14/3/11

Ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ο Πρόεδρος του Ισραήλ κ. Σιμόν Πέρες
14/03/2011





Εξοχότατε κ. Πρόεδρε Σιμόν Πέρες,

Επιτρέψτε μου να εκφράσω και πάλι τις εγκάρδιες ευχαριστίες μου για την πρόσκληση που μου απευθύνατε να επισκεφθώ το Ισραήλ και για τη θερμή υποδοχή και φιλοξενία σας.

Οι σχέσεις μεταξύ των λαών μας ήταν πολύ στενές μέσα στο πέρασμα των αιώνων. Η Κύπρος αναφέρεται αρκετές φορές στην Παλαιά Διαθήκη. Αναφέρεται επίσης ως προμηθευτής κρασιού για τον ναό του Σολομώντος. Στη Ρωμαϊκή εποχή υπάρχει ιστορική αναφορά εβραϊκής παρουσίας στην Κύπρο. Πιο πρόσφατα υπάρχει μαρτυρία για συνάντηση των δύο λαών που χρονολογείται από τον 16ο αιώνα, όταν Εβραίοι έμποροι που προσπαθούσαν να ξεφύγουν από την ισπανική Ιερά Εξέταση εγκαταστάθηκαν στο νησί. Περί τα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ού αιώνα, είχαν γίνει προσπάθειες για τη δημιουργία εβραϊκών αγροτικών κοινοτήτων στην Κύπρο.

Από το 1933, Εβραίοι που προσπαθούσαν να ξεφύγουν από την καταδίωξη που τους επιβλήθηκε από το ναζισμό βρήκαν τον δρόμο τους προς την Κύπρο. Στα τέλη της δεκαετίας του 1940, η Κύπρος κατέστη σημείο διέλευσης για πολλούς Εβραίους επιζήσαντες του Ολοκαυτώματος οι οποίοι προσπαθούσαν να φθάσουν στην Παλαιστίνη. Αυτοί κρατήθηκαν σε στρατόπεδα συγκεντρώσεως στην Κύπρο από τους Βρετανούς. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου από το 1946 μέχρι το 1949 περίπου 53.000 Εβραίοι πέρασαν από την Κύπρο, ενώ την ίδια περίοδο γεννήθηκαν δύο χιλιάδες παιδιά.

Σήμερα ζουν στην Κύπρο 350 εβραϊκές οικογένειες, πολλές από τις οποίες εγκαταστάθηκαν τα τελευταία χρόνια. Στις 12 Σεπτεμβρίου 2005, ο Ραβίνος Raskin ορίστηκε ως επίσημος Ραβίνος της Κύπρου και την ίδια χρονιά, η εβραϊκή κοινότητα εγκαινίασε την πρώτη συναγωγή του νησιού και mikveh (τελετουργικό λουτρό) στην παραθαλάσσια πόλη της Λάρνακας.

Για χρόνια τώρα αναπτύσσεται η συνεργασία μας στον τομέα της υγείας. Το Ισραήλ έχει καταστεί ιατρικό κέντρο που δέχεται ασθενείς από την Κύπρο, οι οποίοι παραπέμπονται είτε στα πλαίσια κρατικής συνεργασίας είτε ιδιωτικά.

Πρόσφατα, η Κυπριακή Κυβέρνηση ανταποκρίθηκε με θέρμη στην έκκληση της Κυβέρνησης του Ισραήλ για βοήθεια, καταθέτοντας τη σεμνή συμβολή της στην κατάσβεση των καταστροφικών πυρκαγιών που ξέσπασαν στο όρος Καρμέλ.

Αγαπητέ κ. Πρόεδρε,

Οι σχέσεις των χωρών μας διανύουν περίοδο ενδυνάμωσης και προοπτικής, ως αποτέλεσμα της πολιτικής βούλησης των δύο Κυβερνήσεων για περαιτέρω ανάπτυξη των πολιτικών, οικονομικών και ενεργειακών σχέσεων των χωρών μας. Ενδεικτική τούτου είναι η υπογραφή, πρόσφατα, της Συμφωνίας για την Οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ. Κατά τη συνάντησή μας σήμερα, κ. Πρόεδρε, αλλά και στη συνάντησή μου με τον Πρωθυπουργό Νετανιάχου συμφωνήσαμε ότι πρέπει να εργαστούμε εντατικά για συνεργασία σε αυτόν τον τομέα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, την ενέργεια. Έτσι πολύ σύντομα ελπίζω ότι θα έχουμε τα αναμενόμενα αποτελέσματα για τις δύο χώρες και για τους δύο λαούς.

Η επίσημη επίσκεψή μου, η πρώτη επίσημη επίσκεψη που πραγματοποιεί Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ισραήλ από το 2000, και η υπογραφή 11 διμερών συμφωνιών τα τελευταία τρία χρόνια αποδεικνύουν έμπρακτα το προσωπικό μου ενδιαφέρον, της Κυβέρνησής μου, αλλά και του κυπριακού λαού και επιβεβαιώνουν για μια ακόμη φορά τη δέσμευσή μας για ενίσχυση του πολιτικού και θεσμικού πλαισίου της συνεργασίας μας.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής μας συνάντησης, είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τον Πρόεδρο Πέρες και τον Πρωθυπουργό Νετανιάχου όσον αφορά τις τελευταίες εξελίξεις στο κυπριακό πρόβλημα.

Οι προσπάθειές μας στοχεύουν στην εξεύρεση μιας αμοιβαία αποδεκτής, δίκαιης, υπό τις περιστάσεις, και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό. Μιας λύσης που θα βασίζεται στο διεθνές δίκαιο, στον Καταστατικό Χάρτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και στα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Λύσης που θα τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό και θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες ολόκληρου του λαού της Κύπρου. Αυτή η λύση θα βρεθεί στο πλαίσιο διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως αυτή περιγράφεται στα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Το κράτος θα είναι ένα με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα.

Αισιοδοξούμε ότι με τη στήριξη φίλων χωρών, και σε αυτές τις χώρες προσμετρούμε τη βοήθεια και τη συμπαράσταση του Ισραήλ, και των εταίρων μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα καταφέρουμε να απαλλάξουμε την Κύπρο από την τουρκική κατοχή και να διασφαλίσουμε, σε συνθήκες ειρήνης, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ευημερία όλων των Κυπρίων.

Ελπίζουμε ότι η Τουρκία θα επιδείξει την αναγκαία πολιτική βούληση και θα βοηθήσει στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Τα οφέλη από τη δίκαιη επίλυση θα είναι σημαντικά όχι μόνο για τους Ελληνοκυπρίους και τους Τουρκοκυπρίους αλλά και για την ίδια την Τουρκία. Θα είναι καταλύτης για τις σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Κύπρου. Είμαι πεπεισμένος ότι η επίλυση του Κυπριακού θα συμβάλει στην επίτευξη ειρήνης και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και εγώ προσωπικά θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σκληρά προς την κατεύθυνση της λύσης του Κυπριακού, με ευελιξία αλλά και αφοσίωση στις αρχές της διεθνούς νομιμότητας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ολόκληρου του κυπριακού λαού.

Με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα να εκφράσω την ετοιμότητα της Κύπρου, στο πλαίσιο των φιλικών της σχέσεων με όλες τις πλευρές, να συμβάλει εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και σε διμερές επίπεδο, στις προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Μεσανατολικού και την επίτευξη της ειρήνης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Το Μεσανατολικό μπορεί να λυθεί ειρηνικά στη βάση των Ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και με σεβασμό στην ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών της περιοχής, περιλαμβανομένου, ασφαλώς, του Κράτους του Ισραήλ.

Σε ό,τι αφορά στο Παλαιστινιακό, η δημιουργία παλαιστινιακού κράτους πλάι στο Κράτος του Ισραήλ, θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις τα δύο κράτη και οι λαοί τους να ζήσουν σε συνθήκες ειρήνης, φιλίας και αλληλοσεβασμού.

Στο πλαίσιο αυτό, η Κύπρος υποστηρίζει τις προσπάθειες του Κουαρτέτου. Πιστεύουμε ότι η επίτευξη της ειρήνης, όπως και στην περίπτωση της Κύπρου, θα οδηγήσει τους λαούς της περιοχής σε μια νέα ελπιδοφόρα εποχή και θα ενισχύσει την ασφάλεια του Ισραήλ.

Η περιοχή μας δοκιμάζεται αυτήν την περίοδο. Εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για όσα διαδραματίζονται στη γειτονιά μας και προσβλέπουμε στην όσο το δυνατόν πιο σύντομη επαναφορά της ομαλότητας, χωρίς περαιτέρω αιματοχυσία, και κατίσχυση της δημοκρατίας.

Καταδικάζουμε το τρομερό έγκλημα από έναν τρομοκράτη, ένα τρελό, να σφαγιάσει μια αθώα οικογένεια, διότι αυτό είναι τρέλα και δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα του παλαιστινιακού λαού ή οποιουδήποτε άλλου. Αυτό είναι εμπόδιο για την επίτευξη ειρήνης και ασφάλειας εδώ στην περιοχή μας και γενικότερα.

Οι παγκόσμιες προκλήσεις τις οποίες σήμερα καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε πρέπει να φέρνουν τους λαούς της περιοχής μας πιο κοντά. Η παγκόσμια οικονομική κρίση, οι κλιματικές αλλαγές - που επηρεάζουν άμεσα και αρνητικά τις δύο χώρες - η λαθρομετανάστευση, η διασπορά όπλων μαζικής καταστροφής, η διεθνής τρομοκρατία, το οργανωμένο έγκλημα και η διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας απαιτούν από κοινού αντιμετώπιση και συνεργασία στο περιφερειακό και στο διεθνές πεδίο.
Ευχαριστώ και πάλι τον εξοχότατο κ. Πρόεδρο και την ισραηλινή Κυβέρνηση για τη θερμή υποδοχή και τη φιλοξενία σας.

Με τις σκέψεις αυτές, εγείρω πρόποση για υγεία και ευτυχία του Προέδρου του Ισραήλ κ. Σιμόν Πέρες, για πρόοδο και ευημερία του φίλου ισραηλινού λαού και για τη φιλία μεταξύ της Κύπρου και του Ισραήλ.