Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου
03/05/2011Η Κυβέρνηση διά του Εκπροσώπου της εξήγγειλε σήμερα αποφάσεις που αφορούν τους εκ μητρογονίας πρόσφυγες.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας με αντιπροσωπεία της Κίνησης Προσφύγων και Εκτοπισμένων Μανάδων, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου ανέφερε:
«Πραγματοποιήθηκε σήμερα η δεύτερη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια με την Κίνηση Προσφύγων και Εκτοπισμένων Μανάδων. Πριν από μερικές βδομάδες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε συναντηθεί με την Κίνηση, όπου τότε είχε γίνει ανταλλαγή απόψεων αναφορικά με αιτήματα και ζητήματα που θέτει η Κίνηση.
Σημειώνω ότι είναι η πρώτη φορά που Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντούσε την Κίνηση. Αυτή η δεύτερη συνάντηση αποτελεί συνέχεια της πρώτης. Είμαι σε θέση να ανακοινώσω από μέρους της Κυβέρνησης ορισμένες αποφάσεις που αφορούν στην εκ μητρογονίας προσφυγική ιδιότητα και είναι πρώτη φορά που αρχίζει η επίλυση προβλημάτων που αφορούν τους εκ μητρογονίας πρόσφυγες.
Η Κυβέρνηση αποφάσισε να εξαγγείλει τέσσερις αποφάσεις για την εκ μητρογονίας ιδιότητα και την υιοθέτηση μέρους των αιτημάτων της Κίνησης.
Η πρώτη απόφαση αφορά την παραχώρηση οικιστικής μονάδας σε οικισμό στέγασης εκτοπισθέντων. Ο μέσος όρος των αναμενόμενων εγκρίσεων τον χρόνο είναι 115-120 άτομα. Μέχρι τώρα σε αυτό το Πρόγραμμα δικαιούχος ήταν η οικογένεια στην οποία ο ένας σύζυγος τουλάχιστον είναι κάτοχος προσφυγικής ταυτότητας, μονήρες πρόσωπο που είναι κάτοχος προσφυγικής ταυτότητας, να είναι μόνιμος κάτοικος Κύπρου και το ετήσιο εισόδημα του μονήρους προσώπου ή της οικογένειας να μην υπερβαίνει το ποσό των 20.500 ευρώ με έκπτωση 1280 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο.
Για τον υπολογισμό του ακαθάριστου ετήσιου εισοδήματος της οικογένειας του αιτητή λαμβάνονται υπόψη οι ακαθάριστες απολαβές όλων των εργαζομένων μελών της οικογένειας εξαιρουμένων του 13ου μισθού, των περιστασιακών εισοδημάτων, οποιουδήποτε επιδόματος από δημόσια ταμεία ή του επιδόματος διατροφής. Πλέον, δυνατότητα για να συμμετέχουν σε αυτό το Πρόγραμμα θα έχουν και οι εκ μητρογονίας πρόσφυγες.
Η δεύτερη απόφαση έχει να κάνει με την παραχώρηση κρατικού οικοπέδου αυτοστέγασης. Και εδώ οι εκ μητρογονίας πρόσφυγες έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στο συγκεκριμένο Πρόγραμμα. Ο μέσος όρος των αναμενόμενων εγκρίσεων τον χρόνο είναι 350-352 άτομα. Γι’ αυτό θα απαιτηθεί επιπρόσθετη δαπάνη της τάξης περίπου των 8,8 εκ. ευρώ.
Το Πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει και χορηγία μαζί με το οικόπεδο η οποία κυμαίνεται από 22.000-31.600 ευρώ, ανάλογα με το μέγεθος της οικογένειας.
Δικαιούχοι είναι όσοι έχουν εισόδημα 23.360 ευρώ μέχρι 32.100 ανάλογα με τα μέλη της οικογένειας και για τον υπολογισμό του ακαθάριστου ετήσιου εισοδήματος της οικογένειας του αιτητή, λαμβάνεται υπόψη ολόκληρο το εισόδημα οποιουδήποτε από το ζεύγος έχει το υψηλότερο από τους δύο εισόδημα μαζί με το ένα τέταρτο του εισοδήματος του άλλου από το ζεύγος και σε περίπτωση μονογονέα τα δύο τρίτα του εισοδήματός του.
Η τρίτη απόφαση αφορά τη συμπερίληψη των εκ μητρογονίας προσφύγων στο Πρόγραμμα Επιδότησης Ενοικίου Φοιτητών. Η επιδότηση, ανάλογα με τα κριτήρια, κυμαίνεται από 68-127 ευρώ τον μήνα. Η συνολική δαπάνη υπολογίζεται στις 300 χιλιάδες ευρώ.
Η τέταρτη απόφαση αφορά στην ισότιμη συμμετοχή των εκ μητρογονίας προσφύγων σε όλα τα Προγράμματα του Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών. Μέχρι τώρα συμμετείχαν σε κάποια με ένα όριο πιο χαμηλό σε ό,τι αφορά το ποσό του δανείου.
Τώρα για τους εκ μητρογονίας πρόσφυγες υιοθετείται η ακόλουθη διαφοροποίηση:
Για στεγαστικά δάνεια θα μπορούν να παίρνουν χαμηλότοκο δάνειο μέχρι 130.000 ευρώ αντί των 85.000 ευρώ που λαμβανόταν μέχρι τώρα.
Για επαγγελματικά δάνεια θα μπορούν να λαμβάνουν μέχρι 105.000 ευρώ αντί των 85.000 ευρώ που ίσχυε μέχρι τώρα.
Το επιπρόσθετο ετήσιο κόστος υπολογίζεται στο 1,5 εκ. ευρώ.
Εάν συνυπολογίσουμε τη συνολική δαπάνη κυμαίνεται περίπου στα 10. εκ. 600 χιλιάδες ευρώ».
Τέλος, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «θα έχουμε ξανά συνάντηση με την Κίνηση Προσφύγων και Εκτοπισμένων Μανάδων στο πλαίσιο του διαλόγου που έχουμε αρχίσει».