14/3/11

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρακάθισε στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ο Πρόεδρος του Ισραήλ

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρακάθισε στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ο Πρόεδρος του Ισραήλ
14/03/2011





Οι σχέσεις Κύπρου και Ισραήλ διανύουν περίοδο ενδυνάμωσης και προοπτικής, ως αποτέλεσμα της πολιτικής βούλησης των Κυβερνήσεων των δύο χωρών για περαιτέρω ανάπτυξη των πολιτικών, οικονομικών και ενεργειακών τους σχέσεων και ενδεικτικό αυτού είναι η συμφωνία μεταξύ τους για οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), είπε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας.

Μιλώντας στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ο Πρόεδρος του Ισραήλ κ. Σιμόν Πέρες στην Ιερουσαλήμ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η επίσημη επίσκεψη που πραγματοποιεί στο Ισραήλ αποτελεί την πρώτη «επίσημη επίσκεψη που πραγματοποιεί Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ισραήλ από το 2000», και ότι μαζί με την «υπογραφή 11 διμερών συμφωνιών τα τελευταία τρία χρόνια αποδεικνύουν έμπρακτα το προσωπικό μου ενδιαφέρον, της Κυβέρνησής μου, αλλά και του κυπριακού λαού και επιβεβαιώνουν για μια ακόμη φορά τη δέσμευσή μας για ενίσχυση του πολιτικού και θεσμικού πλαισίου της συνεργασίας μας».

Αναφερόμενος στις σημερινές συναντήσεις που είχε τόσο με τον Πρόεδρο Πέρες όσο και με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ κ. Βενιαμίν Νετανιάχου, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι συμφώνησαν να εργαστούν εντατικά στον τομέα της ενέργειας ώστε να υπάρξουν αποτελέσματα σύντομα.

Και πρόσθεσε: «Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω όσον αφορά στις τελευταίες εξελίξεις στο κυπριακό πρόβλημα και στις προσπάθειές μας που στοχεύουν στην εξεύρεση μιας αμοιβαία αποδεκτής, δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό».

Μιας λύσης, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, που θα βασίζεται στο διεθνές δίκαιο, στον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ, στα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και που θα τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό και θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες ολόκληρου του λαού της Κύπρου.

«Αυτή η λύση θα βρεθεί στο πλαίσιο διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως αυτή περιγράφεται στα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Το κράτος θα είναι ένα με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα».

Επίσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε: «Αισιοδοξούμε ότι με τη στήριξη φίλων χωρών, και σε αυτές τις χώρες προσμετρούμε τη βοήθεια και τη συμπαράσταση του Ισραήλ, και των εταίρων μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα καταφέρουμε να απαλλάξουμε την Κύπρο από την τουρκική κατοχή και να διασφαλίσουμε, σε συνθήκες ειρήνης, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ευημερία όλων των Κυπρίων.

Ελπίζουμε ότι η Τουρκία θα επιδείξει την αναγκαία πολιτική βούληση και θα βοηθήσει στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Τα οφέλη από τη δίκαιη επίλυση θα είναι σημαντικά όχι μόνο για τους Ελληνοκυπρίους και τους Τουρκοκυπρίους αλλά και για την ίδια την Τουρκία. Θα είναι καταλύτης για τις σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Κύπρου. Είμαι πεπεισμένος ότι η επίλυση του Κυπριακού θα συμβάλει στην επίτευξη ειρήνης και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή μας».

Διαβεβαίωσε, επίσης, ότι «η Κυβέρνηση τη Κυπριακής Δημοκρατίας και εγώ προσωπικά θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σκληρά προς την κατεύθυνση της λύσης του Κυπριακού, με ευελιξία αλλά και αφοσίωση στις αρχές της διεθνούς νομιμότητας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ολόκληρου του κυπριακού λαού».

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε «την ετοιμότητα της Κύπρου, στο πλαίσιο των φιλικών της σχέσεων με όλες τις πλευρές, να συμβάλει εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και σε διμερές επίπεδο στις προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Μεσανατολικού και την επίτευξη της ειρήνης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων».

Σε ό,τι αφορά στο Παλαιστινιακό, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «Η δημιουργία Παλαιστινιακού κράτους πλάι στο Κράτος του Ισραήλ θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις τα δύο κράτη και οι λαοί τους να ζήσουν σε συνθήκες ειρήνης, φιλίας και αλληλοσεβασμού.

Στο πλαίσιο αυτό, η Κύπρος υποστηρίζει τις προσπάθειες του Κουαρτέτου. Πιστεύουμε ότι η επίτευξη της ειρήνης, όπως και στην περίπτωση της Κύπρου, θα οδηγήσει τους λαούς της περιοχής σε μια νέα ελπιδοφόρα εποχή και θα ενισχύσει την ασφάλεια του Ισραήλ.

Η περιοχή μας δοκιμάζεται αυτήν την περίοδο. Εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για όσα διαδραματίζονται στη γειτονιά μας και προσβλέπουμε στην όσο το δυνατόν πιο σύντομη επαναφορά της ομαλότητας, χωρίς περαιτέρω αιματοχυσία, και κατίσχυση της δημοκρατίας».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καταδίκασε έντονα το τρομερό έγκλημα αγνώστου να σφαγιάσει οικογένεια Εβραίων και τόνισε ότι αυτά τα εγκλήματα δεν λειτουργούν προς το συμφέρον οποιουδήποτε.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Πέρες αναφέρθηκε στις δεκάδες χιλιάδες Εβραίων που βρήκαν καταφύγιο στην Κύπρο κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος και οι οποίοι, όπως είπε, «έτυχαν θερμής υποδοχής από τους κατοίκους της Κύπρου».

Απευθυνόμενος στον Πρόεδρο Χριστόφια, ο Πρόεδρος Πέρες είπε: «Η επίσκεψή σας εδώ αποτελεί μια κατάλληλη ευκαιρία να παραγάγουμε ουσία από μικρό χώρο. Η μικρή έκταση των χωρών μας δεν επηρεάζει τη μεγαλοσύνη των λαών μας».

Ο Πρόεδρος Πέρες ανέφερε ακόμη ότι η Κύπρος είναι το πρώτο κράτος της Μέσης Ανατολής που εντάχθηκε στην ΕΕ και πρόσθεσε ότι το Ισραήλ είναι εταίρος της ΕΕ. Δεν πρόκειται για νέα σχέση αλλά για τη συνέχιση μιας αρχαίας σχέσης σε μια νέα μορφή, είπε.

Επισήμανε, τέλος, ότι κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς στο όρος Καρμέλ πέρσι, η Κύπρος ήταν η πρώτη χώρα που έσπευσε να βοηθήσει στην καταπολέμηση της φωτιάς.