελα κατ’ αρχάς να συγχαρώ τους διοργανωτές για τη διοργάνωση της εκδήλωσης τιμής με την ευκαιρία της 66ης επετείου της αντιφασιστικής νίκης κατά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο. Θέλω ιδιαίτερα να συγχαρώ τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Πολεμιστών Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και την Επιτροπή Καταρτισμού και Τήρησης Μητρώου Κυπρίων Εθελοντών όχι μόνο για τη διοργάνωση της σημερινής εκδήλωσης αλλά και για το ευρύτερο έργο που επιτελούν.

Είναι υποχρέωση όλων μας να θυμόμαστε και να τιμούμε όσους αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για τα πανανθρώπινα ιδανικά της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας απέναντι στο φάντασμα του χιτλεροφασισμού. Όσους αγωνίστηκαν για την επικράτηση της δικαιοσύνης, της παγκόσμιας ειρήνης και της ισότητας σε ολόκληρο τον κόσμο. Για έναν κόσμο της ευημερίας και της προόδου, της διασφάλισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών.

Αυτά που στη σημερινή εποχή μπορεί να θεωρούνται από ορισμένους δεδομένα, διεκδικήθηκαν και αποκτήθηκαν με σκληρούς αγώνες και αυτοθυσία. Χτίστηκαν πάνω στη θυσία εκατομμυρίων ανθρώπων που αντιτάχθηκαν στη φρίκη του φασισμού. Η σωστή διδασκαλία της ιστορίας στους νέους και στις νέες μας είναι απαραίτητη για να μη ζήσουμε ξανά ως ανθρωπότητα τον εφιάλτη του ναζισμού και του πολέμου όπως τον έζησε η ανθρωπότητα πριν και κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η Κύπρος δήλωσε παρούσα στον αντιφασιστικό αγώνα. Η συμμετοχή των Κυπρίων εθελοντών στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο αποτελεί μια από τις χρυσές σελίδες της σύγχρονης κυπριακής ιστορίας. Με 30 και πλέον χιλιάδες εθελοντές, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας, η Κύπρος είναι συγκριτικά η πρώτη χώρα παγκοσμίως σε εθελοντική συμμετοχή κατά αναλογία πληθυσμού. Το τίμημα αυτής της συμμετοχής, όμως, ήταν βαρύ. Πέραν των δυόμισι χιλιάδων Κυπρίων αγωνιστών αιχμαλωτίστηκαν, εκατοντάδες ήταν οι τραυματίες και περισσότεροι από 600 οι ήρωες νεκροί μας, τα οστά των οποίων βρίσκονται θαμμένα σε 49 κοιμητήρια 18 διαφορετικών χωρών.

Η συμμετοχή των Κυπρίων αγωνιστών κατά του χιτλεροφασισμού είχε χαρακτήρα αντιφασιστικό, είχε όμως και χαρακτήρα απελευθερωτικό και αφορούσε παράλληλα στην επίτευξη της κοινωνικής δικαιοσύνης στην πατρίδα μας. Πρώτιστος στόχος ήταν ασφαλώς να νικηθεί το τέρας του φασισμού που απειλούσε με ολοκληρωτική καταστροφή τον ανθρώπινο πολιτισμό. Ταυτόχρονα ο κυπριακός λαός περίμενε ότι η νέα διεθνής κατάσταση που θα δημιουργείτο μετά την επικράτηση των συμμαχικών δυνάμεων θα επέτρεπε και την απελευθέρωση της Κύπρου από τα δεσμά της αποικιοκρατίας. Τέλος, ο κυπριακός λαός προσδοκούσε ότι ο ήλιος της δικαιοσύνης ο οποίος θα ανέτελλε μέσα από τα σκοτάδια του φασισμού θα εξαφάνιζε την κοινωνική ανέχεια και τις ακραίες κοινωνικές αντιθέσεις που κυριαρχούσαν στην κυπριακή κοινωνία της δεκαετίας του 1940.

Δυστυχώς οι προσδοκίες των Κυπρίων εθελοντών και του κυπριακού λαού παρέμειναν ανεκπλήρωτες. Η Κύπρος παρέμεινε κάτω από τον αποικιακό ζυγό μετά το τέλος του πολέμου ενώ η κοινωνική κατάσταση, παρά την πρόοδο που επιτεύχθηκε χάρη στον αγώνα των Κυπρίων εργαζομένων, παρά τις εργατικές κατακτήσεις που επιτεύχθηκαν με πρωτοστάτη το οργανωμένο εργατικό κίνημα, σίγουρα δεν προσέγγιζε τα οράματα των αγωνιστών και του λαού.

Οι συμπατριώτες μας που έπεσαν με αυτοθυσία στα πεδία των μαχών, αλλά και εσείς συναγωνιστές βετεράνοι, οι οποίοι αγωνιστήκατε με σθένος και σταθήκατε εμπόδιο στα σχέδια του χιτλεροφασισμού, παρά το ότι κερδίσατε τη μεγάλη μάχη, δεν είχατε την τύχη να δείτε την εδραίωση των αρχών και των ιδανικών για τα οποία πολεμήσατε στον τόπο μας. Δεν έχουμε δει μέχρι σήμερα το όραμα της κατίσχυσης του διεθνούς δικαίου στον κόσμο.

Το ιδεολόγημα του φασισμού πρέπει να παραμείνει θαμμένο στα χρονοντούλαπα της ιστορίας. Η φασιστική δράση της Χούντας των Αθηνών και της ΕΟΚΑ Β΄ άνοιξε τις κερκόπορτες για την τουρκική εισβολή και οδήγησε τον τόπο στην καταστροφή. Δεν είναι δυνατό 66 χρόνια μετά τη νίκη κατά του χιτλεροφασισμού και 37 χρόνια μετά την προδοσία και την εθνική καταστροφή του 1974 να ανεχθεί η κυπριακή κοινωνία την επαναφορά των ιδεολογημάτων του φασισμού που οδήγησαν την ανθρωπότητα και την Κύπρο στην καταστροφή. Ευχή μας είναι όπως τα ιδεολογήματα του φασισμού παραμείνουν βαθιά θαμμένα στα χρονοντούλαπα της ιστορίας για το καλό της Κύπρου και ολόκληρης της ανθρωπότητας.

Μετά από εξήντα έξι χρόνια από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, εμείς δίνουμε ως κυπριακός λαός τη μάχη μας για απελευθέρωση και επανένωση της Κύπρου. Παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια που βρίσκουμε στον δρόμο μας, έχουμε την επιμονή να συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για την επίτευξη μιας λύσης βιώσιμης και λειτουργικής που να αίρει την κατοχή και να επανενώνει την πατρίδα και τον λαό μας. Μιας λύσης που θα αποκαταστήσει τα ανθρώπινα δικαιώματα ολόκληρου του κυπριακού λαού και η οποία θα βασίζεται στο διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο.

Για να πετύχουμε τον στόχο μας χρειαζόμαστε πάνω από όλα συστράτευση όλων των πολιτικών δυνάμεων σε μια ελάχιστη κοινή πολιτική βάση για να δώσουμε ηχηρό το μήνυμα τόσο στον λαό μας, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, όσο και στη διεθνή κοινότητα ότι η Κύπρος πρέπει και μπορεί να επανενωθεί στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα, όπως αυτή ορίζεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα.

Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε δίπλα σας. Έμπρακτα παραδείγματα της δέσμευσής μας αποτελούν η καταβολή μηνιαίου επιδόματος/χορηγίας στους βετεράνους του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και το δικαίωμα μεταβίβασης του επιδόματος στον ή στη σύζυγο μετά τον θάνατο, όπως επίσης και η παρασημοφόρηση των βετεράνων του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου σε ειδική τελετή. Να είστε βέβαιοι ότι η στήριξη αυτή θα συνεχιστεί.

Σημ.: Την ομιλία διάβασε ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας
κ. Χρήστος Χριστοφίδης.