Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στο φιλανθρωπικό δείπνο του Παγκύπριου Συνδέσμου για Καταπολέμηση της Μάστιγας της Πείνας, στη Λευκωσία
03/05/2011
Να μη μεταδοθεί πριν τις 8.45 μ.μ.
Με ιδιαίτερη χαρά απευθύνω και φέτος χαιρετισμό σε όλους εσάς που με την ευγενική σας παρουσία συμβάλλετε κάθε χρόνο στην επιτυχία του Φιλανθρωπικού Δείπνου. Μιας καθιερωμένης πλέον εκδήλωσης που διοργανώνεται από τον Παγκύπριο Σύνδεσμο για Καταπολέμηση της Μάστιγας της Πείνας, με σκοπό την ευαισθητοποίηση του καθενός από εμάς και τη συμβολή μας στον αγώνα για τη διάσωση ανθρώπινων ζωών. Το φαινόμενο της πείνας, της απόλυτης εξαθλίωσης και των πολλών και μαζικών θανάτων αποτελεί μια από τις πιο έντονες και απαράδεκτες αντιφάσεις στο σύγχρονο κόσμο της υπερκατανάλωσης και της σπατάλης. Αυτό θα πρέπει από μόνο του να διεγείρει τις συνειδήσεις όλων μας.
Η αποψινή εκδήλωση ενισχύει την προσπάθεια διαφώτισης της κοινωνίας των πολιτών για τα εκατομμύρια των ανθρώπων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχιας, για τα εκατομμύρια των παιδιών που ζουν σε συνθήκες εξαθλίωσης. Η καθιερωμένη αυτή σύναξη είναι μια εκδήλωση αγάπης προς όλους εκείνους τους άγνωστους συνανθρώπους μας που δεν έχουν τα βασικά για να επιβιώσουν, προς όλους εκείνους τους άγνωστους ανθρώπους σε αφρικανικές κυρίως χώρες που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν τρόφιμα, που διαμένουν σε ακατάλληλα υποστατικά, που στερούνται ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και της βασικής εκπαίδευσης.
Η εκστρατεία αγάπης που διεξάγει ακούραστα ο Παγκύπριος Σύνδεσμος για Καταπολέμηση της Μάστιγας της Πείνας στοχεύει να δώσει σε όσο γίνεται περισσότερους ανθρώπους και κυρίως σε παιδιά το δικαίωμα να ζήσουν μια ζωή με αξιοπρέπεια, να τους δώσει τη δυνατότητα να ξεφύγουν από τη φτώχεια και να ζήσουν μια ολοκληρωμένη ζωή.
Τα παγκόσμια στατιστικά δεδομένα που αφορούν στο πρόβλημα της φτώχειας, του υποσιτισμού και της πείνας είναι πραγματικά συγκλονιστικά. Σε ένα μέρος του πλανήτη μας, στον λεγόμενο Τρίτο Κόσμο, μέσα στον 21ο αιώνα, παραγκουπόλεις, περιοχές χωρίς νερό, ηλεκτροφωτισμό, δρόμους, αποχετεύσεις δεν θυμίζουν με τίποτε τις ανέσεις διαβίωσης που χαρακτηρίζουν τις ευημερούσες χώρες. Ωστόσο γίνεται ολοένα και πιο παραδεκτό ότι ακόμα και στην Ευρώπη του σήμερα και στις Ηνωμένες Πολιτείες, αριθμός ανθρώπων ζουν μέσα στη φτώχεια και την ανέχεια. Πληθαίνουν και συγκλονίζουν εικόνες ανθρώπων χωρίς στέγη και τροφή που ζουν στις πλούσιες και ανεπτυγμένες χώρες του πλανήτη, εικόνες ανθρώπων που πεθαίνουν αβοήθητοι από το κρύο ή τη ζέστη. Ακόμα και οι πιο ισχυρές οικονομίες μέσα στο υπάρχον σύστημα ανισοτήτων αποδεικνύονται ευάλωτες. Το πρόβλημα της φτώχειας και των κοινωνικών ανισοτήτων οξύνεται από τη διεθνοποίηση των οικονομιών και την ένταση του ανταγωνισμού σε παγκόσμιο επίπεδο. Ειδικότερα σήμερα, σε συνθήκες παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης, ο κίνδυνος φτώχειας για ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού είναι εντονότερος ενώ πιο έντονος γίνεται και ο κίνδυνος νέες ομάδες του πληθυσμού να έρθουν αντιμέτωπες με τα φαινόμενα της φτώχειας και του αποκλεισμού.
Η λήψη αποφάσεων και η υιοθέτηση και εφαρμογή μέτρων που θα συμβάλουν στην αντιμετώπιση της πείνας παγκόσμια είναι ευθύνη των κρατών και κυβερνήσεων, είναι συλλογική ευθύνη της παγκόσμιας κοινότητας. Πέραν όμως της διαμόρφωσης ενός πολιτικού πλαισίου δράσης και της εφαρμογής συγκεκριμένων μέτρων, απαιτείται η ευαισθητοποίηση του καθενός από εμάς. Η συστράτευση λαών και κυβερνήσεων σε αυτό τον αγώνα ενδυναμώνει την προσπάθεια και συμβάλλει στην επίτευξη του στόχου. Είναι για αυτό τον λόγο που απαιτείται συλλογική δράση για την προώθηση μιας πιο συνεκτικής κοινωνίας. Απαιτείται η λήψη συγκεκριμένων και ουσιαστικών μέτρων από όλους. Απαιτείται το πέρασμα από την υπερεκμετάλλευση των φυσικών πόρων του πλανήτη από τα μεγαθήρια των πολυεθνικών σε μια πιο δίκαιη κατανομή και ανακατανομή αυτών των πόρων υπέρ των φτωχών δεινοπαθούντων κρατών και λαών. Μόνο μέσα από πολιτικές στήριξης των οικονομιών των πιο φτωχών και αδύναμων χωρών θα αντιμετωπισθεί και το παγκόσμιο πρόβλημα της πείνας και της λαθρομετανάστευσης. Θα αντιμετωπισθεί στη ρίζα του το πρόβλημα της μαζικής εξόδου πολιτών από αυτές τις χώρες, που συνοδεύεται όχι σπάνια με θανάτους και προκαλεί ανεξέλεγκτες κοινωνικές αναταραχές.
Αγαπητοί φίλοι,
Σε ό,τι αφορά στη χώρα μας, η ουσιαστική βελτίωση της ποιότητας της ζωής των πολιτών μας και ιδιαίτερα εκείνων των ομάδων του πληθυσμού που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της φτώχειας και του αποκλεισμού όπως οι συνταξιούχοι, τα άτομα με αναπηρίες, οι άνεργοι, οι μονογονεϊκές οικογένειες, οι μετανάστες και τα άτομα από κοινωνικοοικονομικά ασθενέστερες τάξεις αποτελούν βασικό πυλώνα της διακυβέρνησής μας. Η προώθηση της ενεργού ένταξης ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού στην απασχόληση, η πρόληψη του κοινωνικού αποκλεισμού και ο εκσυγχρονισμός των θεσμών για την ενίσχυση των διαδικασιών και των πολιτικών κοινωνικής συνοχής αποτελούν τις κύριες προτεραιότητες της στρατηγικής για την κοινωνική ενσωμάτωση στην Κύπρο. Στη μεγάλη πρόκληση της φτώχειας και του αποκλεισμού απαντάμε με μια ολοκληρωμένη προσέγγιση που στηρίζεται σε πολιτικές και ενέργειες που εμβαθύνουν και διευρύνουν την κοινωνική πολιτική του κράτους, ενδυναμώνουν το κοινωνικό κράτος και την κοινωνική αλληλεγγύη.
Οι προσπάθειες μας θα ήταν ημιτελείς χωρίς τη συμβολή της κοινωνίας των πολιτών, των εθελοντικών φορέων. Πρέπει δημοσίως να δηλώσουμε ότι στον τομέα αυτό σημαντική είναι η συμβολή του Συνδέσμου για Καταπολέμηση της Μάστιγας της Πείνας. Με την ευκαιρία του αποψινού Δείπνου, εκφράζω τη μεγάλη μου εκτίμηση και σεβασμό προς τον Πρόεδρο και εμπνευστή του Συνδέσμου, Πανιερώτατο Μητροπολίτη Κιτίου, κ. Χρυσόστομο και σε όλα τα μέλη του. Πλούσιες είναι οι εκδηλώσεις που διοργανώνει όπως και όλες οι άλλες δραστηριότητες του, με τις οποίες ενισχύει την προσπάθεια για την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας μας στο τεράστιο αυτό θέμα, παγκόσμιου ενδιαφέροντος. Υιοθεσίες και υποτροφίες ορφανών και δυσπραγούντων παιδιών, ανέγερση και εξοπλισμός Νοσοκομείων, συντήρηση Ιδρυμάτων Ορφανοτροφείων, παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στην Αφρικανική Ήπειρο και οικονομική αρωγή σε άλλες χώρες που κτυπήθηκαν από θεομηνίες και πολέμους είναι μερικές από τις δράσεις που περιλαμβάνονται στην ανθρωπιστική αποστολή του Συνδέσμου.
Σας διαβεβαιώνω ότι τόσο η Κυβέρνηση όσο και εγώ προσωπικά, θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε, με κάθε δυνατό τρόπο, τις προσπάθειες και το πολύπλευρο έργο σας. Αναγνωρίζοντας το μεγάλο ανθρωπιστικό έργο του Συνδέσμου, η Κυβέρνηση αποφάσισε και φέτος να προσφέρει το συμβολικό ποσό των €20.000, συμβάλλοντας έτσι στην υλοποίηση των ευγενών στόχων που ταυτίζονται με τους δικούς της.
Εύχομαι σε όλους κάθε καλό.